Idealday 2022 -vastuullisuuspäivä omistettiin vanhuksille

Idealday 2022 -vastuullisuuspäivä omistettiin vanhuksille

Joka vuosi Edenredin työntekijät ympäri maailman lahjoittavat yhden kokonaisen päivän työpanostaan paikalliseen hyväntekeväisyyskohteeseen. Pitkien COVID 19 -vuosien jälkeen halusimme yksimielisesti tehdä tämän vuoden Idealday-vastuullisuuspäivänä jotain ihmisläheistä.

”Päivä täynnä rakkautta” – Einö Grön, kukkaseppeleitä ja Juhannusjuhlat kahdessa hoivakodissa

Yhteistyökumppanimme Seurana Oy:n avustuksella kohteiksi valikoitui kaksi hoivakotia: Mainiokoti Hermanni Helsingissä ja Attendo Vantaanhelmi Vantaalla. Vanhusten ystävätoimintaa tarjoavan Seuranan päämääränä on onnellinen vanhuus ja yksinäisyyden vähentäminen.

Lähestyvä juhannus antoi oivan teeman. Konsertoimaan molempiin hoivakoteihin saimme upean Eino Grönin, ja syntyi juhannusjuhla, Edenred Suomen vastuullisuusjohtaja Laura Kuusela kertoo.

 

Idealday2022_1 Idealday2022_8

Ennen konserttia Edendredin sekä Seuranan työntekijät sitoivat kukkaseppeliä ja kukkakimppuja hoivakodin asukkaille FlowerRescue -hyväntekeväisyysorganisaation opastuksella. FlowerRescue pelastaa kukkia päätymästä hävikkiin ja lahjoittaa niitä eteenpäin juuri vanhainkoteihihn ja hyväntekeväisyyteen.

”Yksi elämäni parhaista päivistä” – ilo ja liikutus tarttui

Kun kysyimme Mainokodin asukkaalta Eilalta juhlan jälkeen, miltä iltapäivä oli tuntunut, saimme vastauksena aluksi kyyneleet, jotka selvisivät onnen kyyneleiksi:

Alkaa itkettämään. Päivä oli täynnä rakkautta. En osaa sitä paremmin kuvailla. Yksi elämäni parhaista päivistä, muistan varmasti ikäni tämän. Eihän tällaista ole viime aikoina ollut, kun ei kotiväkikään ole pystynyt käydä.

 

Idealday2022_5 Idealday2022_3

Eilan sanat sydämessämme voimme todeta, että päivä onnistui paremmin kuin uskalsimme odottaa. Liikutusta ja onnea oli ilmassa kaikilla juhlaan osallistujilla: niin asukkailla kuin henkilökunnalla, Seuralaisilla ja edenrediläisillä.

Musiikki avasi muistojen väylän ja sai tanssimaan

Juhla järjestettiin asukkaiden ehdoilla. Vanhukset voivat osallistua ohjelmaan oman jaksamisensa mukaan, tärkeintä oli yhdessä vietetty aika.

Seurustelimme, nautimme kakkukahvit ja kesäistä boolia, ihailimme kukkien väriloistoa. Odotusta oli ilmassa ennen konserttia. Juhlan kruunasikin karismaattisen Eino Grönin keikka, jossa nostalgiset klassikkotangot ja -valssit kajahtivat ja saivat nousemaan tanssiin myös asukkaita, joiden ei tiedetty enää pystyvän tanssimaan.

Idealday2022_6 Idealday2022_2

Näimme muutamia pieniä ihmeitä, kun eräskin asukas vei tutun Seuralaisensa paritanssiin kaikkien suurena yllätyksenä. Myös eräs muistisairas asukas totesi tavoistaan poiketen Einon keikan jälkeen: ”Tykkäsin.”

Toiveemme oli ilahduttaa erityisesti vanhuksia, joille riskiryhmänä eristäytymisen aika on ollut raskasta. Halusimme lahjoittaa aikamme heille – ja samalla tuoda iloa myös hoivakodissa vaativaa ja yhteiskunnallistikin arvokasta työtä tekeville hoitajille ja muulle henkilökunnalle, Kuusela kertoo.

 

Myös Grön on ennenkin esiintynyt hoivakodeissa, ja keikat ovat hänelle henkilökohtaisesti erityisen merkityksellisiä – sillä myös Grönin oma vaimo asuu hoivakodissa.

Mikä ihmeen Idealday?

Idealday on Edenred-konsernin vuosittainen vastuullispäivä, jolloin työntekijät jalkautuvat paikallisesti johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen konsernin kaikissa 45 maassa.
Yhden päivän verran lahjoitettu työpanos on solidaarisuuden ele, joka käytännössä voi olla esimerkiksi puiden istutusta, veren luovutusta, jonkin sosiaaliryhmän auttamista maalaustalkoilla – tai ihan vain läsnäololla ja kuuntelulla.

Tärkeää päivässä on niin se vaikutus, jonka koko yrityksen yhden päivän työpanos voi saada aikaan – ja se on myös konkreettinen muistutus siitä, miten tärkeää solidaarisuus on. Kun näemme ja koemme vaikutuksen omin silmin, avaa se usein silmät myös omalla ajalla auttamiselle. Tämän vuoden Idealday istutti monen työntekijämme mieleen tarpeen tehdä vapaa-ajallakin jotain vastaavaa.

Mukaan Seuranan toimintaan tai vapaaehtoistoimintaan?

Onko sinulla lähipiirissäsi aktiivisia eläkeläisiä, jotka voisivat haluta itse mukaan Seuralaisiksi vanhuksille? Seuranan seuralaiset ovat itsekin eläkeläisiä, jotka haluavat pysyä aktiivisina ja tehdä merkityksellistä osa-aikaista työtä.

Hae mukaan Seuranan arvokkaaseen osa-aikatyöhön täältä.

Jos sinullakin herää halu auttaa vapaaehtoisena vanhuksia tai muita läsnäoloa kaipaavia ihmisiä, voit ilmoittautua pääkaupunkiseudulla mukaan esimerkiksi FlowerRescuen hyväntekeväisyystapahtumiin tai Helsinki Missioon.

Tai voit etsiä oman paikkakuntasi vastaavia järjestöjä. Pidetään huolta toisistamme!