Taiteesta elämän peruskallio

Tee taiteesta elämäsi peruskallio

 

Johanna Vuolasto on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntija. Hän kertoo, miksi työympäristön väreistä kannattaa nauttia ja miksi viikonloppuna kannattaa suunnata teatterin tai live-musiikin pariin.

 


 

Taide ja kulttuuri ovat olleet osa elämääni lapsuudesta asti. Isäni oli harrastajavalokuvaaja, joten istuin hänen seuranaan pimiössä, ja silmät suurina ihmettelin, kuinka valkoisille taustoille alkoi pikkuhiljaa muodostua kuvia. Nuo hetket ovat jääneet mieleeni rakkaina muistoina.

Maailmassa on niin paljon hienoa taidetta, että siinä riittää ihmeteltävää ja tutkittavaa. Edistän taidetta koko sydämelläni, ja se on kuin peruskallio, jonka päällä elän.

On tärkeää, että taiteen merkitys ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tunnistetaan yhä paremmin. Asiaa tutkii muun muassa Arts Equal -tutkimusryhmä. Tutkimusryhmän tekemän katsauksen mukaan taide liittyy vahvasti terveyteen, hyvinvointiin ja sosiaaliseen vahvistamiseen. Muun muassa kuvataiteiden ja musiikin on todettu lieventävän ahdistusta ja masennusta esimerkiksi pitkäaikaissairaiden potilaiden hoidossa. Taideinterventiot pienentävät tutkimusten mukaan stressihormonipitoisuutta ja vaikuttavat positiivisesti verenpaineeseen.

Brittiläisessä The Warwick Commission -analyysissä taas on huomioitu, että kulttuurisilla ja luovilla kyvykkyyksillä voidaan myötävaikuttaa hyvinvointiin, talouteen, kansalliseen identiteettiin ja globaaliin vaikutusvaltaan. Siksi taiteen ottaminen osaksi omaa arkea on kaikin puolin järkevää – se on iso osa terveyden perustaa.

 

Haasta itsesi taiteen avulla

 
Taiteen kokeminen auttaa laajentamaan omia perspektiivejä ja tutkailemaan asioita uusilta kannoilta – sen kautta voi haastaa itsensä ja oppia jotain uutta itsestään. Olen itse huomannut, että jos koen jonkin taidemuodon itselleni vieraaksi, kynnys sen kokemiseen voi nousta. Silloin kannattaa pohtia, mistä epämukavuus johtuu ja haastaa itseään kohtaamaan uusia kokemuksia. Ihmisillä on taipumus tehdä tuttuja ja mieluisia asioita, mutta minua ainakin uuden kokeminen palkitsee ja opettaa, oli kyseessä sitten uusi kulttuurikokemus tai liikuntalaji.
 

Tuo taide työyhteisöihin

 
Kun haastavat aikataulut ja työpaineet kasautuvat, tarjoavat kulttuuri ja taide vastapainoa ja helpotusta hektiseen arkeeni.

Taidetta voi kokea lukuisilla eri tavoilla, ja mielestäni se on tärkeä osa työyhteisöä. Työpaikoilla taiteesta voi olla hyötyä kolmella eri tasolla:

  1. Yhteiset vierailut teatteriin tai muiden kulttuurielämyksien pariin herättävät keskustelua ja yhdistävät työkavereita.
  2. Kun taidetta käytetään työnohjauksen yhteydessä, työnantajan ja alaisten keskinäinen luottamus syvenee.
  3. Työpaikan estetiikalla on myös suuri merkitys. Töihin tullaan mielellään, kun työpaikka on kaunis ja värikäs paikka.

Kulttuuriseteleillä voidaan puolestaan tukea toimintaa ja madaltaa henkilöstön kynnystä lähteä kokemaan taidetta ja kulttuuria, yhdessä tai itsekseen.
 

Tuo taide osaksi jokaista päivää

 
Taidetta ja kulttuuria voi kokea monella eri tavalla ja erilaisissa ympäristöissä. Työhuoneen väreistä voi ammentaa voimaa puurtamisen keskelle ja musiikin kuunteleminen voi rentouttaa ja lisätä hyvänolon tunnetta vaikkapa bussissa istuessa. Viikonloppuisin kalenteria voi täydentää koskettavilla kulttuurikokemuksilla, esimerkiksi esittävän taiteen tai museoiden parissa. Taidemuotoja löytyy moneen makuun ja vain etsimällä voi löytää juuri mieleisensä. Mielestäni tärkeintä kuitenkin on, että taidetta ja kulttuuria koetaan jollain tavalla – jokapäiväisessä elämässä.

9.11.17

Mielekkyys ruokkii työntekijöitä - 8 askelta työhyvinvointiin

Edenred kysyi viideltä työhyvinvoinnin asiantuntijalta, millaiset asiat korostuvat nykyisin HR-työssä ja mikä saa ihmiset voimaan hyvin työpaikoilla.

Lue lisää
Mielekkyys ruokkii työntekijöitä - 8 askelta työhyvinvointiin
12.02.18

Tanssitausta näkyy HR-johtajan otteissa

Asioita kehitetään yrityksessä yhdessä ihmisten kanssa. Ei niitä jalkauteta.

Lue lisää
Finnkinon HR-johtaja Pia Rautio

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.