Viisi vinkkiä laadukkaampaan ruokavalioon
Millainen on oikeanlainen ruokavalio? Tämä kysymys jakaa mielipiteitä ja herättää meissä vahvoja tunteita. Kysymykseen ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa vastausta, sillä muun muassa ihmisten yksilölliset tekijät vaikuttavat siihen, millainen vaikutus nauttimallamme ravinnolla on. Hyvä ohjenuora terveellisempään ravintoon on kuitenkin raaka-aineiden laatuun, ravinnetiheyteen ja monipuolisuuteen panostaminen. Biohakkerin käsikirja tarjoaa tähän liittyen mielenkiintoisia faktoja ja kokosimme näistä viisi vinkkiä laadukkaamman ruokavalion takaamiseksi. Nämä ravintosuositukset kannattaakin ottaa huomioon, kun latoo lounasta lautaselle!
1. Vihannekset
Vihanneksissa kannatta suosia väriltään tumman vihreitä ja näin ollen ravinnetiheimpiä vaihtoehtoja, kuten lehtikaalia ja mangoldia. Ravintoarvojensa puolesta hyviä vaihtoehtoja ovat lisäksi kaalikasvit, sipulit, idut sekä oraat. Esimerkiksi tehoviljeltyjä espanjalaisia ja italialaisia vihanneksia sekä vähäravinteisia lajikkeita, kuten jäävuorisalaattia, kannattaa sen sijaan vähentää.
2. Sokeri
Biohakkerin käsikirja suosittelee välttämään valkoista sokeria sekä piilosokerinlähteitä, kuten maustettuja jogurtteja, mehuja, virvoitusjuomia ja einesruokia. Valkoisen sokerin sijaan on järkevää suosia hivenaineita ja mineraaleja sisältäviä vaihtoehtoja. Tällaisia ovat esimerkiksi kookospalmusokeri ja täysruokosokeri.
3. Maitotuotteet
Biohakkerin käsikirjan mukaan lehmän ravinnolla ja elinolosuhteilla on suuri vaikutus maitotuotteiden laatuun. Ruohoa ravinnokseen syövien lehmien maito sisältää esimerkiksi merkittävästi enemmän omega-3-rasvahappoja ja muita terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Näin ollen onkin järkevää suosia luomulaatuisia maitotuotteita. Pitkälle prosessoituja, sokeroituja ja rasvattomia maitotuotteita olisi sen sijaan hyvä välttää.
4. Liha
Lihatuotteiden kohdalla on järkevää panostaa määrän sijasta laatuun, sillä laadukkaat eläinkunnan tuotteet voivat parhaimmillaan olla yksi ruokavalion ravinnetiheimmistä osa-alueista. Biohakkerin käsikirja rohkaisee syömään eri eläinlajeja sekä näiden eri osia mahdollisimman laajan ravinteiden saannin varmistamiseksi. Tehotuotettua lihaa, makkaroita ja leikkeleitä kannattaa sen sijaan välttää.
5. Viljat
Pitkälle jalostettujen viljatuotteiden käyttöä olisi hyvä vähentää, sillä jalostaminen heikentää merkittävästi viljan ravintoarvoja. Esimerkiksi B-vitamiini, sinkki ja magnesium poistuvat jalostuksessa kuoriosan mukana. Jalostettujen tuotteiden sijaan kannattaakin suosia alkuperäisiä viljalajikkeita. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hirssi, kaura, amarantti, kvinoa ja tattari.
Lähde: Sovijärvi, O., Arina, T. & Halmetoja, J. (2017). Biohakkerin Käsikirja: Päivitä itsesi ja vapauta sisäinen potentiaalisi. Grano oy: Jyväskylä
5 Tähden Tauko – Fazer Food Market
Yhteen lauseeseen tiivistäen kuvailisin Food Marketin olevan modernin kansainvälinen lounasravintolakeskittymä vahvalla suomalaisella kädenjäljellä.
Lue lisääLounasetu toimii koko työyhteisön hyväksi
Lounasedulla on monia positiivisia vaikutuksia niin työntekijälle kuin työnantajallekin.
Lue lisää