Pelialalla johdetaan intohimoa

Pelialalla johdetaan intohimoa

Peliteknologiayhtiö Unityn HR-vastaava Leena Kuitunen on aina nauttinut pelaamisesta. Nyt hän miettii, miten rohkaista alalle enemmän naisia. Työn arvo sekä haastavuus innostavat pelialan ammattilaisia.

 


 

Peliteknologiayhtiö Unitylla on selkeä missio: demokratisoida pelinkehitys. Vaatimattomampi tavoite ei riitä huippuosaajille. Sadat tuhannet mobiilipelikehittäjät ympäri maailman käyttävät maailman suurimman peliteknologiayrityksen alustaa ja työkaluja.

”Työntekijämme saavat tästä tavoitteesta valtavasti irti ja iloitsevat erityisesti tarinoista, joissa pienet autotalliyritykset ovat kasvaneet teknologiamme avulla maailmanmenestykseen”, Unityn HR-asioista Suomessa ja Liettuassa vastaava Leena Kuitunen kertoo.

Missiolla ja maineella on rekrytoinnin kannalta suuri merkitys. Osaavien työntekijöiden löytäminen ja houkutteleminen on monille pelialan yrityksille, myös Unitylle, asia johon käytetään paljon aikaa ja energiaa. Ammattitaidon lisäksi alalle palkattavilta ihmisiltä edellytetään intohimoista suhtautumista työhönsä.

”Innostusta johdetaan kuuntelemalla ihmisiä. Osaavat ihmiset kertovat kyllä ajatuksistaan, kun siihen annetaan mahdollisuus”, Kuitunen kertoo.

 

Raha ei motivoi peliammattilaista

 

Kuinka haastavana pidät työtäsi? Kuinka merkitykselliseksi ja arvokkaaksi koet oman työsi? Muun muassa nämä kysymykset Unity esitti työntekijöilleen viime henkilöstökyselyssä. Selvitys paljasti, että yhtiössä ihmiset, joille työ tarjoaa haasteita ja jotka kokevat työnsä arvokkaana, voivat työssään hyvin.

”Huomasimme, että kumpikaan näistä asioista ei yksin riitä motivoimaan ja innostamaan ihmisiä riittävästi. Nämä kaksi asiaa korreloivat vahvasti keskenään.”

Raha ei saa olla kenellekään peliyhtiön työntekijälle merkittävin motivaation lähde.

”Toki tehdystä työstä kuuluu saada aiheellinen ja relevantti korvaus, mutta päivän päätteeksi haluamme kuitenkin ihmisiä, joita ajaa työssään eteenpäin muut asiat kuin pelkkä palkka.”

 

Peliala arvostaa vapautta

 

Pelialalla työn haastavuus ja mukaansatempaava vauhti voivat myös uuvuttaa työntekijät, sillä monelle kyse on intohimoammatista. Työstä palautuminen unohtuu, jos esimies ja työntekijä eivät aktiivisesti seuraa työtaakkaa ja keskustele.

Kuitusen mukaan tärkeä keino pitää työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta kiinni on joustavuus. Unityssa työntekijät ovat hyvin vapaita päättämään, milloin ja missä he tekevät töitä.

”Jos et ole aamuvirkku niin turha sinun on tulla toimistolle aikaisin esittämään olevasi hereillä”, Kuitunen kuvailee. Tärkeintä on, että on tavoitettavissa ja tiimissä on yhteiset pelisäännöt miten, milloin ja missä työtä tehdään. Kommunikaation merkitys kasvaa.

Hänen mukaansa Unityn yrityskulttuuri on edelleen hyvin pohjoismainen, vaikka amerikkalais-tanskalaisen yhtiön pääkonttori löytyy nykyisin San Franciscosta. Yhtiön tanskalaiset juuret näkyvät yhä Yhdysvalloissakin: siellä henkilöstöllä on käytössä vaadittua enemmän lomapäiviä sekä perhevapaakäytöntöihin on otettu mallia Pohjoismaista. Jokaisella toimistolla on myös oma ”persoonansa” ja erikoisuutensa, jotka voi aistia kun vierailee eri toimistoissa.

