Marja-Liisa Manka – 5 vinkkiä työhyvinvoinnin edistämiseen

Pidä huolta työntekijöistä – Asiantuntijan 5 vinkkiä työhyvinvoinnin edistämiseen

Hyvinvoiva henkilöstö tekee paremman tuloksen. On siis sanomattakin selvää, että työhyvinvointiin kannattaa panostaa suunnitelmallisesti. Työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka on kirjoittanut kirjan keinoista, joilla työhyvinvointia johdetaan.


 

“Työuupumus maksaa yrityksille ja organisaatioille miljoonia euroja vuosittain”, toteaa työhyvinvoinnin asiantuntija, Tampereen yliopiston dosentti Marja-Liisa Manka.

Manka on omistanut koko työuransa työhyvinvoinnin johtamiselle ja tutkimiselle. Hänen mukaansa työelämän tuottavuusloikka toteutuu, kun työuupumus selätetään. Lue Mankan vinkit työhyvinvoinnin ylläpitämiseen.

 

1. Työhyvinvointi asetettava strategiseksi tavoitteeksi

 
Tärkeintä on perustaa koko organisaation kehittäminen työhyvinvoinnin ympärille. Työhyvinvointia kannattaa miettiä yhdessä työntekijöiden kanssa – mistä tekijöistä jaksaminen koostuu ruohonjuuritasolla.

“Hyvinvoiva henkilöstö tuottaa paremman tuloksen. Hyvä esimerkki on Verohallinto, joka huomasi säästäneensä 1,9 miljoonaa euroa vuonna 2015, kun johto kiinnitti huomiota sairauspoissaoloihin ja paransi työntekijöiden hyvinvointia”, summaa Manka.

Työhyvinvointiin panostaminen tuottaa myös yhteiskunnan tasolla suuret säästöt. Sosiaali- ja terveysministeriön laskelman mukaan menetetyn työpanoksen kustannukset ovat Suomessa joka vuosi peräti 24 miljardia euroa.

 

2. Tue taukoja: yhteiset lounastauot auttavat jaksamaan

 
Mankalta ilmestyi tänä syksynä yhdessä miniänsä Marjut Mankan kanssa kirjoittama Työhyvinvointi-kirja, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja henkilöstön hyvinvoinnin johtamiseen ja henkilöstön tukemiseen.

Esimerkiksi selkeät tauot ovat tärkeitä työpäivän lomassa. Päivittäisten taukojen aikana mieli virkistyy, ja työkavereiden kanssa voi vaihtaa kuulumisia ja tarjota palautetta työstä. Työnantaja voi kannustaa lounastauon pitämiseen tarjoamalla lounasseteleitä. Monipuolinen ja virkistävä lounas tulee täten varmemmin syötyä ulkona työkavereiden kanssa.

“Lounastauko ja kahvihetket ovat hyviä tilaisuuksia viettää aikaa yhdessä työkaverien kanssa ja irroittautua työstä yhdessä”, Manka sanoo.

Lue lisää lounasedun tarjoamisesta täältä ›

 

3. Panosta yhteisöllisyyteen ja tiimityöhön

 
Työntekijälle on tärkeää, että omalla työllä ja työpanoksella on merkitystä. Työtaakka kevenee, kun omaa työtä osaa arvostaa. Lisäksi yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen lisäävät hyvinvointia. Työhyvinvoinnin kannalta onnistuneimpia työpaikkoja ovat ne, jotka näkevät henkilöstön koko organisaation tärkeimpänä voimavarana. Näihin työpaikkoihin on myös paljon halukkaita työntekijöitä.

“Työtoverit ja esimiehet ovat tärkeitä palautteen antajia. Johtamisen pitää olla kuuntelevaa. Työpaikan hengellä on väliä: avoimuus ja toisten auttaminen sekä aktiiviset työyhteisön jäsenet parantavat ilmapiiriä. Kaikki, mitä tiimi voi tehdä yhdessä, edistää jaksamista – myös vapaa-ajan aktiviteetit”, sanoo Manka.

 

4. Tue myös vapaa-aikaa ja tarjoa virikkeitä

 
Ajatukset pitää saada irti työstä säännöllisesti. Liikunta ja erilaiset kulttuuritapahtumat, kuten konsertit ja elokuvat ovat hyviä keinoja irrottaa katse tietokoneen ruudulta tai lepuuttaa kroppaa raskaan työpäivän jälkeen. Istahda salin pehmeään penkkiin ja anna tarinan ja musiikin viedä ajatukset mennessään.

“Tottakai on tärkeää, että työnantaja tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen illanviettoon, ja mennään vaikkapa porukalla johonkin kulttuuritapahtumaan. Yhteistä vapaa-aikaa kannattaa viettää, sillä siten työkaverit oppivat tuntemaan toisiaan. Työpäivätkin sujuvat sitten paremmin”, huomauttaa Manka.

Työnantaja voi tarjota työntekijöilleen vaikkapa kulttuuri- ja liikuntaseteleitä, jotka madaltavat kynnystä osallistua tapahtumiin tai tutustua uuteen liikuntalajiin.

“Liikunta ja fyysinen kunto ovat erittäin tärkeitä. Jokaisen olisi hyvä löytää oma lajinsa, jonka pariin on nautinnollista mennä. Lähde liikkeelle oman kuntotasosi mukaan!”, Manka rohkaisee.

Lue lisää henkilöstöliikunnan tukemisesta täältä.

 

5. Järjestele työtehtävät ja anna positiivista palautetta

 
Työhyvinvointiin vaikuttavat merkittävästi myös työn järjestely, turhien rutiinien poistaminen sekä positiivisten asioiden löytäminen työstä. Työnantaja voi merkittävästi vaikuttaa siihen, miten päivittäiset rutiinit hoidetaan työpaikoilla ja minkälaista palautetta työpaikoilla annetaan.

“Työpäivää kannattaa rytmittää ja tauottaa, sillä työn hallinnan tunne vähentää uupumista. Vaikka esimiehen onkin tärkeää puuttua työssä vallitseviin ongelmiin, on toisinaan vielä tärkeämpää nostaa esiin niitä tekijöitä, mitkä työssä ovat positiivisia ja tuottavat iloa. Muutoksiakin jaksaa ottaa vastaan paremmin kun henki on hyvä”, Manka toteaa.

 

Lisää työkaluja työhyvinvoinnin kehittämiseen ja ylläpitämiseen löytyy Marja-Liisa Mankan ja Marjut Mankan kirjasta Työhyvinvointi (Talentum, 2016).

 


 

Tilaa Edenredin uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa työhyvinvoinnista sekä vinkkejä liikkumiseen ja terveelliseen ruokailuun.

 

Tilaa uutiskirje ›

 

15.11.17

84% uskoo työsuhde-etujen vaikuttavan työhyvinvointiin

Yleisimmät työsuhde-edut suomalaisilla työpaikoilla ovat lounasetu ja liikuntaetu.

Lue lisää
Henkilöstöedut vaikuttavat työhyvinvointiin
21.11.17

Näin panostat strategisen hyvinvoinnin johtamiseen yrityksessäsi

Näin panostat strategiseen hyvinvointiin yrityksessäsi.

Lue lisää
Strategisen hyvinvoinnin johtaminen

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.