Kuinka paljon lounasedulla säästää? Kokeile laskuriamme!

Kuinka paljon lounasedulla säästää? Kokeile laskuriamme!

Monipuolinen ja ravitseva lounastauko auttaa jaksamaan niin fyysisesti kuin psyykkisesti – ja vaikuttaa työtehoon. Lounasetu on niin suosittu siksi, että se mahdollistaa työntekijälle monipuolisen aterian edullisemmin. Etenkin inflaation aikaan moni saattaa pyrkiä nipistämään ruokakuluista, jolloin lounasedun tuottama säästö on entistäkin merkittävämpi. Kun lounasravintolat tarjoavat ravintorikasta ruokaa, työnantajan tukema lounasetu antaa mahdollisuuden syödä arjessa edullisemmin terveellisyydestä ja mausta tinkimättä.  

Lounasetu on vaivaton tapa tukea terveyttä 

Tiesitkö, että lounasetu luotiin jo toisen maailmansodan jälkeen, kun huomattiin hyvän aterian vaikutus työntekijöiden jaksamiseen? Tutkimusten mukaan lounasedun käyttäminen tuo 20 % lisää työtehoa päivään. Huono ruokavalio sen sijaan johtaa useampiin sairauslomiin.  

Lounasetu parhaimmillaan kannustaakin työntekijöitä monipuoliseen ruokailuun työpäivän aikana. Lounas on useimmiten merkittävä osa koko päivän nautitusta ravinnosta. Tällöin lounasetu vaikuttaa niin kyseisen työpäivän vireystasoon, mutta myös suuremmassa kuvassa tasapainoiseen ruokavalioon.  Vaivaton tapa ottaa tauko ja nauttia ammattilaisten valmistamaa herkullista ja monipuolista ruokaa edullisemmin omavalintaisessa paikassa – kukapa ei mahdollisuuteen tarttuisi?  

Lounasetu on yksi toivotuimmista työsuhde-eduista Suomessa 

Teettämämme kyselytutkimuksen mukaan lounasetu oli vuoden 2022 lopussa yksi toivotuimmista työsuhde-eduista. Lounasedun suosio pitää pintansa vuodesta toiseen. Nuorempien työntekijöiden (18–25-vuotiaiden) keskuudessa lounasetu oli kaikista suosituin etu. Se kertoo siitä, että lounasedun merkitys ei tulevaisuudessakaan ole pienentymässä, vaan päinvastoin: työntekijät arvostavat lounasetua. 

Aterioita joustavasti aikaan sitomatta

Työajat vaihtelevat eri ammateissa ja työnkuvissa – siksi lounasetukaan ei ole nimestään huolimatta sidottu tiettyyn aikaan viikosta tai vuorokaudesta. Sen sijaan Edenredin lounasetua voi käyttää mihin vuorokauden aikaan tahansa kaikissa Edenredin verkostoon kuuluvissa ravintoloissa sekä ruokakaupoissa joko salaattibaarin, palvelutiskin lämpimiin ruokiin tai sushi-annoksiin.  

Kaksi tapaa tarjota lounasetua

Työnantaja voi tarjota lounasetua kahdella eri tavalla: joko lounasvähennyksenä tai palkan päälle maksettuna. Molemmat tavat ovat myös työnantajalle edullisia verohyödyn vuoksi. 

Lounasetu lounasvähennyksenä 

Tyypillisessä lounasvähennysmallissa työntekijän omavastuuosuudeksi lounasedusta jää 75%, josta työntekijän ei tarvitse maksaa veroja. Tämä tarkoittaa sitä, että laskennallisesti lounasedulla maksaessa jopa joka viides ateria on työntekijälle ilmainen. 

Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijä maksaa edusta 75 % x 200 € = 150 €, joka vähennetään häneltä palkasta. Työnantaja maksaa edusta vain 25 % eli 50 €, ja voi vähentää tämän verotuksessaan. 

Jos työntekijä käyttää täyden lounasedun, jokainen hänen lounasvähennykseen sijoittamansa 1 euro tuottaa hänelle parhaimmillaan 1,33 euron arvon. 

Lounasetu palkan päälle 

Jos työnantaja tarjoaa lounasedun palkan päälle, työntekijä maksaa siitä vain alennetun tuloveron, ja säästö on vielä lounasvähennystäkin suurempi. 

Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijän palkkaan lisätään edun verotusarvo 0,75 x 200 € = 150 €. Työntekijä maksaa tuolloin 150 €:sta vain henkilökohtaisen veroprosenttinsa mukaisen tuloveron (esim. 150 € x 35 % = 52,50 €). Työnantaja maksaa edun nimellisarvon 200 € sekä työnantajamaksut 75 % osalta (esim. 150 € x 22,5 % = 33,75 €). 

Jos keskiverto palkansaaja saa täyden lounasedun palkan päälle, jokainen hänen sijoittamansa 1 euro tuottaa hänelle 2,57 euron arvon.

Testaa säästölaskuria

Kuinka paljon säästöä lounasedusta kertyy työntekijälle kuukaudessa tai vuodessa, kun käytössä on Edenred Lounari?  Laske säästö lounassäästölaskurillamme!

Voit tarkastaa säästölaskurimme avulla, kuinka paljon sinulle kertyy säästöjä kuukausi- tai vuositasolla, kun käytät Edenred Lounaria. Voit tarkistaa kuukausittaisen työpäivien määrän työpäiväkalenteristamme.

Huomaathan, että laskelmassa tulee huomioda tuloveroprosentti vain, jos lounasetu maksetaan palkan päälle.

Lounasedun määrä / työpäivä (€)
10.30 7.15 11.30
Työpäivien määrä / kk
28 1 31
Tuloveroprosentti (%)
50 0.00 100.0
Säästö
72,10 €
Vuodessa Kuukaudessa
Näytä laskelma

Työnantaja, joko tarjoat lounasetua työntekijöillesi? 

Tutustu etuun