Lounastauon 10 käskyä

Lounastauon 10 käskyä

Tiesitkö, että sillä miten vietämme lounastaukomme ja mitä silloin laitamme suuhumme, on merkittävä vaikutus loppupäivän jaksamiseen. Oikeanlaisella ravinnolla ja pienillä teoilla voi helposti edesauttaa omaa jaksamista, vähentää lounaan jälkeistä väsymystä sekä tukea omaa hyvinvointia. Kokosimme asiantuntijoilta lounastauon 10 käskyä, jotta sinunkin päiväsi sujuisivat virkeämmin ja tehokkaammin.


 
1. Sopivan kokoinen ja monipuolinen lounas vähentää lounaan jälkeistä väsymystilaa – niin sanottua lounasdippiä, joka on pahimmillaan 1,5h lounaan jälkeen. Tämä kevyehkö lounas yhdistettynä terveelliseen iltapäivän välipalaan on paras yhdistelmä vireystilan kannalta.

 
2. Lounasta ei ikinä kannata jättää väliin. Syömättömyys heikentää tarkkaavaisuutta ja motivaatiota sekä huonontaa jaksamista – ja voi johtaa illalla huonompiin ruokavalintoihin.

 
3. Huolehdi riittävästä proteiinin sekä kuitupitoisten hiilihydraattien (täysjyvätuotteet ja ruis) saannista lounaalla. Niillä pidät verensokerisi tasaisena, ja saat nauttia loppupäivän paremmasta vireystilasta eikä nälkäkään iske niin nopeasti.

 
4. Lounaan jälkeen kannattaa nauttia kuppi kahvia. Se lisää myönteisiä ajatuksia sekä parantaa loogista päättelykykyä ja reaktionopeutta.

 
5. Hyvälaatuisen rasvan lisääminen lounasateriaan tasoittaa verensokerin nousua. Lorauta oliiviöljyä salaattiin, tai lisää annokseesi pieni määrä siemeniä, pähkinöitä tai vaikkapa avocadoa.

 
6. Viinietikka on hyvästä, erityisesti tärkkelystä sisältävien ruokien (riisi, pasta, peruna ja leipä) yhteydessä syötynä. Se vähentää verensokerin nousua, hidastaa mahalaukun tyhjenemistä sekä saattaa jopa tehostaa lihasten ja maksan sokeriaineenvaihduntaa.

 
7. Syömällä lounaan järjestyksessä salaatti, proteiini, hiilihydraatti optimoidaan verensokerin tasaisuus. Aloita siis ateriasi salaatista kastikkeineen, ja päätä se mahdolliseen leipäviipaleeseen.

 
8. Nauti lounas rauhassa. Kylläisyyden tunne tulee vasta kymmenien minuuttien kuluessa syömisen aloittamisesta.

 
9. Lounas on hyvä päättää seisomatuntiin. Seisominen ja pieni kävely viestii keholle ettei olla lepotilassa: verensokerin nousu voi lievetä jopa 43%, mikä ylläpitää vireystilaa.

 
10. Lähde ulos lounaalle työkavereiden kanssa. Ravintolassa sosiaalisessa ympäristössä syöty ateriahetki koetaan tutkitusti rentouttavampana kuin toimistolla omien eväiden syönti.

 

Virkistäviä lounastaukoja!

 

Lähde: Laatikainen, Reijo & Henna Rannikko (2015). Toimistotyöläisen ruokapäiväkirja

 
Lounasopas

15.11.17

84% uskoo työsuhde-etujen vaikuttavan työhyvinvointiin

Yleisimmät työsuhde-edut suomalaisilla työpaikoilla ovat lounasetu ja liikuntaetu.

Lue lisää
Henkilöstöedut vaikuttavat työhyvinvointiin

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.