Vastuullisia valintoja lounasedulla

Vastuullisia valintoja lounasedulla

Haluamme kannustaa Edenredin eduista nauttivia hyvinvoivaan ja vastuulliseen arkeen. Jos kaikki puoli miljoonaa etujemme käyttäjää ajattelisivat ympäristöä päivittäisissä valinnoissaan, voisimme tehdä yhdessä valtavasti vastuullisuustekoja ympäri Suomen. Ota siis niin oma kuin ympäristön hyvinvointi huomioon lounasedusta nauttiessasi.  

Kolme helppoa arjen tekoa – nauti Edenredin lounasedusta vastuullisesti 

1. Suosi kasvispainotteisia lounaita

Lounasetu on Suomen suosituin työsuhde-etu, joka tuo ravitsevia taukoja työpäiviisi. Kasvispainoitteisen ruokavalion suosion kasvaessa yhä useammat tekevät vastuullisia valintoja ruokapöydässään . 

Valitse lautasellesi värikkäitä, runsaasti kasviksia sisältäviä lounasannoksia. Kasvispainotteinen ruokavalio maistuu herkulliselta ja sisältää paljon terveyshyötyjä; se auttaa esimerkiksi hillitsemään verenpainetta ja pitämään kolesterolin kurissa. Vähentämällä punaista lihaa ja lihavalmisteita, hiilijalanjälkesi pienenee, sekä vähennät myös syöpäsairauksien ja esimerkiksi diabeteksen riskiä. *

2. Minimoi ruokahävikki kotona ja lounasravintolassa

Ruokahävikki on roskiin päätyvää syömäkelpoista ruokaa. Suomessa heitetään ruokaa roskiin vuodessa noin 28 kg henkilöä kohden, mikä on paitsi ruoan ja rahan, mutta myös luonnonvarojen tuhlausta. ** Jokainen kilo poisheitettyä ruokaa on hurja määrä, jota voimme helposti vähentää kiinnittämällä enemmän huomiota kauppaostoksiin ja ruoanlaittoon hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla.

Hävikkiä syntyy valitettavan paljon myös ravintola-alalla ja muissa ravitsemuspalveluissa, joissa ruokaa päätyy roskiin noin 64 000 000 kg vuodessa (luit oikein, 64 MILJOONAA kiloa). Tarjoiluhävikki syntyy linjastoilta pois heitetystä ruoasta, yleensä asiakkaiden toimesta. Lisäksi hävikkiä syntyy tähteistä ja ruoanlaiton yhteydessä.** Hyödyntäessäsi lounasetuasi lounasravintolan seisovassa pöydässä, otathan lautasellesi vain sen mitä syöt. Seisovasta pöydästä ruokaa saa nimittäin hakea lisää! 

3. Valitse lautasellesi kotimaisia, sesongin raaka-aineita

Suomen neljä vuodenaikaa vaikuttavat raaka-aineiden laatuun, makuun, saatavuuteen ja hintaan. Kun valitset lautasellesi jokaisen vuodenajan parhaita kasviksia ja hedelmiä, syöt monipuolisemmin, terveellisemmin ja edullisemmin!

Kausiruokailu on myös kestävä valinta,  sillä hiilijalanjälki pienenee erityisesti sesonkituotteita käytettäessä. * Sesongit huomioimalla nautit herkullisia ja ympäristöystävällisiä aterioita sekä pienennät hiilijalanjälkeäsi.

Kohti kestävämpää ruokajärjestelmää

Ruokajärjestelmämme kestävyys tarvitsee vielä paljon muutosta, ja siihen tarvitaan uudenlaisia toimintamalleja ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Suomalaiset maatalousyrittäjät ovat valmiita tarjoamaan turvallista ja terveellistä kotimaista ruokaa, mutta taloudelliset paineet ja epävarmuus ympäristötoimenpiteiden vaikutuksista muodostavat haasteita. On rohkaisevaa nähdä, että viidennes maatiloista on jo ottanut käyttöön vapaaehtoisia ympäristötoimia, mikä osoittaa sitoutumista kestävyyteen. 

Muutos kuitenkin edellyttää lisää keskustelua ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Kuluttajilla on keskeinen rooli prosessissa; useimmille ruoan ilmasto- ja ympäristövaikutukset eivät ole valintaperusteissa keskiössä, vaikka mielenkiintoa kestävämpää ja eettisempää syömistä kohtaan löytyy. Meidän on siis yhdessä luotava ympäristö, jossa tietoisuus ja ymmärrys kasvaa ja syvenee.

Tulevaisuusajattelu on elintärkeää, sillä se auttaa ruokajärjestelmän toimijoita tunnistamaan uusia mahdollisuuksia ja kehittämään ratkaisuja, jotka tukevat sekä ekologista kestävyyttä että taloudellista kannattavuutta. Talousosaamisen ja neuvontapalveluiden vahvistaminen ovat keinoja, joilla maataloutta voidaan ohjata kestävämmäksi.***

Tulevaisuus on meidän käsissämme, ja on aika yhdistää voimamme kestävämmän ruokajärjestelmän puolesta, joka palvelee sekä ympäristöä että kuluttajien tarpeita.

Toteutamme kestävää kehitystä sekä suurin että pienin askelin

Edenred tukee kestävää kehitystä niin suurin kuin pienin askelin: Kestävän kehityksen arvot ohjaavat toimintaamme nyt ja tulevaisuudessa, niin pienien päivittäisten tekojen kuin maailmanlaajuisten vastuullisuus- ja hyväntekeväisyyshankkeiden kautta. Olemme sitoutuneet jakamaan tietoa ruokahävikistä, kannustamaan käyttöpaikkaverkostoamme ja etujemme käyttäjiä terveellisempiin elämäntapoihin ja ottamaan ympäristön huomioon lounaalla. 

Lähteet: 

* Ruokavirasto (25.07.2025) 
** Hävikkiviikko (25.07.2025)
*** Luonnonvarakeskus (25.07.2025)