Yrittäjän hyvinvointi - Fafas

Yrittäjän hyvinvointi – Muusikon elämä on rankempaa kuin yrittäminen

Kuva ei liity juttuun.

Ulkona on mustaa ja vettä vihmoo vasten kasvoja. Fafasin toimistossa Helsingin Kalasatamassa tunnelma on kuitenkin aurinkoinen ja taustalla soi letkeä musiikki. Fafas-ravintolaketjun perustaja Doron Karavani on itse säveltänyt musiikin ja soittaa myös siinä.


 
Pakko kysyä Karavanilta heti aluksi: Ahdistavatko Suomen pimeys ja loskasää yrittäjää?
 
”Eivät pahemmin. Ja jos kaipaan lämpöä ja valoa, matkustan välillä pois. Kaiken kaikkiaan olen ihminen, joka sopeutuu kaikkeen”, Karavani vastaa.

Hän on asunut Suomessa 15 vuotta. Israelilainen Karavani oli teini-ikäisenä hippipoika, joka halusi nähdä maailmaa ja osti 17-vuotiaana kahden ystävänsä kanssa liput Intiaan. Siellä Karavani tapasi suomalaisen tytön ja rakastui. Aluksi pariskunta asui Israelissa, mutta muutti lopulta Suomeen, jossa myös lapset syntyivät.

Lähi-idän ruokaa, kuten falafeleja ja pitaleipää, tarjoava Fafas-ketju on toiminut Suomessa yli viisi vuotta. Francising-ravintoloita on pian parikymmentä ja yhtiö on laajentamassa Suomen lisäksi Tukholmaan ja Tallinnaan. Henkilökuntaa yrityksellä on noin 250.

Karavanilla on oma tyylinsä yrittää. Oppinsa yrittämisestä ja johtamisesta hän on saanut kantapään kautta. Hurja kasvutahti ei yrittäjää silti pelota.

”Päinvastoin. Mitä suuremmaksi yritys kasvaa, sitä helpommaksi työ käy minulle. Pystyn palkkaamaan enemmän päälliköitä ja käytössä on enemmän rahaa. ”

”Mutta ihmiset ovat yrityksen tärkein resurssi. Ja kun yritys kasvaa, yksittäisiä ihmisiä on vaikeampi enää tavoittaa henkilökohtaisesti. Emme myöskään saa kadottaa identiteettiämme”, Karavani sanoo.

Hän kertoo tapaavansa työssään paljon stressaantuneita yritysjohtajia.

”Itse haluan nukkua yöni hyvin. Luotan ihmisiin ja annan heille vapauden. Ei minun tarvitse olla kaikkialla hääräämässä ja katsomassa, että kaikki on hyvin”, Karavani kuvailee filosofiaansa.
 

Haluatko työskennellä meidän brändille?

 
Positiivinen ilmapiiri työpaikalle merkitsee hänen mielestään ihmisille enemmän kuin raha. Hyvä työilmapiiri takaa myös luovuuden.

”Ihmiset eivät annan itsestään kaikkea, elleivät he pidä siitä mitä he tekevät. Tämä on minulle myös haastavaa, koska kaikki eivät omista yritystä eikä heillä ole samaa vapautta kuin minulla. Mutta kaikilla on oma tonttinsa – pidä siitä huolta ja sen jälkeen mene kotiin.”

Karavani toivoo, että henkilöstöllä on halu tehdä töitä juuri Fafasissa. Suuri osa työntekijöistä on viihtynyt pitkään. Ihmisten täytyy tehdä töitä, mutta ihmisillä täytyy myös olla Karavanin mukaan mahdollisuus valita, mitä työtä he haluavat tehdä. Valitettavasti näin ei usein ole: monet ihmiset tekevät työtä, josta eivät pidä.

