Yrittäjän hyvinvointi - Hakola

Yrittäjän hyvinvointi – Viime vuodet ovat sumun peitossa

Kuva ei liity juttuun.

Muutama vuosi sitten Annaleena Hämäläisen isoisän perustama huonekaluyritys Hakola oli kuilun partaalla. Vaihtoehtoina oli ajaa liiketoiminta alas tai uudistaa se kokonaan. Hämäläinen päätti lähteä mukaan liiketoimintaan ja alkoi luoda täysin uutta Hakolaa. ”Kaikki on mennyt paremmin kuin uskalsin edes unelmoida. Perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistäminen on ollut kuitenkin uskomattoman raskasta. Työtä on ollut lamauttavan paljon.”

 


Pitikö tämän kaiken tapahtua samaan aikaan? Tätä kysymystä huonekaluyritys Hakolan luova johtaja Annaleena Hämäläinen kysyy usein itseltään. Viime vuodet ovat olleet onnellisia ja menestyksen siivittämiä. Työn määrä on ollut kuitenkin ”lamauttava”. Hämäläisestä tuntuu, ettei hän muista viime vuosista juuri mitään.

”Monen yrittäjän tarina ei ole mennyt näin hyvin kuin meidän tarinamme. Olen ollut todella onnekas. Samalla tämä on ollut niin raskasta, etten oikein tajua, mitä ympärillä tapahtuu. Minun pitäisi opetella pysähtymään, elämään hetkessä ja miettimään, mitä olen saanut aikaiseksi. Mutta ala menee koko ajan eteenpäin ja pitää miettiä, mitä meidän seuraavaksi pitää tehdä”, Hämäläinen kertoo.

Vuonna 2014 hän alkoi rakentaa isoisänsä ”paapan” perustamalle huonekaluyritykselle täysin uutta suuntaa. Työ ei loppunut tekemällä. Kotona odotti pieni lapsi, ja yöunet olivat usein repaleiset.

”Esikoiseni oli vuoden, kun aloin tehdä yhtiölle suurta uudistusta. Elin alkuajat sumussa. Uhrasin paljon äitiydestäni yrittämiseen. Olin poissaoleva, koska lapsen kanssa ollessanikin kävin päässäni läpi prosessia ja konseptin luomista”, Hämäläinen kertoo.

 

Lehmät vaihtuivat huonekaluiksi

 
Etelä-Pohjanmaalla Jurvassa asuva Annaleenan ”paappa” Eero Hakola teki 1960-luvun alussa rohkean päätöksen. Hän myi lehmänsä ja ryhtyi huonekaluyrittäjäksi. Ensimmäiset sohvat paappa valmisti omin käsin vanhassa navetassa. Hakola on perustettu vuonna 1963. Annaleenan isä Jari Hakola toimii edelleen perheyrityksen toimitusjohtajana.

Huonekaluteollisuus kukoisti Pohjanmaalla 1980-luvulla ja Hakolan valmistamia sohvia myytiin ennätystahtiin muiden muassa naapurimaa Ruotsiin. Ajat kuitenkin muuttuivat. Muiden muassa IKEA rantautui Suomeen, halpatyövoima alkoi jyllätä. 2010-luvun alkupuolella Annaleenan isä joutui toimitusjohtajana toteamaan, että käsin tuotteita Suomessa valmistavan Hakolan näkymät olivat synkät. Toimintaa oli jo jouduttu supistamaan rankasti ja toimitusjohtajan oli myönnettävä, että vaihtoehtona perheyritykselle oli joko ajaa toiminta alas tai uudistaa yritys täysin.

Annaleena Hämäläisen mielessä olivat jo pitkään kyteneet mitä jos -ajatukset. Isän kanssa oli myös leikkimielisesti pohdittu vaihtoehtoa, että Annaleena hyppäisi täysipainoisesti mukaan toimintaan. Taideteollisessa korkeakoulussa muotoilua opiskellut Annaleena oli valmistumisensa jälkeen käynyt kansainvälisen design-liiketoiminnan johtamisen kurssin ja oppinut esittämään paljon oivaltavia miksi-kysymyksiä. Lisäksi hänellä oli visio.

