Poistu työpisteeltä lounaalle ja voi paremmin

Poistu työpisteeltä lounaalle ja voi paremmin

Tauoilla on suuri merkitys työstä palautumisessa. Työpisteeltä poistuminen lounaalle parantaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia.


Tänä päivänä töitä tehdään paljon ja kovalla aikataululla. Moni silmäilee työsähköpostia vielä iltaisin, ja työkone painaa laukussa. Työhyvinvointi ja siitä huolehtiminen nousee yhä useammin keskustelunaiheeksi, sillä työstä on tänä päivänä entistä vaikeampaa irtautua.

Työstä palautuminen on jaksamisen kannalta tärkeää. Sen tietää myös Tampereen yliopiston ympäristöpsykologiaa tutkiva professori Kalevi Korpela.

“Työstä palautumiselle täytyy suoda aikaa. Tulisi kuitenkin muistaa, että palautumista tarvitaan myös työpäivän aikana”, Korpela sanoo.

Usein työstä palautumisella viitataankin vapaa-aikaan, kuten iltoihin ja viikonloppuihin. Työpäivän aikana palautumisesta puhutaan vain vähän.

Mutta kuinka hektisen työpäivän aikana ehtii palautua, kun hommaa riittää vaikka muille jakaa?
 

Lounasta itsesi tehokkaaksi

 
Lounastauko on yleensä hyvä väli virkistäytyä – kunhan toimii oikein.

“Palautumisen kannalta on tärkeää poistua työpisteeltä, jotta aivot saavat levätä ja työasiat saa hetkeksi pois mielestä”, Korpela sanoo.

Työstä irtautuminen on Korpelan mukaan helpompaa, mikäli työpisteelle ei jää tauon aikana norkoilemaan. Tauosta ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, koska sillä voi olla merkittävä vaikutus työkyvyn tehostamiseen.

“Palauttavan tauon myötä mieli virkistyy. Sitten töitä voi tehdä taas tehokkaammin”, Korpela kertoo.

Samaa mieltä on myös THL:n erikoistutkija Susanna Raulio.

“Toimistotyöläisten täytyy antaa aivojen levätä. Jatkuva ruudun tuijottaminen pistää ajatukset helposti ylikierroksille, ja ilman taukoja työkyky heikkenee. Fyysistä työtä tekevät puolestaan tarvitsevat taukoja jo fyysisen jaksamisen puolesta”, Raulio muistuttaa.

Lounastauko onkin oiva hetki hengähtää hieman ja jättää työpiste hetkeksi oman onnensa nojaan. Lounaalle voi poistua esimerkiksi työpaikkaruokalaan tai lähellä sijaitsevaan lounaspaikkaan. Pieni kävely matkalla virkistää, ja raitis ilma antaa aivoille happea.

“Kun lähtee liikkeelle ulos, saa mielen rauhoittumaan ja irtautumaan työstä helpommin. Luonnon läsnäolo rentouttaa ja lisää keskittymiskykyä”, Korpela kertoo.

Lounaspaikkaa valitessa Raulio kehottaa pitämään ravintosuositukset mielessä.

“Nykyään moni paikka tarjoaa laadukkaita ja monipuolisia lounasvaihtoehtoja. Kannattaa suosia paikkoja, joissa on mahdollisuus saada lautasmallin mukainen annos”, Raulio sanoo.

Mutta millaisia vaikutuksia lounastauolla voi olla hyvinvointiin?
 

Sosiaalinen hengähdyshetki

 
Tutkimusten mukaan lounastauolla työstä irtautumisella on positiivisia vaikutuksia. Se rentouttaa, parantaa keskittymiskykyä ja lisää työtehoa.

“Tauot voivat vähentää väsymystä ja lisätä elinvoimaisuuden kokemusta”, Korpela kertoo.

Monille se tarjoaa myös sosiaalisen virkistäytymishetken.

“Ihmiset tarvitsevat sosiaalista kanssakäymistä. Lounastauko tarjoaa hyvän hetken jutustella työkavereiden kanssa rennossa ilmapiirissä. Vaikka työasiat nousisivat keskutelunaiheiksi, puhutaan niistä kuitenkin erilaisella sävyllä ja rennommin kuin työpisteen äärellä”, Raulio kertoo.

Yhteiset lounashetket ovat myös oiva hetki tutustua paremmin työkavereihin ja parantaa tätä kautta työilmapiiriä.
 

Vapaus valita

 
Viime vuosina muun muassa etätyöskentelyn lisääntyminen on tarjonnut työntekijöille vapautta valita heille sopivia työskentelymuotoja. Myös sillä, että omaan lounastaukoonsa saa vaikuttaa, on suuri merkitys.

“Sekin on tärkeää, että työntekijällä on vapaus valita, miten ja missä lounastaa. Toki täytyy muistaa, että työpaikat ovat erilaisia ja on tärkeää, että jokainen työpaikka etsii ja löytää sille toimivat tavat”, Raulio muistuttaa.

Työnantaja voi muistuttaa, että lounastaukoa kannattaa hyödyntää rentoutumiseen ja työstä palautumiseen. 30 minuutin lounastaukoon voi sisällyttää hetken raittiissa ilmassa kävelyä tai rentouttaa mieltä ja kehoa vaikkapa rentoutumisharjoituksilla.

“Kun työhyvinvointiin panostetaan, mahdollistetaan työntekijöille parempi työteho, pidempi työikä ja iloisempi mieli”, Raulio muistuttaa.

Siksi tietokoneet kannattaa työpäivänkin aikana sulkea hetkeksi ja muistaa, ettei rentouttavan lounastauon merkitystä tule koskaan aliarvioida.

Lue, kuinka lisätä työhyvinvointia henkilöstöeduilla ›

5.09.17

Lounasetu toimii koko työyhteisön hyväksi

Lounasedulla on monia positiivisia vaikutuksia niin työntekijälle kuin työnantajallekin.

Lue lisää
5.09.17

Lounastauon 10 käskyä

Oikeanlaisella ravinnolla ja pienillä teoilla voi helposti edesauttaa omaa jaksamista, vähentää lounaan jälkeistä väsymystä sekä tukea omaa hyvinvointia.

Lue lisää
Lounastauon 10 käskyä

VINKKAA TYÖNANTAJASI

Haluaisitko, että työnantajasi tarjoaisi henkilöstöetuja? Lähetä meille vinkki ja myyntitiimimme ottaa yhteyttä työnantajaasi.