boulderointi

Järkäleiden kautta huipulle – boulderointi haastaa koko kropan

Boulderointi vie voimankäytön uusiin ulottuvuuksiin, kun lyhyillä kiipeilyreiteillä tekniikka ja taktikointi ratkaisevat.


Haluatko kurottaa huipulle muuallakin kuin työelämässä? Haasta itsesi ja kokeile boulderointia.

Boulderointi on kiipeilyn alalaji, jota harrastetaan ilman köysiä. Kiipeilyreitit on sijoitettu matalille, maksimissaan viisimetrisille seinille, ja lattia on vuorattu pehmeillä patjoilla, jotka takaavat pehmeän laskun.

Boulder tarkoittaa suomeksi järkälettä. Suomessa boulderointia voi harrastaa siirtolohkareilla, mutta turvallisempaa on paneutua lajiin siihen tarkoitetuissa kiipeilyhalleissa. Lajia voi harrastaa ympäri Suomea. Boulderointi liikuttaa sinua, jos…
 

… jos haluat kiipeillä yksin mutta tsempattuna

 
Emilia Kangasluoma, 29, hurahti boulderointiin muutama kuukausi sitten ja jäi sille tielle – vain reitit muuttuvat sitä mukaa, kun kehitystä karttuu.

“Olin ollut kiinnostunut kiipeilystä jo pitkään. Menin köysikiipeilykurssille, mutta en saanut kavereita mukaan ja köysille tarvitsi aina varmistajan. Sitten löysin boulderoinnin ja innostuin lajista, sillä sitä on helppoa harrastaa yksinkin”, Emilia kertoo.

Yksinäisestä lajista ei kuitenkaan ole kyse, ja Emilia on tutustunut harrastuksensa myötä moniin uusiin ihmisiin.
 

… jos haluat olla oman elämäsi Indiana Jones

 
Boulderointi tarjoaa harrastajalle mahdollisuuden haastaa itsensä kerta toisensa jälkeen. Kulmat kurtussa kilpailu on lajista kuitenkin kaukana, ja Kangasluoma vertaakin kokemusta iloiseen seikkailuun.

“Ensimmäisistä kiipeilykerroista tuli mieleen lapsuuden hetket, kun roikuin puiden oksilla, ja milloin missäkin. Boulderointi muistutti näistä jännittävistä ja leikkimielisistä seikkailuista. Adrenaliini kohoaa ja selviytymisvaistot heräävät, kun tarpeeksi korkealle pääsee”, Kangasluoma sanoo.

Kangasluomaa lajissa koukuttaa mahdollisuus kehittää itseään jatkuvasti.

“Radat menevät tasoittain, helpoista haastaviksi. Tuntuu aina yhtä hyvältä, kun jonkun radan pääsee ensimmäistä kertaa läpi. Joitain reittejä saatetaan hinkata viikkotolkulla, ja kun siitä lopulta selviää, tulee tosi hyvä fiilis. Tässä lajissa voittaa itsensä monta kertaa”, Kangasluoma hehkuttaa.
 

… jos haluat jokaisen lihaksen laulamaan hoosiannaa

 
Boulderointi on loistava keino sysätä arjen murheet hetkeksi sivuun, sillä laji vaatii kovaa keskittymistä ja ongelmanratkaisutaitoja reittejä kartoittaessa. Lisäksi laji on oiva keino kehittää kehonhallintaa, ja kiipeilyssä keho pääseekin kokonaisvaltaiseen työhön.

“Boulderointi tuntuu joka paikassa. Siksi se on hyvä tapa kehittää lihaskuntoa ja tasapainoa. Erityisen kovalle koetukselle pääsevät selkä, sormet ja kädet”, Kangasluoma kertoo.

Kiipeilemään lähtiessä ei kuitenkaan tarvitse olla huippukunnossa.

“Kiipeily sopii kaikenlaisille ja -ikäisille liikkujille. Reitit voi aloittaa helpoimmasta päästä, eikä niitäkään ole aina pakko noudattaa vaan voi mennä oman mielensä ja jaksamisensa mukaan.”

Mukaan tarvitsee vain joustavat vaatteet ja avoimen mielen – kiipeilykengätkin voi usein vuokrata paikan päältä.
 

Kokeile boulderointia esimerkiksi:

Boulderkeskus, Helsinki ja Espoo ›
Kiipeilyareena, Helsinki ›
BoulderSaimaa ›
Tampereen Kiipeilykeskus ›
Oulun kiipeilykeskus ›
Ladeo, Lahti ›

9.02.18

Golf liikuttaa kaiken ikäisiä

Golf on Suomessa yksi suosituimmista ulkoliikuntalajeista.

Lue lisää
Aurora Golf
12.02.18

Vesijuoksu liikuttaa kesäkuussa

Tehokkaaksi vesijuoksun tekee esimerkiksi se, että vesi on noin tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma. Ihminen kuluttaa huomattavasti enemmän vedessä kuin maalla.

Lue lisää
Vesijuoksua virike-edulla

VINKKAA TYÖNANTAJASI

Haluaisitko, että työnantajasi tarjoaisi henkilöstöetuja? Lähetä meille vinkki ja myyntitiimimme ottaa yhteyttä työnantajaasi.