”Entä jos uisimme vastavirtaan kuin mihin huonekalualalla on totuttu? Uusi alku liittyi todella paljon vanhojen lainalaisuuksien kyseenalaistamiseen ja siihen, että minulla oli todella vahva kuva siitä, miltä kaikki tulisi näyttämään”, Hämäläinen kertoo.

 

Annaleena Hamalainen
”Koen työni todella merkitykselliseksi. Työni on ehkä liiankin motivoivaa. Ongelmana on se, etten malta pysyä poissa töistä”, Hakolan luova johtaja Annaleena Hämäläinen kertoo.

 

 

”Isä on luottanut minuun aina”

 
Viime vuodet ovat sujuneet paremmin kuin Hämäläinen uskalsi edes unelmoida. Liikevaihto on kaksinkertaistunut vuosi vuodelta. Haaveet ovat jo nyt käyneet toteen, vaikka nuoren johtajan suunnitelmissa siintää jo kansainvälistyminen.

Jari Hakola on edelleen yrityksen toimitusjohtaja ja Annaleena Hämäläinen yhtiön luova johtaja. Millaista on pyörittää yritystä oman isän kanssa?

”Pääsääntöisesti ihanaa, sillä minulla on ihana isä. Hän on aina luottanut minuun, ja kun toteuttamani uudistukset alkoivat tuottaa hedelmää, isän luottamus minuun on matkanvarrella vain kasvanut”, Hämäläinen kertoo.

Samalla hän haluaa muistuttaa, että hänen ei ole tarvinnut luoda yritystä tyhjästä. Takana on vuosikymmenten kokemus alasta sekä yrityksen hyvä maine.

Hakolan huonekalut valmistetaan edelleen käsin Suomessa.

 

Välillä tuntuu, että luovutan

 
Mikä motivoi nuorta johtajaa yrittämisessä ja saa pienten lasten äidin venymään äärirajoille? Ainakaan vastaus ei ole raha. Tärkeintä Hämäläiselle on paapan aloittaman työn jatkaminen. Tarina ei saa katketa. Hämäläisellä on myös vahva halu saavuttaa alalla uskottavuutta ja näyttää läheisilleen, että hän pystyy jatkamaan suvun perintöä.

Kun Hämäläinen lähti rakentamaan uudistusta, hän teki kaiken markkinointiin, some-kanaviin ja konseptien uudistamiseen liittyvät asiat itse, tiimiä ei ollut. Kun uusi Hakola julkistettiin vuonna 2015, takana ei myöskään ollut mainostoimistoa.

”Tämä on minun näköiseni yritys. Se, että tarinaa tai ulkoasua ei ole ulkoistettu, takaa myös aitoutemme ja uskottavuutemme. Ihmiset ottavat meidät helposti omakseen. Tämän haluaisin säilyttää kaikessa tekemisessämme loppuun saakka.”

Mutta palataan jaksamiseen ja yrittäjän hyvinvointiin. Hämäläisen perheeseen kuuluu nykyisin kaksi lasta ja kuopus on alle vuoden ikäinen. Töitä luovalla johtajalla on edelleen silmän kantamattomiin. Silti hän nauttii yrittäjyydestä ja kokee, että se sopii hänen luonteelleen.

”Siedän stressiä hyvin, vaikka välillä iltaisin on sellainen olo, että en jaksa, luovutan. Mutta aamulla kun on nukkunut hyvin, fiilis on taas toinen.”

Houkutus yrittäjälle tehdä ympäripyöreitä päiviä on suuri. Läppäri on kotonakin koko ajan käden ulottuvilla. Hämäläisen on edelleen vaikea pitää näppinsä erossa esimerkiksi some-kanavista. Niiden seuraaminen ja viesteihin vastaaminen koukuttaa ja vie helposti mennessään.

Nykyisin työn tekeminen kuitenkin loppuu, kun kotiovi sulkeutuu. Tämä on Hämäläisen ja hänen miehensä Tuomaksen yhteinen sopimus: kotona ollaan kotona ja keskitytään perheeseen.

