Mitä voit ostaa lounasedulla ruokakaupasta?

Mitä voit ostaa lounasedulla ruokakaupasta?

Lounasetu tarjoaa paitsi herkullisen tauon työpäiviin, myös joustavan maksuvälineen, jolla voit maksaa juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Olipa kyseessä lounasravintolan buffet, lähikahvilan aamupala, take away -annos ravintolasta tai koottu salaattiannos ruokakaupasta, Edenredin kattavasta lounasverkostosta löytyy jokaiselle jotakin. Mutta mitä kaikkea lounasedulla voi ostaa ruokakaupasta?

Hyppää suoraan listaan tuotteista, joihin lounasetu käy ruokakaupassa.

Verohallinto määrittää, mitä ruokakaupasta voi ostaa lounasedulla

Erilaisten työaikojen ja lisääntyneen etätyön myötä yhä useampi nauttii mahdollisuudesta maksaa Lounarilla myös ruokakaupasta ostettuja aterioita. Onneksi laaja verkostomme tarjoaa kätevän mahdollisuuden nopean ja ravitsevan lounaan kokoamiseen.

Käyttäessäsi lounasetua ruokakaupassa sinun tulee kuitenkin huomioida edun käyttöä koskevat säännökset. Nämä määrittää Verohallinto. Kokosimme tähän blogiin kätevän listan, mitä ruokakaupassa voi lounasedulla ostaa ja mitä ei.

”Ruokailulipuke tai muu kohdennettu maksuväline voidaan arvostaa luontoisetupäätöksen mukaisesti myös siinä tapauksessa, että sillä voi maksaa elintarvikemyymälästä mukaan otettavia niin sanottuja take away -annoksia kuten salaatteja, täytettyjä patonkeja ja myymälälle myyntiin valmistettuja valmiita take away -annoksia.”

Lähde: Verohallinto

Osta edulla vain tuoreita, heti syötäväksi valmiita ruoka-annoksia

Lounasetu on tarkoitettu oman työpäivän aikana nautittavan aterian ostamiseen. Verohallinto määrittää, että se käy ruokakaupassa ainoastaan tietyntyyppisiin annoksiin. Kätevä muistisääntö on, että useimmat tuoreet ruoka-annokset, jotka voi syödä ilman lämmittämistä, voi maksaa lounasedulla. Etu ei siis käy maksuvälineeksi einesruokiin tai annoksiin, jotka tarvitsee lämmittää ennen syömistä.

Edulla maksettavat ateriat voivat olla lämpimiä tai kylmiä, kuten palvelutiskin tai salaattibaarin itse koottu annos. Valikoima saattaa vaihdella kaupan koon mukaan, mutta useimmista hyvinvarustelluista ruokakaupoista löytyy mm. palvelutiski, salaattibaari sekä sushitiski. Lounarilla maksat itse kootut annokset salaattibaarista ja sushitiskiltä, ja palvelutiskiltä voit ostaa useita annoksia kuten täytettyjä patonkeja, grillatun kanankoiven valitsemallasi lisukkeella sekä muita valmiiksi lämpimiä tai kylmiä annoksia.

Isoista kaupoista löytyy valmiina useita muitakin aterioita, kuten poke bowleja tai pizzapaloja. Voit ostaa niitä edullasi, mikäli ne ovat syötäviä sellaisenaan, ilman kokkausta, ja ne on valmistettu paikallisesti vain kyseiselle ruokakaupalle. Jos tuore annos tulee lämmittää mikrossa kotona, sitä ei voi ostaa lounasedulla.

Lounasedulla voi ostaa ruokakaupoissa:

 • Salaattibaarista rakennettu annos ja salaatinkastike
 • Palvelutiskiltä koottu lämmin ateria, lämpimät grillituotteet tai kylmät salaattiannokset
 • Sushitiskin annokset: sushit, wakame-salaatti, wasabi- ja inkivääri -annospakkaukset
 • Paikallisen ravintolan kaupalle pakkaama annos, jonka voi syödä ilman lämmittämistä tai muuta ruoanlaittoa
 • Kaupan itse valmistama ja pakkaama annos, kuten täytetty patonki tai lämpimät Pizza Romana -pizzapalat
 • Kappaleittain myytävät paistopisteen tuotteet, kuten foccaccia tai sämpylä salaatin kylkeen
 • Take away -kahvi tai -tee

Lounasedulla ei voi ostaa ruokakaupoissa:

Lounasedulla ei voi verotuksellisista syistä ostaa mitään teollisesti pakattua. Huomioithan ystävällisesti, että edunsaajana sinun tulee huolehtia etusi käytöstä Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti. Ethän osta lounasedullasi seuraavia tuotteita:

 • Eineksiä: eineshyllyn ruoka-annoksia, hampurilaisia, kolmioileipiä, salaatteja, panineja, sämpylöitä
 • Pantillisia juomia, vaikka ne tulisivat ruokajuomaksi (esim. sooda, kivennäisvesi, mehu, smoothie)
 • Pakastettuja tuotteita, kuten wok-annoksia tai valmispizzoja
 • Ruokakaupan mehukoneen puristettua appelsiinimehua
 • Elintarvikkeita, kuten leipää, lihaa, kasviksia tai hedelmiä
 • Kulutushyödykkeitä, kuten WC-paperia tai kertakäyttöisiä ruokavälineitä
 • Makeisia, jäätelöä, purkkaa, perunalastuja
 • Savukkeita tai tupakkaa
 • Alkoholia

Lukuisat ruokakaupat ja huoltoasemat ympäri Suomen vastaanottavat Edenrediä maksutapana.

Löydä siis lähin edun käyttöpaikka ja nauti lounasedustasi!

Löydä käyttöpaikkoja