Tulorekisteri
Kansallinen Tulorekisteri (KATRE) otettiin käyttöön 1.1.2019 alkaen maksettavien palkkojen ja etuuksien osalta. Edenred on ottanut toiminnassaan huomioon Tulorekisterin uudet vaatimukset, ja tarjoaa asiakkailleen ohjeita henkilöstöetujen raportointiin.
Tulorekisteri velvoittaa jokaisen palkkaa tai etuuksia maksavan tahon ilmoittamaan tiedot Tulorekisteriin. Luontoisedut tulevat olemaan raportoitavien etuuksien piirissä silloin, kun niitä on annettu työntekijän käyttöön. Jos työntekijälle maksetaan sekä rahapalkka että luontoisetuja, tulee molempien suoritusten tiedot ilmoittaa viimeistään viidentenä kalenteripäivänä Tulorekisteriin. Jos työntekijälle ei ole samalla maksettu rahana maksettavaa palkkaa, voi luontoisetujen tiedot ilmoittaa kuukausitasolla: luontoisetutiedot on kuitenkin ilmoitettava Tulorekisteriin viimeistään etuuden maksupäivää seuraavan kuukauden viidentenä päivänä. Eli esimerkiksi tammikuun 15. päivä maksettava luontoisetu on ilmoitettava helmikuun 5. päivään mennessä.
Lataa Edenredin opas tulorekisteristä
Lue lisää tulorekisteristä verohallinnon sivuilta
Olemme koostaneet alle usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. Kysymykset ja vastaukset on otettu verohallinnon julkaisemasta Tulorekisteriä koskevasta kysymys-vastaus-paketista.
Tulorekisteri korvaa palkkojen vuosi-ilmoitukset ja samoja tietoja ei tarvitse ilmoittaa moneen kertaan.
Kaikki tietoja käyttävät tahot pystyvät hyödyntämään tietoja tarvitsemallaan tavalla ja jälkikäteen tehtävät selvitykset vähenevät. Mikäli on ilmoittanut vain pakolliset tiedot, saattaa joutua toimittamaan lisätietoja myöhemmin.
Ei suoranaisesti, mutta jos tulonsaaja huomaa puutteita ilmoitetuissa tiedoissa, hänen kannattaa olla suoraan yhteydessä palkanmaksajaan, koska tiedon käyttäjillä ei ole ajantasaista tietoa saaduista tuloista ja esimerkiksi etuuskäsittelyt saattavat viivästyä.
Ei ole alarajaa.
Suoritusten maksajat ovat vastuussa ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta.
Tulonsaaja saa reaaliaikaisen tiedon hänelle maksetuista tuloista ja etuuksista (vuodesta 2020 lähtien). Lisäksi sidosryhmät saavat reaaliaikaisen tiedon, mikä nopeuttaa etuuksien käsittelyä. Tulonsaaja voi itse tulostaa tulorekisteriotteen esimerkiksi pankkia varten.
Tietoja säilytetään ja käsitellään ns. korotetun tietoturvatason ympäristössä.
Vain Verohallinto ja Työttömyysvakuutusrahasto pystyvät hyödyntämään pakollisia tietoja. Esimerkiksi Kela ja työeläkelaitokset vaativat laajempia tietoja.
Teknisen rajapinnan käytössä verkkopankkitunnuksia ei tarvita, mutta sähköisen asiointipalvelun latauspalvelun ja verkkolomakkeen käyttö vaatii Suomi.fi-tunnistautumisen. Suomi.fi-palvelussa voi tunnistautua verkkopankkitunnuksien lisäksi myös varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.
Suorituksen maksaja vastaa tulotietojen oikeellisuudesta.
Korjauksen voi tehdä minkä tahansa kanavan kautta.
Korjauksessa on aina käytettävä kyseisen ilmoituksen ilmoitusviitettä.
Säännöllisen työnantajan on tällöin annettava Ei palkanmaksua -tieto työnantajan erillisilmoituksella seuraavan kuun 5. päivään mennessä.
Vuosittaiset päällekkäiset ilmoitukset eri sidosryhmille (ilmoitustapa 2) ja etuuskäsittelyyn liittyvät lisätietopyynnöt (sidosryhmät ja työntekijä) poistuvat, kun tieto saadaan suoraan tulorekisteristä.
Sähköisessä asiointipalvelussa jokaisesta käynnistä tulorekisterissä jää jälki. Tietoja käyttävät vain ne tahot, joilla on siihen lain perusteella oikeus. Tietoja saa myös käyttää vain siinä laajuudessa, kuin laki määrittelee.
Ilmoitus on yhden tulonsaajan yhden maksupäivän tiedot, ja aineisto voi sisältää useita ilmoituksia yhdeltä maksupäivältä ja palkanmaksukaudelta.
Tulorekisteri ei tuo muutoksia menettelyihin. Kannattaa olla yhteydessä suoraan Verohallintoon.