”Sanon nykyisin itselleni, että asiat voivat odottaa. Minulla on kaksi pientä lasta ja haluan olla heille läsnä.”

 

Työtila vaikuttaa hyvinvointiin

 
Hakolassa työskentelee nykyisin 15 ihmistä. Heistä suuri osa tuotannon puolella tehtaalla. Esteetikkona Hämäläinen ajattelee, että työhyvinvointiin vaikuttaa paljon se, millaisissa tiloissa ihmiset työskentelevät. Tehtaan sosiaalitilat on juuri remontoitu. Työtilojen viihtyvyys on tärkeä hyvinvoinnin tekijä.

Työhyvinvointi muodostuu monenlaisista tekijöistä, kuten avoimesta ilmapiiristä, jossa jokainen voi kertoa, miltä tuntuu.

”Helsingin päässä porukalla on täällä tosi hauskaa. On tärkeää tehdä yhdessä kivoja asioita. Kerran viikossa meille tulee tänne esimerkiksi jooga-opettaja, teemme myös virkistysmatkoja yhdessä.”

 

Kaikki on hyvin

 
Vaikka viime vuodet ovat vieneet voimia, kaikki on mennyt Hämäläisen silmissä niin kuin pitääkin.

”En koe olevani huono äiti. Olen päinvastoin parempi äiti, kun saan toteuttaa intohimoani. Kun saan tehdä työtä, jaksan nauttia myös kotona olemisesta.”
 

 

Annaleenan vinkit työssä jaksamiseen:

 
1. Kehu ja palkitse työntekijöitä. ”Minusta on kivaa kehua ihmisiä ja antaa heille palkintoja. Saan itse paljon voimaa, jos työntekijä iloitsee esimerkiksi saamistaan Minnan Parikan pupukengistä.”

2. Liikunta, nukkuminen, syöminen. ”Nukun joka yö vähintään kahdeksan tunnin yöunet. Tämän lisäksi minun on pakko urheilla; päästä juoksemaan, että jaksan. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että on hyvässä kunnossa. Harrastan myös paljon hyötyliikuntaa: jos olen lapseni kanssa pulkkamäessä, kuntoilen juoksemalla mäkeä ylös. Lisäksi syön hyvin ja säännöllisesti kunnon ruokaa, esimerkiksi ruokaisia salaatteja. En ole välipalaihminen tai snäksien syöjä.”

3. Keskustele muiden kanssa. “Henkilöstön hyvinvointi on ehdottomasti yrityksen menestystekijä. Keskustelemme paljon jaksamisesta ja siitä, jos jokin asia pännii. Itkemme ja nauramme yhdessä. Avoin kulttuuri on sellainen, jossa mitään asioita ei padota.”
 

 
Teksti ja kuva: Jonna Vuokola

 


 

Tilaa Edenredin uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa työhyvinvoinnista sekä vinkkejä liikkumiseen ja terveelliseen ruokailuun.

 

Tilaa uutiskirje ›

 

19.02.18

Startup-yrittäjän hyvinvointi - Alkuhuuman jälkeen alkaa tarpominen

Lauri Järvilehto on kansainvälisen peliyhtiön toimitusjohtaja, startup-yrittäjä sekä viiden lapsen isä. ”Työssä pitää olla jotain hyvää ja kaunista. Silloin jaksaa, vaikka joskus olisi niin väsynyt, että itkettää”, Järvilehto sanoo.

Lue lisää
Startup-yrittäjän hyvinvointi - Lightneer
19.02.18

Yrittäjän hyvinvointi - Muusikon elämä on rankempaa kuin yrittäminen

Fafasin toimistossa Helsingin Kalasatamassa tunnelma on kuitenkin aurinkoinen ja taustalla soi letkeä musiikki. Fafas-ravintolaketjun perustaja Doron Karavani on itse säveltänyt musiikin ja soittaa myös siinä.

Lue lisää
Yrittäjän hyvinvointi - Fafas

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.