”Nykyinen elämä on hyvin työpainotteista. Ennen ihmiset menivät metsästämään ja tulivat takaisin kotiin lepäämään. Nykyisin on vain työtä, työtä ja työtä. Tämä on aika hassua – onko elämässä tästä kyse?”
 

Ongelma vie eteenpäin

 
Aina työ ei ole pelkkää auringonpaistetta.

”Totta kai mekin olemme pahoillamme ja pettyneitä, jos emme ole esimerkiksi saavuttaneet tavoitteitamme. Kysymme itseltämme, miksi näin tapahtui. Ongelmat saavat kuitenkin ihmiset analysoimaan asioita ja ratkomaan niitä. Siksi ongelmat ovat myös hyvä asia”, Karavani muistuttaa.

Mitä Karavani silloin itse tekee, kun seinä tulee vastaan ja uupumus yllättää?

”Menen kävelylle, laulan, soitan kitaraa. Asun veden ympäröimässä Laajasalossa, jossa on hyvä mennä koiran kanssa pitkälle kävelylle. Olen myös muusikko – musiikin tekemisessä olen oikeasti hyvä. Osaan soittaa, laulaa ja säveltää. Mutta muusikon elämä olisi paljon raskaampi kuin nykyinen elämäni yrittäjänä. Siksi musiikin tekeminen on harrastukseni”, Karavani sanoo ja nauraa.

Entä kuka kertoo yrittäjä-Karavanille, koska pitää mennä lääkäriin?
”Oma kehoni. Olen hyvin vaikuttunut suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä ja työterveydestä”, Karavani sanoo.

Suurimman taistelunsa elämässä hän sanoo käyneensä silloin, kun lopetti puolitoista vuotta sitten tupakoinnin. Viime vuosina Karavani on myös vähentänyt selkeästi lihansyöntiä.

Doron Karavani credit Messukeskus
Doron Karavani, Messukeskus. Karavanilla on oma tyylinsä yrittää. Oppinsa yrittämisestä ja johtamisesta hän on saanut kantapään kautta. Hurja kasvutahti ei yrittäjää silti pelota.

”Tulevaisuudessa ihmiset syövät paljon enemmän vihanneksia ja hedelmiä ja voivat siksi paremmin. Tämä luo myös liiketoiminnallemme mahdollisuuksia. Jo nyt 60-70 prosenttia liikevaihdostamme tulee kasvisruoasta, vaikka myymme myös liharuokia.”

 

3 ohjetta yrittäjälle by Doron Karavani

 
1. Nauti vapaudesta valita.
”Tunne siitä, että saan itse päättää, mitä teen ja milloin, on ehdottomasti parasta yrittäjän elämässä.”

2. Katso eteenpäin.

”Monet ongelmat ovat ihmisten päässä – me luomme niitä pään sisällä. Pitäisi oppia ajattelemaan, että asiat tulevat ja menevät myös ohi. Ongelmiin ei kannata jumittua.”

3. Ihastu omaan brändiin.

”Kaikilla ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus tehdä työtä, josta pitävät ja brändille, jota arvostavat. Työ täytyy kokea merkitykselliseksi. Yrittäjä saa voimaa, kun huomaa työntekijöidensä viihtyvän.”

 
Teksti: Jonna Vuokola
Kuva: Messukeskus

19.02.18

Yrittäjän hyvinvointi - Välillä täytyy kävellä

Sanna Lindroosilla on yrittäjänä selkeä missio: auttaa suomalaisperheitä selviytymään arjesta ja madaltaa arjen ja juhlan välistä raja-aitaa.

Lue lisää
Yrittäjän hyvinvointi - Sannan Ruokakassi
19.02.18

Yrittäjän hyvinvointi - "Happinaamari pitää ensin laittaa omalle naamalle"

Ensin pitää huolehtia itsestä. Vasta sen jälkeen voi keskittyä henkilöstön työhyvinvointiin.

Lue lisää
Yrittäjän hyvinvointi - moppi.com

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.