Factory Kamppi

Työpäivä ravintolan silmin

Tapaamme kaikki lähes päivittäin lounasravintolamme henkilökuntaa tietämättä siitä, millainen heidän päivänsä on ennen ruokailuamme tai sen jälkeen.

 


 

Halusimmekin lounasedun tarjoajana ja hyvinvoinnin puolestapuhujana lähteä selvittämään, millainen työpäivä Factoryn lounasravintolalla on. Toimistomme lähistöllä Vallilassa sijaitsevan Factoryn Bistron sijaan suuntasimme vaihtelun vuoksi uusille kulmille ja lähdimme haastattelukierrokselle Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan Kampin Factoryyn. Ravintola oli sopivasti avannut aurinkoisen kesäterassinsa.

Lounasaika on juuri ohi ja haastateltavamme Factoryn apulaisravintolapäälikkö Laura Suominen huokaisee.
 

Oliko tänään kiireinen lounasaika?

 
Tänään oli kyllä kiire. Torstai on meillä yleensä kiireisin päivä, sillä meillä on silloin kaikissa ravintoloissa tarjolla jälkkärilettuja ja ne on meillä sellainen vetonaula. Lounasaika on toisaalta muutoinkin kiireistä aikaa, sillä asiakkaamme pitävät lounastauon suunnilleen samoihin aikoihin. Meillä on onneksemme kuitenkin se etu, että vaihtuvuus on nopeaa, sillä ihmiset lähtevät heti lounaan jälkeen jatkamaan töitään. Tästä johtuen ehdimme lounaan aikana palvella montakin seuruetta.
 

Mitä lounasta ennen tapahtuu?

 
Factoryssa päivä alkaa sillä, että toivotamme ensin työkavereille hyvää huomenta ja alamme laittaa paikkoja valmiiksi lounasta varten. Kokkimme tekevät kaikki salaatit ja lämpimät ruuat valmiiksi ja me keitämme kahvia, laitamme vesikannuja pöytiin ja katsomme, että kaikki on salin puolella valmiina. Ennen lounasta meillä on lisäksi tarjolla aamupala 7:30 lähtien, joten sen ylläpitäminen kuuluu myös aamuvuoron tehtäviin. Aamupalamme sisältää mm. päivittäin vaihtuvan puuron, leipiä, jugurttia, mysliä, sekä lämpimiä ruokia, kuten munakokkelia.
 

Kuulostaa hyvältä! Syöttekö itse päivittäin Factoryn ruokia?

 
Kyllä, pääsemme herkuttelemaan samalla ruualla kuin asiakkaat.  Aamuisin istumme yleensä porukalla nauttimaan aamupalaa ja lounasaikaan syömme Bistron lounasta. Tässä on mielestäni ehdottomasti se etu, että pystymme tasan seisomaan tarjoamamme ruuan takana, kun syömme Factoryn ruokia ja pidämme niistä myös itse. Tällöin ruuasta voi olla ylpeä ja sitä on kiva myydä ja suositella asiakkaillekin.
 

 

Factory sämpylät
Itse tehdyt sämpylät pestoöljyllä odottamassa uunia ja illan À la cartea.

 

 

Mitä haluaisit asiakkaiden tietävän Factoryn ruuista?

 
Ainakin sen, että ruokamme on tehty tunteella ja alusta loppuun asti itse, sillä haluamme panostaa laatuun ja makuun. Mainitsemisen arvoista on mielestäni myös se, että emme käytä kaavoihin kangistuneita reseptejä vaan annamme luovuudelle paljon tilaa. Meillä kokit esimerkiksi ideoivat uusia makuja ja jos asiakkaamme pitävät niistä, niitä voidaan ottaa tarjontaan myös muissakin ravintoloissamme.
 

Entä mitä haluaisit asiakkaiden tietävän Factoryn työntekijöistä?

 
Täällä on töissä mahtavia erilaisia persoonia, joilla on kaikilla omat upeat puolensa. Meillä on paljon nuoria työntekijöitä ja täällä onkin päässyt todistamaan monen kasvutarinaa. Monen suomenkieli on esimerkiksi harjaantunut todella paljon, sillä kaikki eivät puhu äidinkielenään suomea. Mielestäni se on myös hienoa, että me emme käytä ollenkaan vuokrafirmoja vaan meillä kaikki työntekijät kuuluvat omaan henkilökuntaan.
 

 

Factory Kamppi House Burger
House Burger valmiina ja lähdössä asiakkaalle.

 

Millaista on pyörittää ravintolaa päivittäisellä tasolla?

