4 vinkkiä etätyöhön

4 vinkkiä etätyöhön

Vinkkejä etätyöläisten hyvinvoinnin parantamiseen

Työntekijöiden hyvinvoinnin tukeminen on monien organisaatioiden ensisijainen tavoite, erityisesti niiden, joilla on hybridi- ja etätyöntekijöitä. Koronan jälkeen etätyön suosio ei ole laskenut, päinvastoin. Verianin tammikuussa 2024 tekemän Työelämägallupin (N = 1001) mukaan jopa 53 prosenttia työelämässä olevista kertoo tehneensä etätöitä.  

Johtavassa asemassa olevista ja ylemmistä toimihenkilöistä etätöitä ovat tehneet 86 prosenttia. Työntekijöistä etätöitä on tehnyt 29 prosenttia. Etätöitä on tehty eniten kotona (99 prosenttia etätöitä tehneistä). Vapaa-ajan asunnon osuus on myös kasvanut, siellä etätöitä on tehnyt 27 prosenttia vastaajista. 

Etätyöstä on tullut pysyvä osa suomalaista työelämää ja siksi me Edenredillä uskommekin, että etenkin hybridityössä työntekijöiden hyvinvointi tulee olla kaiken toiminnan ytimessä. Yritysten tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota monipaikkatyön sujuvuuteen, yhteisiin työtapoihin ja etenkin johtamiseen.  

Mutta miten innostaa ja inspiroida etätyöntekijöitä? Miten saada koko henkilöstö voimaan hyvin, vaikka sosiaaliset kontaktit työelämässä rajoittuvat tietokoneen ruudun taakse? Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit lisätä etenkin etätyöntekijöiden hyvinvointia ja sitoutuneisuutta.

1. Askel- ja hyvinvointihaasteet

Haasta työntekijäsi erilaisiin ryhmähyvinvointihaasteisiin, jotka sitouttavat ja rakentavat yhteisöllisyyttä. Koko yrityksen laajuisten haasteiden ja aktiviteettien avulla saat pidettyä aktiivisesti yhteyttä hajautettuun henkilöstöön iloisissa merkeissä. Hyödynnä hyvinvointisovelluksia ja pelillistä työntekijöiden hyvinvointikäytäntöjä. Seuraa päivän aikana käveltyjä askeleita, juotujen vesilasillisten tai käveltyjen portaiden määrää.

2. Virtuaaliset sosialisointitunnit

Työn ulkopuolinen sosiaalisuus on mahdollista myös virtuaalisesti, vaikka työtoverit olisivat ajoittain eri puolilla Suomea. After workit, tietokilpailun tai muu hauskan kisailun voi järjestää myös virtuaalisesti! Kannusta työntekijöitä tai tiimiläisiä esittelemään kotiaan, lapsiaan, lemmikkejään tai muita läheisiään, jotta opit tuntemaan kollegasi paremmin. Tai pyydä heitä esittelemään heille tärkeitä asioita, jolloin mahdollistat henkilökohtaisemman tutustumiseen.

3. Opi lounaalla -tapahtumat

Ruoan sisällyttäminen koulutukseen voi olla loistava tapa lisätä sitoutumista: lähetä ruoankuljetuslahjakortteja etätyöntekijöille, jotta he voivat tilata oman ruokansa palaveriin! Varaa tunti aikaa, jolloin kaikki voivat nauttia aterian yhdessä ja oppia jotain uutta ja rakentaa yhteisöllisyyttä. DEI-aiheet (monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus), hyvinvointiseminaarit ja alan verkostoitumismahdollisuudet ovat kaikki loistavia vaihtoehtoja Opi lounaalla -tapahtumiksi.

4. Kalenteroi kokousvapaata aikaa

Kokousvapaat aikataulublokit ovat tärkeitä työntekijöiden henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta – varaa alkuun yksi kokousvapaa päivä kuukaudessa! Tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia työntekijöistä viettää kolmanneksen työviikosta kokouksissa.  

Kokouksista vapaiden aikataululohkojen luominen antaa työntekijöille aikaa keskittyä tehtävälistoihin ja asioihin, jotka pitää saada tehtyä. Introverteille työntekijöille kokousvapaa-aika on myös elintärkeää latautumisaikaa ja edellytys hyvinvoinnille. Kalenteriin varattu aika kokousvapaata vaikuttaa merkittävästi jokaisen työntekijän hyvinvointiin. 

Myös silmien terveyden vuoksi on lääketieteellisesti suositeltavaa pitää tauko ruudulta 20 minuutin välein. Vaikka tiedämme, että tämä ei ole aina mahdollista, varsinkaan kokouspainotteisina päivinä, anna itsellesi ja työntekijöillesi mahdollisuus pitää esimerkiksi 1:1-palaveri puhelimitse vaikkapa kävelylenkin merkeissä.