Lounari 50 vuotta – miten käytetyistä elokuvalipuista tuli Suomen suosituin työsuhde-etu?
Kategoriat: Vinkit etujen käyttöön Työnantaja Palveluntarjoaja
Suomalaisten rakastama Lounari on tullut merkittävään ikään! Vuosi 2024 on juhlavuosi Lounarille, sillä se täyttää kunnioitettavat 50 vuotta.
Lounasseteleiden mielenkiintoinen historia vie vuosikymmenien taakse englantilaiseen ravintolaan, ja sitä kautta Pariisiin Champs-Elyseelle. 1950-luvulla bisnesmies John Hack keksi lounasedun ravintolassa ruokaillessaan, ja tämän inspiroimana ravintoloitsija Jacques Borel loi Ticket Restaurant® -lounassetelin Ranskassa vuonna 1962. Borelin tavoitteena oli saada lounassetelin myötä lisää asiakkaita ravintolaansa – eikä edun hyöty ravintoloitsijalle ole sen koommin muuttunut. Ensimmäiset lounassetelit olivat vanhoja elokuvalippuja, joissa eri värit kuvasivat setelin arvoa. Onneksemme Borelin setelit menestyivät ja Ranskan hallitus julisti lounassetelit virallisiksi työsuhde-eduiksi vuonna 1967.
Luottokunta toi Lounarin Suomeen
Suomeen lounasetu rantautui vuonna 1974, jolloin Luottokunta lanseerasi Lounarin. Siitä alkoi Suomen lounaskulttuurin kehitys. Alkujaan lounasedun tärkein tehtävä oli lisätä ylipäätään lounasaterian syömistä työpäivän lomassa ja luoda suhdetta työnantajan ja työntekijän välillä. Se oli tärkeää työntekijöiden ravinnon, virkistymisen ja palautumisen kannalta. Lounasedulla myös ohjattiin syömään monipuolisemmin kuin kotikokkailuilla oli tapana. Se tavoite ei ole muuttunut 50 vuodessa.
Myöhemmin Luottokunta aloitti yhteistyön Nets Holding A/S:n kanssa kehittääkseen työsuhde-etujen maksutavan korttimaksupohjaiseksi. Vuonna 2012 Luottokunta myikin koko liiketoimintansa Netsille. Lounari tuli Edenredille vuonna 2014 liiketoimintakaupan kautta, kun Edenred osti Lounas- ja Virikeseteliliiketoiminnan Netsiltä.
Lounas virkistää ja palauttaa
Lounasetu on lanseerauksestaan lähtien ollut tärkeä osa suomalaista työkulttuuria ja nykyään myös suosituin työsuhde-etu. Lounari mahdollistaa työntekijöille virkistävän tauon sekä ravintoloille asiakaskuntaa. Lounasedun käyttäminen on kasvanut kahden viime vuoden aikana noin 19 prosenttia. Liki kaikki lounasedun tarjoavista työantajista tarjoaa maksimiarvon, joka on vuodessa ennen lomavähennyksiä 850 euroa verottomana. Tarkoittaa siis sitä, että joka viides lounas on työnantajan tarjoama. Testaa laskurillamme paljonko säästät lounasedullasi.
Tutkitusti lounasetua ravintolassa hyödyntävät työntekijät syövät terveellisemmin kuin kotikokkailijat. Eniten ravintolassa lounastaminen vaikuttaa keski-ikäisten miesten ravintoon. Ei ole harvinaista, että mies syö salaattia ainoastaan ravintolassa. Siksi lounasetua käyttävät miehet syövät Suomessa terveellisemmin. Nykyään 65 prosenttia työpäivinä lounaan syövistä suomalaisista hankkii lounasateriansa ravintolasta. Kotikokkailuja kantaa evääkseen 18 prosenttia. Etätyön mukana tuoma ilmiö on ruokalähettipalvelut, joita ravintolaruokaa lounaaksi syövistä jo 46 prosenttia hyödyntää jatkuvasti.
Lounasedun 50 vuotta kuvaavat myös suomalaisen maksamisen kehittymistä. Kun lounasseteli historiansa alussa oli uusiokäytetty elokuvalippu, voivat Lounarin käyttäjät nykyään maksaa lounaansa setelien, fyysisen maksukortin tai mobiilimaksamisen sijaan helposti puhelimellaan Apple Paylla tai Google Paylla lähimaksuna.