Street Gastro - Modernin katuruoan menestys

Street Gastro – Modernin katuruoan menestys

Katuruoka on ilmiö, joka kasvaneen suosionsa myötä on pian kaikkien suomalaisten huulilla. Muutama vuosi sitten asiat olivat kuitenkin toisin.
 


 
Suomalainen kesäyö on valoisa ja lämmin. Vatsanpohjaa nipistelee pitkän illan jäljiltä. Rasvankäry leijailee kulman takana sijaitsevan nakkikioskin luota, mutta tarjonta ei juuri houkuttele.

Entä jos kojuista saisikin helppoa, halpaa ja vieläpä laadukasta ruokaa?

Tämä oli Pertti Kallioisen ehdotus nykyiselle yhtiökumppanilleen Pasi Hassiselle. Hassinen tarttui ystävänsä ehdotukseen ja siitä alkoi Street Gastro -katuruokaketjun menestystarinan rakentaminen.

Tänä päivänä suosittuja premium sandwicheja saa jo kolmesta kivijalkaravintolasta, mutta kaikki lähti liikkeelle katuja kiertävästä ruokavaunusta.
 

Katuruokakulttuuri saapuu Suomeen

 
2000-luvun alussa Street food- eli katuruokakulttuuri alkoi kasvattaa suosiotaan Yhdysvalloissa, kun ammattikokkien ruokarekkoja ilmestyi katukuvaan. Samaan aikaan Suomessa lounasajan ulkopuolella helpon ja nopean ruoan markkinoita dominoivat tunnetuimmat pikaruokaketjut.

Asiat ovat muuttuneet muutamassa vuodessa paljon, ja sen eteen Hassinen ja Kallioinen ovat tehneet paljon töitä. Fine dining -ravintoloissa uraa luoneet kokit jättivät huippuravintolat taakseen ja alkoivat valmistaa helppoa, halpaa ja laadukasta ruokaa – premium sandwichien muodossa.

”Miten te voitte pyytää leivästä yhdeksän euroa?”

Tämä kysymys esitettiin usein Hassiselle ja Kallioiselle, kun Street Gastron ruokavaunu ilmestyi Helsingin katukuvaan.

”Aluksi meidät nähtiin pelkkänä voileipäkojuna, sillä ilmiö oli suomalaisille vielä niin vieras”, Hassinen muistelee.

Täyttävä ja herkullinen elämys sai kuitenkin useimmat päät kääntymään ja sana edullisesta laaturuoasta alkoi kiiriä.

”Vaikka teemme simppeliä ruokaa, teemme sitä samalla intohimolla ja taidolla kuin fine dining -ravintoloissa. Meillä molemmilla on takana pitkä ura ja ammattitaito, mikä välittyy tekemisessämme. Se vakuutti myös asiakkaamme”, Hassinen kertoo.

Street Gastron suosio sai myös muut katuruokailun yrittäjät rohkaistumaan.

”Moni on tullut jälkikäteen sanomaan, että uskalsivat lähteä hommaan mukaan, kun he näkivät, että meillä homma lähti hyvin pyörimään”, Hassinen kertoo.
 

Laadusta ei tingitä

 
Viime vuosina katuruoan suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Se on tuonut mukanaan myös haasteita.

”Lähes kaikki ensimmäiset katuruokamestat olivat ammattikokkien ylläpitämiä ja tarjonta oli laadukasta. Nyt katuruokaa on tarjolla enemmän kuin koskaan, ja mukaan mahtuu kaikenlaisia kokeiluja. Se, että joku laittaa snägärikojuun renkaat alle ja hypettää katuruokaa, ei tarkoita, että sieltä saisi laadukasta ruokaa”, Hassinen kertoo.

Tänä päivänä asiakkaat ovatkin entistä tarkempia laadusta. Tyytymätön asiakas ei palaa.

”Nykyään ihmiset kaipaavat ja osaavat vaatia sekä laadukasta että edullista ruokaa”, Hassinen kertoo.

Hän uskoo, että juuri tämä on laadukkaan katuruoan kantava voima.

”Street foodista kysellään paljon, että onko kyseessä ohimenevä ilmiö. Sanoisin, että ilmiö menee siinä vaiheessa ohi, kun ihmiset kyllästyvät syömään hyvää ruokaa halvalla”, Hassinen pohtii.

Street Gastron suosio onkin kasvanut tasaisesti, ja Helsinkiin keskittyneestä ketjusta on haaveiltu myös muissa Suomen kaupungeissa.

”Haluamme vielä kehittää ja viilata kaiken kuntoon, ennen kuin lähdemme laajentamaan toimintaa muihin kaupunkeihin. Pohjatyö on tehtävä hyvin”, Hassinen sanoo.

Hassisen ja Kallioisen suunnittelmana on mullistaa suomalainen ruokakulttuuri.

”Kun muistelee, mistä lähdimme koko hommaa rakentamaan, olemme mielestäni onnistuneet aika hyvin”, Hassinen hymyilee.

 

Street Gastro palvelee Helsingissä kolmessa eri toimipisteessä:

 

  • Vaasankatu 13
  • Hietalahden kauppahalli, Lönnrotinkatu 34
  • Iso Roobertinkatu 20-22

 
Ruokavaunun voi puolestaan kesän aikana bongata muun muassa erilaisten ulkoilmatapahtumien ohessa.
 
Street food -ilmiö näkyy myös erilaisten katuruokatapahtumien suosiona, ja katuruokaa voi nautiskella jo ympäri Suomea muun muassa seuraavissa paikoissa:

Jyväskylä: Ravintola Taikuri, Asemakatu 3

Turku: Taco Nito, Aurakatu 3

Kuopio: Panza, Ajurinkatu 26

Oulu: Friends and brgrs, Kauppakeskus Valkea

10.11.17

5 Tähden Tauko – Fazer Food Market

Yhteen lauseeseen tiivistäen kuvailisin Food Marketin olevan modernin kansainvälinen lounasravintolakeskittymä vahvalla suomalaisella kädenjäljellä.

Lue lisää
5 Tähden Tauko – Fazer Food Market

VINKKAA TYÖNANTAJASI

Haluaisitko, että työnantajasi tarjoaisi henkilöstöetuja? Lähetä meille vinkki ja myyntitiimimme ottaa yhteyttä työnantajaasi.