Matkustatko paljon kaukoliikenteen junilla?

Kestävä liikkuminen on kaikille kannattavaa

 

Jokainen meistä tekee noin 1 000 matkaa vuodessa. Kuljetuista matkoista joka neljäs on työmatka, joihin kuluu keskimäärin 44 minuuttia päivässä. Siitä, miten nämä matkat kuljetaan on merkitystä niin itselle, yritykselle kuin luonnollekin. Liikkumalla viisaasti eli kestävästi kaikki hyötyvät. Kestäviä liikkumismuotoja ovat muun muassa kävely, pyöräily, julkinen liikenne, kimppakyydit ja yhteiskäyttöautot, etätyö sekä taloudellinen ajo vähän kuluttavalla autolla.


Lihasvoimin tehtävä liikkuminen kodin ja työpaikan välillä on kannattavaa, sillä se takaa terveemmän ja hyvinvoivemman elämän. Tutkimuksien mukaan pyörälijät ovat muita onnellisempia ja jo puolen tunnin liikkuminen täyttää päivän terveysliikuntasuositukset. Myös joukkoliikenteen käyttäjä liikkuu autoilijaa enemmän ottamalla keskimäärin jopa 2 000 askelta enemmän päivässä.

Autoilun vähentäminen kannustamalla joukkoliikenteen käyttöön, pyöräilyyn ja kävelyyn on työnantajalle tehokas tapa edistää kestävää liikkumista ja tukea henkilöstön hyvinvointia. Mikäli autoja tarvitaan, kannattaa suosia vähäpäästöisiä ajoneuvoja sekä opastaa henkilöstöä taloudelliseen ajotapaan.

 

Miksi työnantajan kannattaa tukea kestävää liikkumista?

 

1. Parempi työn tuottavuus

Työntekijöiden sairauspoissaolot ja työn tuottavuuden heikkeneminen aiheuttavat jopa 200 miljoonan euron kustannukset joka vuosi. Joukkoliikenteen yksi etu on, että matka-ajan voi hyödyntää esimerkiksi töiden tekemiseen, lepäämiseen tai lukemiseen. Lisäksi lihasvoimin tehty työmatka ulkoilmassa parantaa vireystilaa ja keskittymiskykyä.

2. Hyvinvoiva ja tyytyväinen henkilökunta

Sairaspoissaolojen myötä liikkuvan henkilön työvuosi on jopa 4,5 päivää pidempi kuin liikuntaa harrastamattoman. Työntekijöiden kannustaminen liikkumaan työmatkat esimerkiksi pyöräillen, kävellen tai joukkoliikenteellä lisää työntekijöiden hyvinvointia ja terveyttä monella tapaa. Joukkoliikenteen käyttäjä ottaa päivässä tuhansittain enemmän askeleita kuin autoilija, eikä huonosta ajokelistä tai parkkipaikan löytämisestä aiheudu ylimäärästä stressiä.

3. Kustannussäästöjä

Tunnetko organisaatiosi autoilevien työntekijöiden liikkumisen kokonaiskustannukset, joita aiheuttaa muun muassa niin pysäköintipaikat, työsuhdeautot, kilometrikorvaukset kuin työasiointimatkat? Kokonaiskustannukset saattavat olla yllättävän korkeat. Kestävän liikkumisen lisäksi joustavat työntekotavat, kuten etäneuvottelut ja etätyö ovat hyviä keinoja vähentää turhaa matkustamista ja vähentää näin kokonaiskustannuksia.

4. Lähemmäksi ympäristö- ja energiatehokkuustavoitteiden saavuttamista

Kestävä liikkuminen pienentää hiilijalanjälkeä ja ympäristökuormitusta. ”Muun muassa raideliikenteen osuus Suomen liikenteen hiilidioksidipäästöistä on vain yksi prosentti” (Motiva 2017). Kestävän liikkumisen tukeminen myös vahvistaa yrityksen yhteiskuntavastuullisen toimijan mielikuvaa.

Haluaisitko tukea henkilöstön kestävää liikkumista? Tutustu työmatkaetuun.

 

Lähteet:

www.motiva.fi

www.fiksustitoihin.fi

https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf8/lts_2017-11_kestava_tyomatkaliikenne_web.pdf

Tyomatkaopas

 


10.11.17

Matkustatko paljon kaukoliikenteen junilla?

Hyviä uutisia sinulle junamatkustaja! Nyt voit nimittäin hyödyntää lounasetusi kaikissa VR:n ravintolavaunuissa ja -kärryissä.

Lue lisää
Matkustatko paljon kaukoliikenteen junilla?
27.11.17

Liikkumalla kevyempi mieli

Liikunta ei ole pelkkä vapaa-ajan ilo vaan sillä on suuri vaikutus myös työssä jaksamiseen.

Lue lisää
Virike-etu

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.