Suomalaiset kaipaavat työnantajalta lahjoja työtehonsa petraamiseksi

 

Liki kaikki penäävät työnantajaltaan joululahjaa

 
Lahjat ovat työnantajille keino saada työntekijät panostamaan työhönsä enemmän. 83 prosenttia suomalaisista palkansaajista sanoo, että työnantajalta saadut lahjat nostavat heidän työmotivaatiotaan. Vain kolmasosa palkansaajista on sellaisia, jotka eivät tietoisesti lisää ripeyttään, vaikka saisivat työnantajaltaan lahjoja.

Lahjoja halutaan ennen muuta kiitoksina työsuorituksista ja onnitteluina uramerkkipäivistä. Juhlapyhistä poikkeus on joulu, jolloin käytännössä kaikki tahtovat työnantajaltaan joululahjan. Valintatilanteessa vain 38 prosenttia valitsisi ennemmin pikkujoulut kuin joululahjan työnantajalta.

Olennaista on Suomessa myös lahjojen rahallinen arvo. Yli puolet työntekijöistä katsoo rahallisen arvon vertautuvan heidän työnantajaltaan saamaansa arvostukseen. Tiedot selviävät Delicard®-lahjakorttipalvelua tarjoavan Edenredin lokakuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimukseen vastasi 812 palkansaajaa.
 

Joulunajan lahjat kannustavat ja motivoivat työntekijöitä

 
Suomessa työnantajan kannattaa muistaa työntekijöitään lahjoin saadakseen heistä parhaan työtehon irti. 83 prosenttia suomalaisista palkansaajista sanoo, että työnantajalta saadut lahjat nostavat heidän työmotivaatiotaan. Vain kolmasosa palkansaajista ei tietoisesti petraa työtehoaan, vaikka saisivat työnantajaltaan lahjoja.

Suomalaiset suhtautuvat työsuhdelahjoihin luterilaisesti, sillä lahjoja kaivataan ennen muuta osoituksina uutteruudesta ja etevyydestä. Lahjoja halutaan mieluiten kiitoksina työsuorituksista ja onnitteluina uramerkkipäivistä. Mieluummin yllätyksinä keskellä arkea kuin juhlapyhien ja tapahtumien yhteydessä. 53 prosenttia suomalaisista palkansaajista ajattelee niin. Työnantajan kannattaa siis suhtautua työsuhdelahjojen jakamiseen arvostuksenosoituksena, Delicardin Suomen brändijohtaja Laura Kuusela kertoo.

Työmotivaation lisäksi lahjat pönkittävät sitoutumista. 62 prosenttia työntekijöistä näkee sitouttavan vaikutuksen tärkeimmäksi syyksi, miksi työnantajan kannattaa muistaa lahjoin. Joka viides kokee tärkeimmäksi syyksi yhteishengen nostatuksen, Kuusela lisää.

Tiedot selviävät Edenredin lokakuussa tekemän kyselytutkimuksen vastauksista. Edenred on Suomen johtava työsuhde-etujen tarjoaja, jonka palveluihin Delicard®-lahjakortit kuuluvat. Kyselytutkimukseen vastasi 812 palkansaajaa Suomessa. Vastaajista 59 prosenttia on naisia, 40 prosenttia miehiä. Yksi prosentti on muunsukupuolisia tai ei halua kertoa sukupuoltaan.
 

Kaikki haluavat joululahjan

 
Käytännössä kaikki tahtovat työnantajaltaan joululahjan, sillä joululahjaa odottelee 96,5 prosenttia palkansaajista. Muista juhlapyhistä juhannus on ainoa, jolloin merkittävä osa näkee lahjojen jakamisen tarpeelliseksi. 20 prosenttia ajattelee, että työnantajan tulisi muistaa juhannuksen tienoilla, kesälomien alkaessa.

Joululahjat ovat selkeästi osa kotimaista työkulttuuria, ja suomalaiset odottavat saavansa työnantajaltaan joululahjan. Se näkyy niinkin, että valintatilanteessa vain 38 prosenttia valitsisi ennemmin pikkujoulut kuin joululahjan työnantajalta. Voi tästä kaiketi päätellä senkin, että työnantajat ovat onnistuneet joululahjahankinnoissaan. Ei ole ollut pelkkiä pehmeitä paketteja, Kuusela sanoo.

Työnantajalle kätevin vaihtoehto joululahjan valinnassa on antaa työntekijän valita itse. 60 prosenttia palkansaajista haluaa itse päättää, mitä saa työnantajalta joululahjaksi.

Ylipäätään suomalaiset työntekijät kokevat työntekijöiden syntymäpäivien huomioisen juhlapyhien huomioimista tärkeämmäksi.
 

Rahallinen arvo ratkaisee

 
Suomessa työnantajan arvostus työntekijöitään kohtaan vertautuu siihen, paljonko työntekijöille annetut lahjat maksavat. Yli puolet työntekijöistä näkee asian niin. Vain kolmannes on eri mieltä. Lopuilla ei ole mielipidettä puolesta tai vastaan.

47 prosenttia kokee hyvän lahjan maksavan 51–100 euroa. 31 prosenttia sanoo 101–200 euroa. Työnantajan näkökulmasta 100 euroa on olennainen raja, sillä sen arvosta saa kullekin työntekijälle vuodessa jakaa lahjoja verovapaasti.

52 prosenttia työntekijöistä arvostaa eniten henkilökohtaista lahjaa. Vain 4 prosenttia arvostaa eniten työkaverien kanssa jaettavia lahjoja.

Edenredin lokakuisen kyselytutkimuksen vastaajissa eri aloista suurin edustus on terveydenhuolto- ja sosiaalialalta, julkishallinnosta ja järjestöistä, tietoliikenteestä, rakennus-, asennus- ja huoltoalalta sekä asiakaspalvelusta.
 

Aihe on puhuttanut laajasti ympäri Suomen:

 
Aamuposti ›

Savon Sanomat ›

Kouvolan Sanomat ›

Iisalmen Sanomat ›

Uusimaa ›

Keskisuomalainen ›
 
Lisätiedot:
Laura Kuusela
Delicard-brändijohtaja, Edenred Suomi
Puh. 040 5094757
laura.kuusela@edenred.com
 
Edenred Finland Oy on Suomen johtava työsuhde-etuja tarjoava yritys ja arjen hyvinvoinnin mahdollistaja. Edenredin palveluilla työnantajat voivat tarjota työntekijöilleen lounas-, liikunta- ja kulttuuri- sekä työmatkaetuja. Yrityksen tuotteita ovat Edenred Lounari, Edenred Virike ja Edenred Työmatka sekä Delicard-lahjakortit. Suomessa Edenredin verkostoon kuuluu yli 15 000 lounasedun ja 9 000 liikunta- ja kulttuuriedun käyttöpaikkaa. Koko Edenred-konsernilla on globaalisti 10 000 työntekijää 46:ssa maassa.

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin työsuhde-eduista? Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.