”Työntekijöille annetaan vapautta omassa työssään, mutta tämä vaatii myös kykyä itsensä johtamiseen ja halua huolehtia omasta jaksamisestaan. Tuotejohdon puolelta pyrimme pilkkomaan projektit etukäteen pieniksi palasiksi, jotta pystymme ennakoimaan työmäärät ja resursoimaan tehtävät hyvin. Kenenkään ei oleteta tekevän ylipitkiä päiviä.”

Unityn työntekijöille pidetään kolme kertaa vuodessa tilannearvio. Ideana on käydä työntekijöiden ajatuksia läpi lyhyissä sykleissä, jotta muutostarpeisiin pystytään reagoimaan nopeasti. Kehityskeskustelussa työntekijä käy esimiehensä kanssa läpi tiimin mission ja henkilön roolin osana Unityn strategiaa, tehdyt työt ja tavoitteet, sekä molemminpuolisen palautteen.

”Tässä on otettu lean-lähtökohta osaksi HR:ää. Emme tee kerran vuodessa raskasta kehityskeskusteluprosessia, vaan kokeilemme ja keskustelemme lyhyessä syklissä, jotta voimme lähteä nopeastikin toiseen suuntaan tilanteen niin vaatiessa.”

 

Tunnetko työntekijäsi?

 

Kuitunen kuvailee pelialan yrityskulttuuria vapaaksi ja rennoksi. Luottamus, että ihmiset ovat asiantuntijoita ja tietävät, mitä tekevät, on itsestäänselvyys.

”Annetaan leikkikenttä ja maali ihmisille. Se, miten sinne päästään, on työntekijöiden käsissä. Jos meidän pitää vahtia työntekijöitä ja luoda tuhottomasti prosesseja, olemme palkanneet vääriä ihmisiä. Esimiehen ei kuulu olla mikromanageri, vaan enemmänkin henkilökohtainen avustaja.”

Toki ohjeistuksia ja prosessejakin pitää olla, mutta niiden määrä on minimoitu. Työnantajan on myös tärkeä tietää, millaisia ihmisiä yrityksessä on töissä.

”Kun oikeat ihmiset ovat oikeissa rooleissa, asiat etenevät suhteellisen omalla painolla. Tämän minä ymmärrän paljon puhuttuna itseohjautuvuutena. Ihmiset ovat oman työnsä ja alansa asiantuntijoita, ja he ovat parhaita ratkomaan työhönsä liittyviä ongelmakohtia.”

”Meillä ei myöskään ole olemassa esimerkiksi kiveen hakattua virkistysbudjettia, vaan ihmiset voivat ehdottaa vapaasti ideoitaan. Äskettäin joku ehdotti, että ensi viikolla katsotaan Uuno-elokuvia, koska tämä on ulkomailta muuttaneille uusille työntekijöille hyvä tapa integroitua suomalaiseen kulttuuriin. Ja hei, mikäs siinä!”

 

Tervetuloa naiset!

 

Kuitunen aloitti työt suomalaisessa Applifier-nimisessä yrityksessä ystävänpäivänä kolme vuotta sitten. Tuolloin yrityksessä oli 30 työntekijää. Unity Technologies osti Applifierin vuonna 2014. Syntyi Suomen-Unity, jossa työskentelee nykyisin 115 ihmistä.

Hurja rekrytointivauhti ja ihmisten perehdytys vie nykyisin leijonanosan Kuitusen työstä. Kun oikeat ihmiset ovat löytyneet, HR-yksikön tehtävä on auttaa työntekijöitä pääsemään työssään mahdollisimman nopeasti vauhtiin ja varmistaa yksilöiden mahdollisuus kehittymiseen yrityksen kasvun mukana.

Yksi tärkeä tavoite on työnantajana edustaa ja edesauttaa mahdollisuuksia myös vähemmistöille. Pelialalla esimerkiksi naisia on perinteisesti ollut vähän. ”Mietimme muun muassa paljon, miten rohkaista naisia lähtemään opiskelemaan alaa ja töihin miehisenä pidetylle alalle.”

