toiminimi vai Oy

T:mi vai Oy? 5 syytä vaihtaa toiminimi osakeyhtiöksi

Suosituimpia yritysmuotoja Suomessa ovat yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi sekä osakeyhtiö.

1.7. tehdyn lakimuutoksen myötä yritysmuodon vaihtaminen helpottui, kun osakeyhtiön vähimmäispääomavaatimus 2500 € poistui. Vähimmäispääoman poistamisen tavoitteena on helpottaa yritystoiminnan aloittamista ja kannustaa yrittäjyyteen sekä antaa mahdollisuus osakeyhtiön perustamiseen yhä useammalle aloittavalle yrittäjälle.

Se, mikä yhtiömuoto toimii omalla kohdalla parhaiten – kannattaa pohtia läpi. Osakeyhtiön puolesta puhuvat seuraavat seikat:

  • Alkupääoma 0 €. Et tarvitse enää 2500 euron alkupääomaa
  • Joustavat vastuukysymykset. Osakeyhtiö on joustava ja yrittäjästä erillinen. Toiminimen kautta toimiva yrittäjä vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan kaikista veloista ja sitoumuksista. Osakeyhtiömuodossa taas osakkaan vastuu rajoittuu lähtökohtaisesti yhtiöön sijoittamaansa pääomaan. Osakeyhtiö voi esimerkiksi ottaa lainaa, josta yhtiö vastaa varoillansa, eikä yrittäjä joudu henkilökohtaisesti varattomaksi – edes konkurssin kohdatessa.
  • Omistajapohjan helpompi jakaminen. Yrityksen kasvaessa osakeyhtiön on helpompi jakaa omistajapohjaa. Kun yritys kasvaa, voit jakaa yrityksen omistuspohjaa hankkimalla osakkaita.
  • Uskottavuus. Joillekin yhteistyökumppaneille osakeyhtiö kuulostaa houkuttelevammalta partnerilta. Toiminimi on helpoin tapa pyörittää yritystä ja siksi se luo joillekin mielikuvan pienestä liiketoiminnasta. Yritys voi olla alallaan uskottavampi toimija, jos nimen perässä lukee Oy, eikä T:mi.
  • Verohelpotukset. Osakeyhtiö saa verohelpotuksia, toiminimi ei. Osakeyhtiö saa käteviä verohyötyjä toiminimeen verrattuna, esimerkiksi huojennetun osingonjaon kautta. Lisäksi yhtiössä työskentelevä osakas saa verovapaita henkilökuntaetuja samoin edellytyksin kuin muutkin työntekijät. Edut ovat mahdollisia myös silloin, kun yhtiössä ei hänen lisäkseen työskentele muita työntekijöitä.  Yhtiön osakas voi siis hankkia osakeyhtiön kautta itselleen työntekijän edut, kuten lounas- sekä liikunta- ja kulttuuriedun.

 

Näin hyödynnät veroetusi

 

Lähteet:

https://go.accountor.fi

https://www.ukkopro.fi

https://www.gylling.fi

https://www.rantalainen.fi

https://selectfinancial.fi/

 

19.02.18

Yrittäjä, hyödynnä luontoisetusi

Yrittäjänä sinun kannattaa maksaa osa omasta palkastasi luontoisetuina, koska niiden verovähennysoikeudesta syntyy selkeää taloudellista hyötyä.

Lue lisää
luontoisedut
19.02.18

Yrittäjän hyvinvointi - "Happinaamari pitää ensin laittaa omalle naamalle"

Ensin pitää huolehtia itsestä. Vasta sen jälkeen voi keskittyä henkilöstön työhyvinvointiin.

Lue lisää
Yrittäjän hyvinvointi - moppi.com

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.