Henkilöstöetujen maksuvälineet: seteli, kortti vai mobiili?

 

Lounassetelin historia on pitkä, se otettiin Suomessa käyttöön jo vuonna 1974. Perinteisten paperisten lounas- ja virikeseteleiden rinnalle on vuosien saatossa tullut kätevä/helppo muovinen maksukortti. Lisäksi uusimpana henkilöstöetujen maksuvälineenä markkinoille on tullut mobiilimaksu, joka on nopeasti alkanut vallata sijaa seteleiltä ja korteilta. Lounari on siis mennyt mobiiliin!

Mikä ihmeen mobiilimaksu?

Edenredin korttien käyttäjät voivat ilman erillistä veloitusta maksaa lounaitaan sekä liikunta- ja kulttuuripalveluita mobiililaitteillaan. Tähän on kolme vaihtoehtoa: Edenredin oma Edenred Pay, joka toimii MyEdenred-sovelluksen kautta sekä Apple Pay ja Google Pay, jotka ovat mobiililaitteella, kuten kännykällä tai älykellolla tehtäviä helppoja, nopeita ja turvallisia lähimaksutapoja.

Perinteisellä setelillä edelleen oma fanikuntansa

Tutuilla paperisilla seteleillä on edelleen vankka asema henkilöstöetujen maksuvälineenä. Ne voidaan tilata yritykseen nippuna ja jakaa työntekijöille – täytyy vain palkkahallintoa varten pitää kirjaa kuinka paljon seteleitä antaa kullekin työntekijälle. Lounarit ja virikesetelit kulkevat mukana käyttäjien lompakossa ja sellainen on kätevä ojentaa ravintolan tai uimahallin kassalle ilman maksupäätteen tai kännykän kanssa temppuilua.

Kortti- ja mobiiliratkaisulla on monia etuja

Korttiratkaisulla on monia etuja verrattuna seteleihin. Niiden hallinnointi tapahtuu verkossa, josta saa tulostettua tarvittavat raportit suoraan palkkahallintoon. Hallinnoijan ei tarvitse pitää tukkimiehen kirjanpitoa siitä, kenelle ja minkä verran on antanut lounareita. Edun jakelu tapahtuu sähköisesti ja sitä voi automatisoida käyttäjille niin, että hallinnoija käy ainoastaan hyväksymässä työntekijöiden kortti- ja saldotilaukset. Ei siis lounareita kaipaavien työntekijöiden jonoja työpöydän edessä tai seteleiden niputtamista ja viemistä suoraan työntekijöille.

Edenred-korteilla on automaattisesti kaksi tiliä, joten jos vaikkapa lounasetua henkilöstölleen tarjoavassa yrityksessä päätetään ottaa jossain vaiheessa myös liikunta- ja kulttuurietu käyttöön (tai halutaan esimerkiksi antaa henkilöstölle joululahjaksi hiukan liikunta- ja kulttuurirahaa), voi toiselle tilille ladata verkossa saldoa kätevästi ilman erillistä tilin käyttöönottoa. Käyttämätön tili ei tietenkään maksa mitään.

Korttitilille ladattu virikesaldo on aina voimassa kaksi vuotta lataushetkestä. Mikäli työntekijä ei sitä kahden vuoden aikana käytä, käyttämätön saldo palautuu yritykselle. Tällöin työnantajan rahaa ei jää lojumaan henkilöstön pöytälaatikoihin. Liikunta- ja kulttuurietuseteleitä, joista me Edenredillä käytämme termiä virikeseteli, jää nimittäin käyttämättä huolimatta siitä, että ne ovat voimassa 1-2 vuotta.

Käyttäjälle korttiratkaisun suurimpia etuja ovat mobiilimaksumahdollisuuden lisäksi se, että saldoa ja omaa edun käyttöä voi seurata Edenredin sovelluksesta sekä etenkin se, että kortilta veloitetaan juuri lounaan tai ostetun palvelun verran. Jos lounas maksaa 8 € ja käytössä on 10 euron lounasseteli, menee kaksi euroa hukkaan. Kortilla tai mobiilisti maksettaessa tililtä veloitetaan tasan lounaan hinta eli 8 €.

Kaikilla henkilöstöetujen maksuvaihtoehdoilla on omat hyvät puolensa. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan myös kysyä henkilöstöltä, mikä heille olisi mieluisin – seteli vai kortti, jonka mukana tulee automaattisesti mobiilivaihtoehto.

Lue lisää lounasedusta

Lue lisää virike-edusta

Lue lisää henkilöstöetujen verotuksesta

 


7.10.18

Henkilöstöeduilla aitoa hyvinvointia ja kilpailuetua – näin valitset edut työntekijöillesi

Tulevaisuudessa palkan merkitys motivaattorina vähenee entisestään.

Lue lisää
Henkilöstöedut motivointi ja sitouttaminen
19.08.18

3 syytä tarjota lounas- ja liikuntaetua henkilöstölle

Listasimme kolme syytä miksi lounas- ja liikuntaetua tuetaan yrityksissä.

Lue lisää
3 syytä tarjota lounas- ja liikuntaetua henkilöstölle

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.