Satama Bar & Bistro voitti Suomen Paras Lounas 2022 -kilpailun

Suomen Paras Lounas 2022 -kilpailun voittaja on helsinkiläinen ravintola Satama Bar & Bistro. Kilpailun suojelijana toimi tänä vuonna kokki Harri Syrjänen ja voittajavalinnan tekivät avoimessa verkkoäänestyksessä äänestäneet lounasruokailijat ympäri maan. Kilpailu käytiin aikavälillä 1.9.-25.9.2022 ja ääniä annettiin yhteensä yli 57 000, tarkemmin sanottuna 57 297 kpl. Kilpailun hopeasijalle ylsi Factory Kalasatama TROOLI ja pronssimitalin sai kouvolalainen ravintola Mimosan Aito (joka on myös vuoden 2020 voittajaravintola).

Tämä oli ensimmäinen kerta kisan nelivuotisessa historiassa, kun kärkikolmikkoon nousi ravintoloita pääkaupungista, sillä sekä ykkös- että kakkossija menivät Helsingin Kalasataman alueelle. Ravintolat sijaitsevat vain vajaan puolen kilometrin päässä toisistaan. Kolmanneksi sijoittunut kouvolalainen Mimosan Aito voitti vuonna 2020 ja oli kuudes viime vuonna. Kolmen kärjen ottivat siis haltuun ravintolat Uudeltamaalta ja Kymenlaaksosta.

Suuret kaupungit rynnivät kärkeen

Tiukaksi muodostuneessa kilpailussa ääniä sai 5 107 ravintolaa, jotka sijaitsevat yhteensä 444 eri paikkakunnalla. Maakunnista parhaiten menestyi Uusimaa, sillä suomalaiset äänestivät 21 ravintolaa Uudeltamaalta 50 parhaan joukkoon. Paikkakunnista parhaiten pärjäsi Helsinki, josta 50 parhaan listalle ylsi 11 ravintolaa. Seuraavaksi menestyneimmät kaupungit olivat Kuopio ja Vantaa. Molemmista kaupungeista löytyi 4 ääniharavaa.

Kymmenen kärjessä oli kaksi ravintolaa Helsingistä ja ravintolat Kouvolasta, Turusta, Oulusta, Salosta, Iitistä, Espoosta, Mikkelistä ja Ilomantsista. 50 parhaan lounaspaikan listalta löytyi ravintoloita 23 eri kaupungista.

Kilpailun saama suosio kertoo siitä, että ihmiset ovat palanneet terveellisten ravintolalounaiden äärelle ja arvostavat paikallista ravintolatarjontaa osana työpäivää. Paikallisten lounasravintoloiden käyttäminen on ravintolaliiketoiminnalle tärkeää, ja tukee toiminnan jatkumista, Edenredin vastuullisuusjohtaja Laura Kuusela sanoo.

Some ja muumitikkarit vauhdittivat markkinointia

Kilpailun voittaneessa helsinkiläisessä ravintola Satama Bar & Bistrossa uskotaan kilpakumppaneista erottautumisen tuoneen menestystä. Ensimmäistä kertaa mukana ollut ravintola kiilasi nopeasti kärkikolmikkoon ja loppukirin ansiosta kilpakumppaneiden ohi ykköspaikalle.

"Keittiömme on pohjoisafrikkalainen. Värikäs ja kasvispainotteinen lounas erottuu kilpailijoista. Meitä ilahduttaa, että heti ensimmäisellä kerralla menestys oli näin hyvä. Kilpailun markkinoinnissa käytössä olivat ravintolan omat somekanavat, ja myös työntekijät markkinoivat kilpailua erittäin aktiivisesti asiakkailleen", ravintoloitsija Habi Saini sanoo

"Voitto on meille upea juttu. Iso kiitos niin Sataman keittiömestarille ja koko tiimille kuin kaikille äänestäjille. Sloganimme onkin ollut ‘Yhdessä ollaan enemmän’. Pian juhlitaan!", Saini jatkaa

Äärimmäisen tiukassa kisassa kakkoseksi sijoittuneen Ravintola Factory Kalasataman TROOLIn yksi menestyksen tekijä oli oma aktiivinen markkinointi. Ensimmäistä kertaa kilpailussa mukana olleen ravintolan asiakkaita innostettiin niin paikan päällä kuin nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassakin.

"Ravintolassa kannustimena olivat käytössä muumitikkarit ja kiitokset. Kalasataman ihanat asiakkaat jaksoivat hymyssä suin kuunnella, kun kerroimme äänestyksestä. Ja Ravintola Factoryn toimipaikkojen yhteisessä somessa kisa oli hyvin esillä", Ravintola Factory Kalasatama TROOLIn ravintolapäällikkö Sini Halttunen sanoo.

Halttunen uskoo menestyksen ytimen olevan kuitenkin itse lounasruoassa.

"Saamme kiitosta lounaan monipuolisuudesta. Salaattipöytä on runsas, lämminruokavaihtoehtoja on useampia ja myös jälkiruoka kuuluu hintaan. Se on monelle yllättävänkin tärkeä asia", Halttunen kertoo.

Ravintola Factoryllä on pääkaupunkiseudulla 16 suosittua lounasravintolaa. Espoon Otaniemessä sijaitseva ravintola Factory sijoittui espoolaisista ravintoloista parhaiten. Se oli kilpailun kahdeksas.

Kilpailu toi tunnettuuteen lisäbuustia

Kouvolalainen ravintola Mimosan Aito voitti Suomen Paras Lounas -kilpailun vuonna 2020. Menestystä tuli tänä vuonna kolmannen sijan verran. Kisalla on ravintoloitsija Mimosa Koskipuron mukaan iso merkitys etenkin tunnettuuden kasvattamisessa.

"Moni tietää meidät kilpailun ansiosta ja vuoden 2020 voiton jälkeen saimme paljon uusia asiakkaita. Myös työnantajamielikuvaan kilpailulla oli positiivinen vaikutus. On ollut ilo löytää töihin ihmisiä, joilla on intohimo tähän tekemiseen", Koskipuro sanoo.

Suomen Paras Lounas -kilpailun suurin tavoite on kotimaisen ravintolakulttuurin esiin nostaminen.

"Monipuolinen lounastarjonta on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Ihmiset ovat palanneet työpaikoille ja työpaikkalounaiden ääreen. Kotilounas ei ravintoarvoiltaan aina yllä ravintolalounaan tasolle, ja nyt työssä jaksamista voi kohentaa pitämällä tauon ja syömällä laadukkaan ravintolalounaan", Kuusela päättää.

Suomen Paras Lounas -äänestyksen tulokset ovat nähtävillä kilpailusivustolla, johon on listattu 50 eniten ääniä saanutta ravintolaa.