Yrittäjän hyvinvointi - moppi.com

Yrittäjän hyvinvointi – “Happinaamari pitää ensin laittaa omalle naamalle”

Moppi.comin perustajan Matti Tiaisen on vaikea muistaa, että ensin pitää huolehtia itsestä. Vasta sen jälkeen voi keskittyä henkilöstön työhyvinvointiin. ”Kun ihmiselle tulee kiire, hän alkaa karsia unesta, alkaa syödä huonommin ja liikkua vähemmän. Tällaisilla perusasioilla on kuitenkin valtava vaikutus hyvinvointiin”, Tiainen sanoo.


 

Miksi ryhdyit yrittäjäksi siivousalalle?

”Meitä on kolme perustajajäsentä ja olemme aina tehneet töitä yhdessä eri yrityksissä. Näimme, että alustatalous on kovassa nousussa ja siellä on paljon mahdollisuuksia. Päätimme kehittää freelance-työntekijöiden hallinnan työkalun. Aluksi ajattelimme, että sen avulla olisi tarjolla laajasti erilaisia palveluita. Ymmärsimme kuitenkin nopeasti konseptin liian laajaksi. Tutkimme markkinoita ja päätimme keskittyä siivouspalveluihin, koska markkinat olivat todella pirstaloituneet ja suuret. Minä, Fredrik ja Oskari perustimme Moppi.comin alkuvuodesta 2015. Emme ole varsinaisesti siivousyritys vaan markkinapaikka – alusta, joka oppii algoritmien avulla koko ajan markkinoista ja kehittyy.”

Mikä on mielestäsi vaikeinta yrittäjän oman työhyvinvoinnin edistämisessä?
”Tilannehan on vähän sama kuin lentokoneessa: happinaamari pitää laittaa ensin omalle naamalle ennen kuin voi auttaa muita. Tämä on vaikea muistaa. Kun ihmiselle tulee kiire, hän alkaa karsia unesta, alkaa syödä huonommin ja liikkua vähemmän. Sitten kun taas panostaa näihin asioihin, maailma alkaa näyttää aivan erilaiselta ja kirkastuu. Tällaisilla perusasioilla on suuri vaikutus hyvinvointiin. Itsestä täytyy pitää huolta. Vasta tämän jälkeen pystyy huolehtimaan muiden hyvinvoinnista.”

 

Entä miten edistät työntekijöidesi hyvinvointia?

”Muista työntekijöistä huolehtiminen lähtee siitä, että muistaa asettaa ihmisille tavoitteita, jotka heidän pitää saavuttaa. Mielekkäiden tavoitteiden asettaminen ja saavutuksista palautteen antaminen on todella haastavaa mutta tärkeää. Tässä minulla on vielä paljon petrattavaa.”

”Toiseksi tärkein asia on, että työntekijöille pitää tarjota rutiineja. Rutiinit luovat perusliiketoiminnan ja luovuus luo kasvun. Rutiinien ylläpitäminen on merkityksellistä. Pienessä organisaatiossa esimerkiksi palaverien pitäminen on elintärkeää.”

 

Mitä työhyvinvointiin liittyvää asiaa olet viime aikoina pohtinut?

”Miten pystyisin tekemään työyhteisöstä vielä kivemman? Homma ei toimi niin, että ostan pleikkarin mestoille. Kyse on paljon vaikeammista merkityksellisyyteen liittyvistä asioista: Mistä olemme tulleet? Minne olemme menossa?”

 

Mikä merkitsee sinulle yrittäjänä työssä eniten?

”Muutos. Oli kyseessä iso tai pieni asia, mutta kun muuttaa asioita parempaan suuntaan, motivoituu. Mahdollistamme työssämme ihmisille asioita. Osa työntekijöistämme tekee viikonloppuisin töitä, osa on opiskelijoita. Asiakkaille taas tuomme uutta sisältöä heidän elämäänsä. Tuotamme ihmisille kokemuksia – he saavat tulla puhtaaseen kotiin vaikka perjantaina, kun viikonloppu alkaa.”