 
Ravintolan pyörittämisessä haasteellisuus on aina mukana, mutta mielestäni nimenomaan hyvällä tavalla. Tämä ei ole vain asioiden johtamista vaan myös ihmisten johtamista ja siinä tiimityö on avainasemassa. Yksin tätä kokonaisuutta ei saisi mitenkään hoidettua.
 

Miten pidätte jaksamisestanne huolta ravintolatyön kiireen keskellä?

 
Tiimihengellä on ainakin todella iso merkitys ja siitä pyritään pitämään kiinni, että kaikilla on hyvä meininki. Se auttaa jaksamaan töissä ja se on sellainen asia mikä välittyy myös asiakkaille. Hyvä tiimihenki syntyy meillä siitä, että autamme toisiamme, pyydämme apua, delegoimme töitä ja kehumme toisiamme hyvistä suorituksista. Tässä työssä on toisaalta myös se hyvä puoli, että yleiskuntoa tulee pidettyä ihan huomaamattakin yllä, kun pitää jatkuvasti kävellä paikasta toiseen.
 

 

Factory Kamppi
 

 

Ehdit jo kertoa mitä lounasta ennen tapahtuu. Mitä tapahtuu sen jälkeen?

 
Lounaan jälkeen ihmiset palaavat töihin ja me jäämme tänne siivoamaan ja valmistautumaan illan À la cartea varten. Meillä on sama tila käytössä lounaalle ja À la cartelle, joten lounasajan jälkeen siivoamme paikat ja laitamme pöydät valmiiksi illan asiakkaille. Keittiössä valmistellaan alkavaa À la cartea jo lounaan aikana, sillä se lähtee meillä pyörimään heti lounaan jälkeen.
 

Millainen À la carte menunne on?

 
À la cartemme tarjoaa jokaiselle jotakin. Valikoimasta löytyy pastaa, risottoja, salaatteja ja esimerkiksi House Burger, joka on todella hyvä. Menun uutuusannoksina tarjoillaan muun muassa Lohi-Cobb -salaattia sekä Snickers-possua. Tämän lisäksi meiltä löytyy herkullisia jälkkäreitä ja paljon erilaisia alkupaloja. Erilaiset erikoisruokavaliot on pyritty huomioimaan tarjonnassa ja siksi meiltä löytyy yleensä maidottomia, gluteenittomia, pähkinättömiä, viljattomia ja vegaanisiakin vaihtoehtoja. Huomioimme erikoisruokavaliot ja allergiat myös lounasannoksissamme.
 

 

Factory lohi-cobb -salaatti
Factoryn Lohi-Cobb -salaatti on À la carten uusi tulokas.

 

Factoryn Snickers possu
Snickers-possu

 

 

Tuleeko mieleesi vielä jotain mitä haluaisit lukijoidemme tietävän ravintolatyöstä?

 
Ravintolatyössä oppii aikamoiseksi ninjaksi keittiön puolella. Kun on kiire ja mennään kovalla vauhdilla ahtaissa tiloissa, oppii huomioimaan ympäristöä ihan uudella tavalla. Voisi esimerkiksi luulla, että keittiössä tapahtuisi paljon törmäyksiä, mutta näin ei kuitenkaan onneksi ole. Heti kun silmäkulmasta näkee, että joku on tulossa, osaa jo muuttaa omaa suuntaa.

Factorylla on yhteensä 12 lounasravintolaa, jotka sijaitsevat eri puolilla pääkaupunkiseutua. Tutustu ravintoloihin täällä.

 

Nautinnollisia ruokahetkiä!

 

19.02.18

Näin hyödyt lounas- ja liikuntaetujen verohelpotuksesta

Lounasetu on 25 % verovapaata, mikä tekee siitä kustannustehokkaan ja edullisen tavan sitouttaa ja motivoida työntekijöitä. Lisäksi työnantaja voi tarjota työntekijälle liikunta- ja kulttuurietua verovapaasti enintään 400 euroa vuodessa.

Lue lisää
Lounas- ja liikuntaetujen verohelpotus myös yrittäjälle
10.11.17

5 Tähden Tauko – Southpark

”Oh my God, who killed Kenny!” huudahti kollegani kertoessani olleeni Southparkissa.

Lue lisää
5 Tähden Tauko – Southpark

VINKKAA TYÖNANTAJASI

Haluaisitko, että työnantajasi tarjoaisi henkilöstöetuja? Lähetä meille vinkki ja myyntitiimimme ottaa yhteyttä työnantajaasi.