Et saa. Tulorekisteriviranomainen ei ota kantaa verotukseen. Asiasta tulee olla yhteydessä Verohallintoon.
Ainoastaan palkat. Vuodesta 2020 lähtien näet tulorekisteristä molemmat, eli palkat ja etuude
Tulorekisteri.fi-sivulla kuvataan kullekin tiedon käyttäjälle luovutettavat tiedot, mihin käyttötarkoitukseen tiedot luovutetaan ja mihin lainsäädäntöön tietojen luovuttaminen perustuu. Tulonsaajalla on omien tietojensa tarkastusoikeus.
Yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen voi antaa yrityksille tai henkilöille valtuuden asioida tulorekisterissä 1.8.2018 lähtien palvelussa Suomi.fi-valtuudet. Käytössä ovat valtuuskoodit Palkkatietojen katselu ja Palkkatietojen ilmoittaminen.
Tulorekisterissä voi asioida yrityksen tai organisaation nimissä, mikäli
- ilmoittajalle on kaupparekisterissä tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) merkitty jokin toimielinrooli kyseiseen yritykseen tai organisaatioon tai
- ilmoittaja on saanut sähköisen valtuuden yrityksen tai organisaation nimenkirjoitusoikeudelliselta henkilöltä toimiakseen tietyssä asiointipalvelussa yrityksen tai organisaation nimissä.
Yrityksen puolesta asiointi onnistuu seuraavilla toimielinrooleilla:
- Toimitusjohtaja
- Toimitusjohtajan sijainen
- Varatoimitusjohtaja
- Hallituksen puheenjohtaja
- Hallituksen jäsen
- Selvitysmies
- Isännöitsijä
- Päävastuullinen isännöitsijä
- Elinkeinonharjoittaja
- Vastuunalainen yhtiömies (Ky)
- Yhtiömies (Ay)
- Oikeutettu
- Prokuristi
Jos ilmoittajalla on yhden hengen osakeyhtiö ja ilmoittaja on yrityksen hallituksen ainut jäsen, yrityksen puolesta pystyy asioimaan vain ilmoittaja, jolle on kaupparekisteriin merkitty jokin mainittu toimielinrooli kyseiseen yritykseen.
Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttö edellyttää oikeutta asioida tulorekisterissä. Tulorekisterin käyttöä hallinnoidaan valtuuksien avulla. Tulorekisterissä on käytössä omat valtuuskoodit:
- Palkkatietojen ilmoittaminen
- Palkkatietojen katselu.
Tulorekisteristä ei saa ennakonpidätystietoja, joiden perusteella maksaja toimittaa ennakonpidätyksen tulonsaajan palkasta.
Tulorekisteri mahdollistaa reaaliaikaisten tietojen saamisen, mutta se ei voi ottaa kantaa Verohallinnon kehitystyöhön. Verohallinto tiedottaa mahdollisista muutoksista ja menettelyiden kehittämisestä Vero.fi-sivulla (vero.fi/muutoksia).
Tulorekisterin tietoja saa käyttää vain laissa säädettyihin käyttötarkoituksiin. Tulorekisterissä on määritelty tarkat profiilit ja roolit, joilla tietoja voidaan hakea ja jotka rajaavat tiedon käyttäjien tiedonsaantioikeutta. Tietojen katselua tulotietojärjestelmästä seurataan, ja väärinkäytöksiin voidaan tarvittaessa puuttua. Tietoja ei saa hakea pelkästä uteliaisuudesta.
Ei voi. Suorituksen maksajalla on velvollisuus toimittaa tiedot tulorekisteriin.
Tulorekisterin tietoja saa käyttää vain laissa säädettyihin käyttötarkoituksiin. Tulorekisterissä on määritelty tarkat profiilit ja roolit, joilla tietoja voidaan hakea ja jotka rajaavat tiedon käyttäjien tiedonsaantioikeutta. Tietojen katselua tulotietojärjestelmästä seurataan ja tarvittaessa väärinkäytöksiin on mahdollista puuttua. Tietoja ei ole lupa hakea pelkästä uteliaisuudesta.
Tulorekisteri.fi-sivulla kuvataan kullekin tiedon käyttäjälle luovutettavat tiedot, mihin käyttötarkoitetukseen tiedot luovutetaan ja mihin lainkohtaan tietojen luovuttaminen perustuu. Tulonsaajalla on omien tietojensa tarkastusoikeus. Tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käytöstä muodostetaan loki.
Maksajalla tarkoitetaan tunnisteella yksilöitävää suorituksen maksajaa. Yhdessä aineistossa voi antaa vain yhden maksajan tiedot. Jos maksajan tiedot jonkun ilmoituksen kohdalla poikkeavat muusta aineistosta, on kyseisestä ilmoituksesta tehtävä oma aineisto.