”Olemme palvelusektorilla ja tällä alalla pitää kasvaa. Ihmiset eivät enää kuluta hyödykkeitä entiseen tapaan. Tulevaisuuden taloudessa ihmiset haluavat kuluttaa aineettomia asioita, siis palveluita. Tässä kehityksessä on hieno olla mukana ja parantaa ihmisten elämää.”

 

Miten erotat työ- ja vapaa-ajan toisistaan?

”En ole pystynyt pitkään aikaan erottelemaan työ- ja vapaa-aikaa. Toisaalta pidän suhteellisen hyvin balanssin siinä, että yritän olla stressaamatta asioista, joihin en pysty sillä hetkellä vaikuttamaan. Teen töitä iltaisin ja erikoisiin kellonaikoihin, mutta pystyn toisaalta irtaantumaan töistä. Varsinkin alkuvaiheessa tämä oli vaikeaa. Nykyisin osaan jo pitää lomaa. Viime kesänä pidin ensimmäisen pidemmän kesäloman melkein kahdeksaan vuoteen.”

Matti Tiainen moppi.com
Moppi.comin Matti Tiaisen mukaan kukaan ihminen ei halua tehdä töitä huonosti. ”Ei kukaan halua työpaikkaa, jossa ei tehdä mitään. Eivät ihmiset unelmoi puolisuorittamisesta vaan haluavat tehdä merkityksellistä työtä hyvin”, Tiainen sanoo.

 

”Työt eivät lopu koskaan, oli kellonaika mikä tahansa. Työn määrä on vakio – se on loputon. Tämän asian hyväksyminen on yrittäjälle iso asia.”
 

Matin vinkit stressinhallintaan

1. Pidä tavoitteet realistisina.
”Kannattaa miettiä tarkkaan, mitä kommunikoi yrityksestä ulkopuolisille. Itsellä voi olla suuria ambitioita, mutta kaikkea ei kannata huutaa muille ja koko maailmalle. Jos lupaa liikoja, kaikille tulee siitä paha mieli. Pitää erottaa omat ambitiot ja se, mitä kommunikoi ulospäin.””Kun keskittyy mahdollisimman arkisiin, jokapäiväisiin ongelmin ja samalla pitää takaraivossa pitkän aikajänteen suunnitelman, niin homma pysyy hanskassa. Aika moni ajaa seinään, kun maalaa jatkuvasti liian isoa kuvaa ja sitten yhtäkkiä maali loppuu kesken.”

2. Prosessien ymmärtäminen ja ruohonjuuritason toiminta.
”Joskus jos menee liian lujaa, tekee helposti hirveän paljon asioita muttei saa mitään aikaiseksi. To do -listat ja rutiinit auttavat minua silloin valtavasti.””Jos meno ja paine äityvät kovaksi, teen edellisenä iltana seuraavan päivän to do –listalta muutaman tärkeimmän asian. Näin saan paremmin nukuttua. Muuten yrittäjän työ on aika kivinen. Oman käden jäljen näkeminen voi olla helpompaa, kun tekee listoja.”

3. Löydä fiksuja ihmisiä ympärillesi.
”Hyvät, fiksut tyypit ympärillä auttavat jaksamaan. On hienoa huomata, että kumppanit tekevät asioita, jotka tuottavat merkityksellisyyttä.”

Teksti ja kuvat: Jonna Vuokola

19.02.18

Yrittäjän hyvinvointi - Muusikon elämä on rankempaa kuin yrittäminen

Fafasin toimistossa Helsingin Kalasatamassa tunnelma on kuitenkin aurinkoinen ja taustalla soi letkeä musiikki. Fafas-ravintolaketjun perustaja Doron Karavani on itse säveltänyt musiikin ja soittaa myös siinä.

Lue lisää
Yrittäjän hyvinvointi - Fafas
22.02.18

Yrittäjän hyvinvointi - Viime vuodet ovat sumun peitossa

"Perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistäminen on ollut uskomattoman raskasta. Työtä on ollut lamauttavan paljon."

Lue lisää
Yrittäjän hyvinvointi - Hakola

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.