Lauta kainaloon ja vesille

Lauta kainaloon ja vesille

 

1. Rauhoita keho ja mieli suppailemalla

 
Mitä: Stand Up Paddling eli suppaus on saanut alkunsa Havaijilta. SUP-lauta muistuttaa perinteistä lainelautaa, mutta sillä ei yritetä sukeltaa aaltojen sekaan. Sen sijaan laudan päällä melotaan seisten.

– Lapsena ukki kielsi aina seisomasta veneessä. Nyt saa seistä laudan päällä, ja ihan luvan kanssa, nauraa SUP Finlandin ohjaaja Miriam Bisi.

Harrastajan turvallisuudesta pitää huolta nilkkaremmi, joka pudotessa estää lautaa karkaamasta muutamaa metriä kauemmas. Laudan päällä on helppo pysyä, etenkin rauhallisissa vesiolosuhteissa.

Missä: Laudoilla voi suppailla sekä meressä, järvessä että joessa, kunhan vettä on yli kymmenen senttimetriä.

Milloin: Suomeen suppailu rantautui vuonna 2010. Bisin suppauspalvelua oli ensimmäinen, joka alkoi tarjoamaan myös välinevuokrausta. Viimeisen kolmen vuoden aikana lajin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Viime vuonna ylitimme reippaasti 10 000 kävijän rajan. Yleensä kausi alkaa kesäkuussa mutta nyt meillä kävi jo toukokuun aikana pari tuhatta suppailijaa, Bisi kertoo.

Kenelle sopii: Suppailu sopii kaikille uimataitoisille sekä hyväksi treeniksi että rauhoittumismuodoksi. Iällä ja kunnolla ei ole tässä lajissa väliä. Perheen pienimmätkin voivat päästä pelastusliiveissä istumaan SUP-laudalle aikuisen jalkojen väliin.

– Myös koiran voi ottaa laudalle istumaan suppailun ajaksi.

 

2. Vapauta sisäinen surffarisi purjelautailemalla

 

purjelautailu c Rautio Sports
Rautio Sports

 
Mitä: Nimensä mukaisesti purjelautailussa liikutaan vesillä laudalla, jossa on purje. Vielä pari vuosikymmentä sitten laji oli todella suosittu, mutta laman myötä kiinnostus väheni. 2000-luvun puolella harrastajamäärät ovat taas kivunneet hyviin lukemiin.

– Suomessa purjelautailusta puhutaan surffauksena, sillä perinteisen lainelautailuharrastajia ja -spotteja on täällä vähän, kertoo Surf Centerin vastaava ohjaaja ja kouluttaja Sanna Päivärinta. Päivärinta toimii myös Suomen purjelautaliiton puheenjohtajana. Liitolla on 400 aktiivista jäsentä.

Missä: Purjelautailua voi harrastaa kaikissa vesistöissä. Toisinaan järvien puuskaiset tuulet ja meren voimakas aallokko voivat hankaloittaa lajin harrastamista. Purjelautailusta voi kuitenkin nauttia niin rauhallisessa mökkirannassa kuin kisaillenkin.

Milloin: Purjelautailun harrastaminen ei rajoitu vain kesäkauteen.

– Suuri yleisö ei ehkä tiedä, että talvisin myös jäällä ja lumella voi surffata, Päivärinta muistuttaa.

Kenelle sopii: Purjelautailun alkeet oppii nopeasti, sillä alkeisvälineillä lajia on helppo opetella. 7-vuotias on usein jo sen kokoinen, että pystyy hallitsemaan lasten laudat. Yläikärajaa ei ole.
 

3. Pistä adrenaliini virtaamaan leijalautailemalla

 
Mitä: Leijalautailu eli kite surfing tai kiteily on extreme-laji, jossa energia liikkumiseen saadaan leijan avulla tuulesta. Harva uskaltaa kokeilla kiteilyä itsenäisesti. Sanna Päivärinta painottaakin intensiivisen peruskurssin tärkeyttä.

