5 vinkkiä parempaan uneen

5 vinkkiä parempaan uneen

Kuten me kaikki tiedämme, riittävä yöuni on tärkeää hyvinvointimme kannalta. Unen aikana elimistömme rakentaa energiavarastojaan, korjaa kudoksiaan, tuottaa proteiineja ja näin ollen valmistelee meitä seuraavan päivän koitoksiin.

 


 

Jotta voisimmekin herätä virkeänä seuraavaan päivään, tulisi meidän panostaa unen laatuun. Biohakkerin käsikirja tarjoaa tähän liittyen erinomaista tietoa ja keräsimmekin näistä viisi vinkkiä energisempien päivien saavuttamiseksi!

 

1. Toimenpiteet päivän aikana, jotka helpottavat unen saantia illalla

 

Päivän aikana tekemillämme toimilla on vaikutusta unen laatuun sekä nukahtamiseen. Esimerkiksi sinisen valon aalloonpituuden (450-490 mm) saaminen päivän aikana ja erityisesti heräämisen jälkeen auttaa vuorokausirytmin ja virkeyden ylläpitämisessä. Tämän lisäksi päivittäinen säännöllinen liikunta (noin 20-30 min päivässä) sekä lihasjäykkyyksien poistaminen parantavat unen laatua.

© Lifted.fi Unen SM -kilpailu järjestetään myös tänä keväänä. Haussa on Unen Suomen mestarin lisäksi myös Suomen parhaiten palautuva työyhteisö 2019. Mukaan ehtii ilmoittautua aina 8.3. asti. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet

 

2. Unta häiritsevien substanssien välttäminen

 

Erilaisten substanssien nauttiminen voi häiritä unta ja siksi niitä tulisi välttää ennen nukkumaanmenoa. Tällaisia ovat esimerkiksi kofeiini (kahvi, tee, energiajuomat), jota olisi hyvä välttää 5-8 tuntia ennen levolle käymistä, sekä muut tyypilliset stimulantit, kuten teobromiini (kaakao) ja teofylliini (tee). Myös alkoholin käyttöä olisi hyvä rajoittaa korkeintaan kahteen lasilliseen illassa.

 

3. Yöaikaisesta verensokerista huolehtiminen

 

Verensokerin lasku aiheuttaa glukoosia säätelevien hormonien, kuten kortisolin, adrenaliinin ja kasvuhormonin erittymistä, mikä voi herättää yön aikana. Tämän välttämiseksi olisi hyvä syödä viimeistään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Hitaasti sulavia ruoka-aineita, kuten liha, tulisi kuitenkin syödä neljä tuntia ennen levolle käymistä, jotta ruoka ehtii sulaa ruoansulatusjärjestelmässä.

 

4. Mielen tyhjennys päivän askareista

 

Kiireisen päivän jälkeen päässä pyöriviä ajatuksia ja seuraavan päivän työtehtäviä voi olla vaikea saada mielestä. Tämä voikin vaikeuttaa nukahtamista ja vaikuttaa suoraan unen laatuun. Hyviä keinoja mielen tyhjentämiseen ovat esimerkiksi seuraavan päivän tehtävälistan ylöskirjoittaminen, työskentelyn lopettaminen vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa sekä meditoinnin harjoittaminen.

 

5. Makuuhuoneen optimointi

 

Hyvien yöunien saavuttamiseksi on tärkeää, että oma makuuhuone on optimaalinen nukkumisen kannalta. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi huoneen lämpötilaan sekä sisäilman laatuun. Makuuhuone olisi hyvä pitää viileänä ja optimaalinen lämpötila onkin useimmille 18-22 astetta. Sisäilmaan voi sen sijaan vaikuttaa tuulettamalla huonetta päivisin, poissulkemalla homeriskin sekä käyttämällä huonekasveja.

 

Lähde: Sovijärvi, O., Arina, T. & Halmetoja, J. (2017). Biohakkerin Käsikirja: Päivitä itsesi ja vapauta sisäinen potentiaalisi. Grano oy: Jyväskylä.

27.11.17

Näin liikunta vaikuttaa aivoihimme

6 tapaa, joilla liikunta vaikuttaa aivoihimme.

Lue lisää
Liikunnan vaikutus aivoihin
13.02.18

Poistu työpisteeltä lounaalle ja voi paremmin

Tauoilla on suuri merkitys työstä palautumisessa. Työpisteeltä poistuminen lounaalle parantaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia.

Lue lisää
Poistu työpisteeltä lounaalle ja voi paremmin

VINKKAA TYÖNANTAJASI

Haluaisitko, että työnantajasi tarjoaisi henkilöstöetuja? Lähetä meille vinkki ja myyntitiimimme ottaa yhteyttä työnantajaasi.