Unity järjestää globaalisti paljon tapahtumia, joissa se haluaa näyttää, että yritykseen mahtuu monenlaisia ihmisiä ja peliala on avoin kaikille. ”Haluamme olla tässäkin asiassa suunnannäyttäjä ja rohkaista eri kulttuuritaustoja ja vähemmistöjä hakeutumaan alalle. Unityssa on töissä hyvin erilaista porukkaa, ja tämä tuo tutkitusti kilpailuetua.”

Yhteisöllisyys pelialan ihmisten kesken on Suomessa vahva. Ihmiset viihtyvät keskenään myös vapaa-ajalla, monilla on kollegoita muissa peliyhtiöissä ja heitä tavataan alan tapahtumissa ja verkostojen illanvietoissa. Myös erilaisia sosiaalisen median ryhmiä on paljon.

”Jos peliala kiinnostaa mutta ala ei ole tuttu, toimintaan on helppo lähteä mukaan paikallisten yhteisöjen kautta. Siinä tutustuu niin alaan kuin luo verkostojakin. Ja töihin kannattaa hakea alan noviisinakin!”

 

Pelaaminen yhdistää ihmiset

 

Työn merkityksellisyys on pelialan ammattilaisille tärkeä. Kysytään siksi Kuituselta, miksi pelaaminen on hänen mielestään tärkeä asia.

”Se on ihmisille äärimmäisen hyvä tapa nollata asioita, unohtaa räntä ja harmaus hetkeksi uppoutumalla toiseen maailmaan. Kun pelaa, ei pysty ajattelemaan tai stressaamaan muuta. Pelaaminen on myös universaali ajanviete, joka yhdistää ihmisiä.”

Leena Kuitunen, Unity Technologies Finland Oy
Unityn Leena Kuitusen mielestä peliammattilaiset nauttivat siitä, että työskentelevät alalla, joka innovoi ja muuttaa maailmaa.

Leena Kuitunen

Työ: Unity Technologiesin HR-vastaava Suomessa ja Liettuassa

Koulutus: Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta valmistunut tradenomi

Ura: Kuitunen aloitti vuonna 2014 henkilöstöpäällikkönä suomalaisessa Applifier-yhtiössä, jonka amerikkalais-tanskalainen peliteknologiajätti Unity osti samana vuonna. Aiemmin Kuitunen on työskennellyt HR-suunnittelijana muun muassa Virvossa (nykyinen Azets).

Motto: ”Tule sellaisena kuin olet.”

 

3 Työhyvinvointitrendiä:

 

Vapaus ja joustavuus. 
Huippuammattilaisille on tärkeää, että he voivat työskennellä milloin ja miten itse haluavat. Lopputulos ratkaisee.

Erilaisuus. 
Henkilöstön monimuotoisuus ei ole vain trendikäs hype-sana, vaan tuo aidosti kilpailuetua yrityksille uudenlaisten näkökulmien ja ideoiden kautta.

Haasteet ja oikeat arvot. 
Työntekijät viihtyvät työssään ja voivat hyvin, kun heillä on riittävästi haasteita ja he kokevat työnsä arvokkaaksi.

Lue, kuinka lisätä työhyvinvointia henkilöstöeduilla ›

12.02.18

HR-johtaja ymmärtää robotiikkaa ja psykologiaa

Fazer-konsernin Mika Videman kannustaa HR-johtajia avaamaan suunsa yritysten johtoryhmissä muissakin kuin HR-asioissa. Johtotehtäviin kaivataan nykyisin hyvin laaja-alaisia ihmisiä.

Lue lisää
Fazer HR-johtaja Mika Videman
12.02.18

Töissä ei tarvitse olla supersuorittaja pärjätäkseen

Miten ihmiset oppivat löytämään tasapainon omien biologisten rytmiensä ja ympäröivän yhteiskunnan rytmin kanssa?

Lue lisää
Nokia Oyj - aivotutkija Kiti Müller

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.