Henkilöstöedut vaikuttavat työhyvinvointiin

Hyvinvointia henkilöstöeduilla

Tämän päivän työelämässä on havaittavissa kaksi näkyvää trendiä:

  1. Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät jatkuvasti, kun työtä on helppo tehdä missä ja milloin vain digitalisaation myötä.
  2. Palkan merkitys motivoivana tekijänä on pienentynyt. Sitä vastoin työntekijän arvostus laadullisiin asioihin kuten työn mielekkyyteen ja mukavaan työilmapiiriin on kasvanut. Työ on entistä suuremmalle osalle tärkeä osa elämää sekä identiteettiä.

 


Näiden trendien myötä työhyvinvointi ja työnantajamielikuva nousevatkin yhä useammin keskustelunaiheeksi ja useampi työntekijä suosii yrityksiä, joissa työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan.

Miten sitten pieni organisaatio voi onnistua rekrytoimaan markkinoiden parhaimpia osaajia? Mielestämme mukavaa työyhteisöä voi lähteä rakentamaan aluksi myös pienillä teoilla isojen strategisten toimenpiteiden sijaan.

Yksi helppo ja suhteellisen edullinen keino on tarjota henkilöstöetuja.  Suosituimmat henkilöstöedut – lounas- sekä liikunta- ja kulttuurietu – auttavat rakentamaan esimerkiksi entistä yhteisöllisempää työyhteisöä ja mahdollistavat pieniä irtiottoja työn lomassa virkistävien taukojen muodossa. Lue lisää eduista alta.

 

 

Työvirettä liikunta- ja kulttuuriedulla

 

Henkilöstöliikunnan tukemisella on monenlaisia positiivisia vaikutuksia, kuten työntekijöiden työkyvyn ja -vireen ylläpitäminen sekä henkilöstön yleisen terveydentilan edistäminen. Liikuntaedun tarjoaminen työntekijöille onkin lisääntynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jopa 87 % yrityksistä tarjoaa henkilöstölleen liikuntaetua tavalla tai toisella.

Kulttuuriedulla voidaan myös tukea hyvinvointia ja edesauttaa työstä palautumista. Tutkimusryhmä Arts Equalin tekemän katsauksen mukaan muun muassa kuvataiteiden ja musiikin on todettu lieventävän ahdistusta ja masennusta esimerkiksi pitkäaikaissairaiden potilaiden hoidossa. Taideinterventiot pienentävät tutkimusten mukaan myös stressihormonipitoisuutta ja vaikuttavat positiivisesti verenpaineeseen.

Edenredin virike-etu sisältää sekä liikunta- että kulttuuriedun. Halutessa edun voi rajata vain liikuntaan, mutta monipuolisuuden vuoksi suosittelemme kuitenkin kummankin edun tarjoamista, jolloin otat tasapuolisesti huomioon työntekijöiden erilaiset kiinnostuksen kohteet.

 

Lounasetu tukee palautumista jo työpäivän aikana

Usein työstä palautumisella viitataan vapaa-aikaan, kuten iltoihin ja viikonloppuihin. Työpäivän aikana palautumisesta puhutaan vain vähän. Työpäivän aikana palautumisen merkitys on kuitenkin suuri hyvinvoinnin kokonaiskuvassa.

Etenkin kiireinen työrytmi ja tietotyö vaativat selkeitä irtiottoja, jotta työstä voisi palautua mahdollisimman hyvin. Tärkeää olisi pitää niin sanottuja mikrotaukoja puolen tunnin välin, tekemällä vaikka pieniä verryttelyliikkeitä työpisteellä. Ihanteellinen tauko on kuitenkin täysin irrallaan työn vaatimuksista ja herättää positiivisia tunteita. Lounastauko toimiston ulkopuolella kollegoiden kanssa vastaa hyvin tällaista taukoa.

Työhyvinvointia tutkiva ryhmä Tampereen yliopistosta on osoittanut, että lounastauko piristää ja palauttaa – varsinkin kun tauko on riittävän pitkä ja sopivasti ajatukset työstä irrottava. Tutkimus toteaa, että lounastauon pitäminen ja sen viettäminen mahdollisuuksien mukaan työpaikan ulkopuolella vaikuttavat jaksamiseen ja työtehoon.

 

 

” Tutkijoiden tekemissä haastatteluissa paljastui, että lounastauon vaikutus näkyi vielä vuodenkin päästä.

Salakavalasti hiipivä työuupumus ei pääse yllättämään niin helposti, kun työntekijät pitävät kiinni lounastauoistaan.”

 

Monille se tarjoaa myös sosiaalisen virkistäytymishetken. Yhteiset lounashetket ovat oiva hetki tutustua paremmin työkavereihin ja parantaa tätä kautta työilmapiiriä.

 

Henkilöstöetujen, kuten lounas-, liikunta- ja kulttuuriedun tarjoaminen on edullinen tapa lisätä työhyvinvointia sekä työnantajamielikuvaa etujen verohelpotusten myötä.

Lounasopas

 


 

Tilaa Edenredin uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa työhyvinvoinnista sekä vinkkejä liikkumiseen ja terveelliseen ruokailuun.

 

Tilaa uutiskirje ›

 

5.09.17

Lounasetu toimii koko työyhteisön hyväksi

Lounasedulla on monia positiivisia vaikutuksia niin työntekijälle kuin työnantajallekin.

Lue lisää
15.11.17

84% uskoo työsuhde-etujen vaikuttavan työhyvinvointiin

Yleisimmät työsuhde-edut suomalaisilla työpaikoilla ovat lounasetu ja liikuntaetu.

Lue lisää
Henkilöstöedut vaikuttavat työhyvinvointiin

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.