Kuinka tehdä lounasmenustasi terveellisempi?

Kuinka tehdä lounasmenustasi terveellisempi?

Monet kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta. Edenredin elokuussa 2024 toteuttaman ruokabarometrin mukaan suomalaiset toivovat tällä hetkellä lounasravintoloiden tarjonnasta löytyvän vegaani- ja kasvisruokaa sekä paikallisia raaka-aineita. Lisäksi jopa 82 % kuluttajista odottaa ravintolaruoalta terveellisyyttä.

Tämä näkyy myös ravintoloiden vastauksista. Ruokabarometriin vastanneista ravintoloista 57 % kertoo vegaanisen ja kasvisruoan kysynnän kasvaneen, 50 % tasapainoisten annosten kysynnän kasvaneen ja 38 % paikallisten raaka-aineiden kysynnän kasvaneen.

Ihmiset hakevat siis lounasravintoloissa terveellisempiä vaihtoehtoja, joissa on hyödynnetty heidän mieltymyksiään vastaavia ainesosia ja reseptejä. Tutkimustuloksemme vahvistavat tämän, ja yhä useampi suomalainen uskoo, että ravintoloiden tulisi tarjota lounaalla kasvispohjaisia vaihtoehtoja ja tuoreita, kotimaisia raaka-aineita.

Millainen on terveellinen ruokavalio?

Meillä kaikilla on erilaisia käsityksiä siitä, mikä on terveellistä. Voimme kuitenkin olla samaa mieltä, että salaatti on terveellisempi lounasruoka kuin annos ranskanperunoita. Kun puhumme muista aterioista, luokittelu voi olla monimutkaisempaa. On nimittäin monia seikkoja, jotka on otettava huomioon, kuten sokerin, suolan tai rasvan määrä, kalorien määrä, tai onko ruoka tuoretta vai prosessoitua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan terveellisen ruokavalion tulee olla tasapainoinen, tarjoten tasapainoisesti energiaa kulutukseen nähden. Kuitupitoiset ruoat, kuten vihannekset, hedelmät, viljat ja palkokasvit tulisi olla peruspilareita päivittäisessä ruokavaliossa.

Vinkkejä terveellisempään ja tasapainoisempaan ruokalistaan

Suosi terveellisempiä ruoanvalmistusmenetelmiä ja rasvoja

Suosi ruoanlaittomenetelmiä, joissa lisätään vain vähän tai ei ollenkaan rasvaa, kuten höyryttämistä, grillaamista ja hauduttamista paistamisen sijaan. Tämä vähentää rasvan ja kalorien määrää. Rasvoja käyttäessä, suosi laadukaampia rasvoja kuten neitsytoliiviöljyä, ja vältä öljyjä, joissa on runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja, kuten auringonkukkaöljyä.

Tarjotessasi rasvaista lihaa tai makkaroita, etsi vähärasvaisempia vaihtoehtoja. Salaattipöydässä kastikevaihtoehtona kannattaa tarjota oliiviöljyä tai etikkaa rasvaisten salaatinkastikkeiden rinnalla.

Kuitua kasviksista ja täysjyvästä

Suosi täysjyvä-versioita pastassa ja leivässä. Hyödynnä kausituotteita ja satokauden kasviksia, joilla lisäät helposti lounasannoksiin kuitua ja säästät samalla myös rahaa – sesongissa olevat kasvikset ovat usein muuta valikoimaa edullisempia!

Kiinnitä huomiota maustamiseen

Mausta ruokia aromaattisilla yrteillä ja mausteilla, jolloin voit vähentää suolan määrää. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota tuotteisiin, jotka ovat rasvattomia tai sokerittomia. Nämä tuotteet korvaavat usein rasvan ja sokerin erilaisilla makeutusaineilla ja kemikaaleilla, mikä tekee niistä alkuperäistä epäterveellisempiä.

Tarjoa asiakkaille vaihtoehtoja

Sinun ei tarvitse muuttaa koko ruokalistaasi. Voit aloittaa tekemällä pieniä muutoksia tai tarjoamalla asiakkaille muutamia vaihtoehtoja, joista valita:

  • Varmista, että lounasmenusi on monipuolinen sisältäen liha-, kala- ja kasvis-/vegaanivaihtoehdon.
  • Liha-annosten kohdalla varmista, että tarjolla on myös valkoista lihaa, kuten kanaa tai kalkkunaa.
  • Tarjoa kuitupitoisia lisukkeita pääruoan rinnalle, kuten salaattia tai paistettuja vihanneksia.
  • Tee helpoksi valita täysjyvä- tai ruisleipä valkoisen leivän sijaan.
  • Suosi hedelmien käyttöä jälkiruoassa.
  • Poista suolasirottimet ruokapöydistä.

Kouluta työntekijäsi terveellisistä ruoista

Informoi henkilökuntaasi terveellisempien ja tasapainoisempien aterioiden valmistamisen ja tarjoamisen tärkeydestä ravintolassa. Kokkien on tärkeä ymmärtää asiakkaiden toive käyttää terveellisempiä raaka-aineita sekä muuttaa ne maukkaiksi ja houkutteleviksi annoksiksi.

Tarjoamalla asiakkaille monipuolisempia ja tasapainoisempia vaihtoehtoja sekä viestimällä, että käytät terveellisempiä ruoanvalmistusmenetelmiä, vastaat nykypäivän kysyntään ja suomalaisten lounasruokailijoiden toiveisiin.