Missä: Toisin kuin purjelautailussa, leijalautailussa vesiympäristöllä on väliä. Koska 30 metrin mittaisten lennätysnarujen lujuus on monen tonnin luokkaa, joka suunnasta pitää löytyä 30 metriä puhdasta rantaa. Tämä tarkoittaa, ettei lähellä saa olla asutusta tai puita.

– Järvien äärellä tällaisia rantoja on todella vähän. Ihanteellisia paikkoja löytyy esimerkiksi Kalajoelta ja Yyteristä.

Milloin: Lajia voi harrastaa sekä kesällä että talvella. Lumiaikaan kiteilijät käyvät Päivärinnan mukaan Lapissa tuntureiden rinteillä ja uomissa.

Kenelle sopii: Kuka tahansa voi päästä lajsta jyvälle, mutta perusteet vaativat aikaa ja keskittymistä.

– Kun perusteet ovat hallussa, kyse on enää tuulesta, leijan koosta ja omasta uskalluksesta, Päivärinta sanoo.

Päivärinta uskoo, että ihmisiä innostaa sekä purje- että leijalautailun pariin niiden luonnonläheisyys.

– Molemmat lajit ovat ekologisia, ja niissä pääsee kosketuksiin luonnon ja tietynlaisen vapauden kanssa.

 

4. Temppuile kuin lumilautailija wakeboardilla

 
Mitä: Cable wakeboarding eli vesilautailu kaapeliradalla on Suomessa vielä vähän tunnettu, mutta on kasvava laji. Cable wakeboard -lautailijaa vetää eteenpäin veden yläpuolella olevaan vetolaitteeseen kytketty köysi. Yleinen nopeus radalla on 30 kilometriä tunnissa.

Missä: Kainuun Ukkohallaan kaapelirata avattiin vuonna 2008.

Milloin: Suomessa wakeboardingia ei voi harrastaa vuoden ympäri, mutta innokkaimmat voivat jatkaa lajin parissa talvisin esimerkiksi Aasian lämpimissä maissa.

Kenelle sopii: Laji vaatii harrastajaltaan samoja taitoja kuin lumilautailu, rullalautailu ja lainelautailu.

– Jos skeittaus, lumilautailu tai muu rinteessä pomppiminen kiinnostaa, on tämäkin todennäköisesti koukuttava laji, Ukkohallan kaapeliradan operaattori Teemu Muhonen sanoo.

Aluksi ei kuitenkaan vaadita kuin reipasta mieltä ja uimataito. Iällä tai taitotasolla ei ole väliä. Jos selän tai raajojen kanssa on ollut terveysongelmia, kannattaa wakeboarding-kokeilusta jutella lääkärin kanssa.

 

Kokeile täällä:

 
Suppailu: SUP Finland Helsinki, Jalolautta SUP, Loppi ja Laguuni

Purjelautailu: Rautio Sport Surf Center, Kalajoki Top Camping ja TwentyKnots Helsinki

Leijalautailu: Rautio Sport Surf Center, Kalajoki Top Camping ja Noroutine Sports Helsinki

Wakeboarding: Ukkohalla, Hyrynsalmi (cable wakeboarding), Wakespot Helsinki ja Laguuni

12.02.18

CrossFit liikuttaa lokakuussa

CrossFit on monipuolinen kuntoilumuoto, jossa harjoitetaan nopeutta, notkeutta, lihasvoimaa ja kestävyyttä.

Lue lisää
CrossFit voimaharjoittelu
27.11.17

Näin liikunta vaikuttaa aivoihimme

6 tapaa, joilla liikunta vaikuttaa aivoihimme.

Lue lisää
Liikunnan vaikutus aivoihin

VINKKAA TYÖNANTAJASI

Haluaisitko, että työnantajasi tarjoaisi henkilöstöetuja? Lähetä meille vinkki ja myyntitiimimme ottaa yhteyttä työnantajaasi.