CrossFit voimaharjoittelu

CrossFit liikuttaa lokakuussa

Viestinnän opiskelija Isa Kaipainen kiinnostui CrossFitista YouTube-videoiden innoittamana. Kun kodin lähelle avattiin lajiin erikoistunut sali, Kaipainen pakkasi treenikassinsa ja lähti kokeilemaan uutta harrastusta.


 

– Kaipasin lisäpotkua kuntosaliharjoitteluuni nuoruuden tavoitteellisempien urheiluvuosien jälkeen. CrossFit vei nopeasti mukanaan, telinevoimistelua ja koripalloa aiemmin harrastanut Kaipainen kertoo.

 

… jos haluat olla sekä voimistelija että painonnostaja

CrossFit on monipuolinen kuntoilumuoto, jossa harjoitetaan nopeutta, notkeutta, lihasvoimaa ja kestävyyttä. Treeni koostuu vaihdellen muun muassa maastavedoista, kyykyistä, punnerruksista, käsilläseisonnasta, soudusta, juoksusta ja leuanvedoista. Crossfittaaja pyrkii kasvattamaan kuntoaan kokonaisvaltaisesti kaikilla sen osa-alueilla.

– Crossfittaaja on yhtä aikaa voimistelija, painonnostaja, pikajuoksija, maratoonari ja uimari. Samanaikaisesti kehitetään sekä kestävyyttä että voimaa, mikä on tavallaan erittäin ristiriitaista. Eri osa-alueet kehittyvät kuitenkin hiljalleen harjoittelun edetessä, Kaipainen kertoo.

CrossFitin hienous ja samalla haasteellisuus piileekin juuri lajin monipuolisuudessa. Treenipäivinä tai kilpailutilanteissa ei aina tiedä, mikä edessä odottaa. Voiko lajia aloittaa, vaikka inhoaisi joitain urheilumuotoja?

– Inhosin itsekin aikoinaan uintia, mutta CrossFitin takia opettelin taidon perinpohjaisesti ja opin pitämään siitä. Laji avaa silmät myös vähemmän miellyttäville urheilumuodoille. Ei kannata antaa ennakkoluulojen tulla esteeksi.

 

… jos haluat kilpailla itseäsi vastaan

 

CrossFitissa kaikki mitataan ja siksi myös kilpailu kuuluu lajiin. Treenit tehdään joko aikaa tai toistojen määrää vastaan. Painonnostotangolla mitataan kilomääriä, leuanvedossa numeraalisia toistoja.

Tärkeintä on kilpailla itseään ja omia suorituksiaan vastaan. Kaipainen muistuttaakin, että intensiivisestä kilpailukulttuurista huolimatta laji sopii myös aloittelevalle kuntoilijalle.

– Liikkeet sovelletaan aina kullekin treenaajalle sopiviksi. Tarjontaa löytyy lapsiryhmistä vanhuksille suunniteltuihin ohjelmiin. Tulosten mittaus motivoi ja auttaa ymmärtämään omaa kehitystä, Kaipainen muistuttaa.

Yleisen käsityksen mukaan CrossFitin parissa tapahtuu paljon loukkaantumisia. Myös harrastuksen hintavuutta on päivitelty julkisesti.

– CrossFitin harrastaminen on hieman perinteistä kuntosaliharjoittelua kalliimpaa, koska lajia treenataan oman valmentajan kanssa ohjatusti. Hyvä ohjaus on kuitenkin tärkeää, ja sen avulla välttyy myös aloittelijoille tyypillisiltä loukkaantumisilta. Osaavilla saleilla huolehditaan aina turvallisuudesta, oikeista liikeradoista ja alkuun pääsemisestä.

 

… jos haluat löytää lajin parista treenikaverin

 

Yhteisöllisyys on oleellinen osa CrossFitia. Saleilla ei hikoilla yksinään, vaan treenaajat jakavat keskenään niin onnistumiset kuin eteen tulevat haasteetkin. Yhteisöllisyys näyttäytyy kannustuksena, avun tarjoamisena, palautteen antona ja huumorin heittona.

– CrossFit-saleilla autetaan ja korjataan kavereiden liikkeitä. Kotisalillani kaikki tuntevat toisensa nimeltä. Yhteisöllisyys tekee lajista vielä astetta merkityksellisemmän, Kaipainen kertoo.

Yhteisöllisyys edistää vahvasti paitsi lajiin sitoutumista, myös tuloksellisuutta ja tehokkuutta. Se on yksi keskeinen seikka, joka on nostanut CrossFitin maailmanlaajuiseen suosioon. Suomessa virallisen harjoitusluvan saaneita CrossFit-saleja oli pari vuotta sitten 18. Nyt määrä on moninkertaistunut lähes 50:een. Tuhannet lajin parissa viihtyvät eivät voi olla väärässä – CrossFit liikuttaa, kehittää, motivoi ja haastaa treenaajaa poikkeuksellisen mukaansatempaavalla tavalla. Vain harva laji tekee treenaamisesta aidosti yhtä kokonaisvaltaista.
 

Info

Mitä? Crossfit, monipuoliseen funktionaaliseen treeniin perustuva urheilumuoto.

Missä? Crossfit-saleja löytyy maanlaajuisesti lähes 50 eri puolilta Suomea.

Milloin? Salien aukioloaikojen ja räätälöityjen treenisuunnitelmien puitteissa.

Miksi? Koska hyvä olo ja fyysinen kunto ovat jokaisen saavutettavissa.

Kenelle? Tavoitteita kaipaavalle treenaajalle tai innokkaalle aloittelijalle.

Mitä maksaa? Kuukausihinta on +/- 100 euroa harjoittelupaikasta riippuen.

12.02.18

Vesijuoksu liikuttaa kesäkuussa

Tehokkaaksi vesijuoksun tekee esimerkiksi se, että vesi on noin tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma. Ihminen kuluttaa huomattavasti enemmän vedessä kuin maalla.

Lue lisää
Vesijuoksua virike-edulla
12.02.18

Järkäleiden kautta huipulle - boulderointi haastaa koko kropan

Haluatko kurottaa huipulle muuallakin kuin työelämässä? Haasta itsesi ja kokeile boulderointia.

Lue lisää
boulderointi

VINKKAA TYÖNANTAJASI

Haluaisitko, että työnantajasi tarjoaisi henkilöstöetuja? Lähetä meille vinkki ja myyntitiimimme ottaa yhteyttä työnantajaasi.