Vastuullisia valintoja lounasedulla

Vastuullisia valintoja lounasedulla

Haluamme kannustaa Edenredin eduista nauttivia hyvinvoivaan ja vastuulliseen arkeen. Jos kaikki puoli miljoonaa etujemme käyttäjää ajattelisivat ympäristöä päivittäisissä valinnoissaan, voisimme tehdä yhdessä valtavasti vastuullisuustekoja ympäri Suomen. Ota siis niin oma kuin ympäristön hyvinvointi huomioon lounasedusta nauttiessasi – vastuullisuus ei ole koskaan maistunut näin herkulliselta!  

Kolme helppoa arjen tekoa – nauti Edenredin lounasedusta vastuullisesti 

1. Suosi kasvispainotteisia lounaita

Lounasetu on Suomen suosituin työsuhde-etu, jolla saat ravitsevia taukoja työpäiviisi. Kasvispainoitteisen ruokavalion suosio kasvaa jatkuvasti ja trendi on tullut jäädäkseen. 

Valitse lautasellesi värikkäitä, runsaasti kasviksia sisältäviä lounasannoksia. Kasvispainotteinen ruokavalio maistuu herkulliselta ja sisältää paljon terveyshyötyjä; se auttaa esimerkiksi hillitsemään verenpainetta ja pitämään kolesterolin kurissa.*

2. Minimoi ruokahävikki kotona ja lounasravintolassa

Ruokahävikki on roskiin päätyvää syömäkelpoista ruokaa. Hävikkiä voidaan välttää hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla. Suomessa heitetään ruokaa roskiin vuodessa noin 20–25 kg henkilöä kohden, mikä on paitsi ruoan ja rahan, mutta myös luonnonvarojen tuhlausta. Jokainen kilo poisheitettyä ruokaa on hurja määrä, jota voimme helposti vähentää kiinnittämällä enemmän huomiota kauppaostoksiin ja ruoanlaittoon.** 

Hävikkiä syntyy valitettavan paljon myös ravintola-alalla ja muissa ravitsemuspalveluissa, joissa ruokaa päätyy roskiin noin 61 000 000 kg vuodessa (luit oikein, 61 MILJOONAA kiloa). Tarjoiluhävikki syntyy linjastoilta pois heitetystä ruoasta, yleensä asiakkaiden toimesta. Lisäksi hävikkiä syntyy tähteistä ja ruoanlaiton yhteydessä.** Hyödyntäessäsi lounasetuasi lounasravintolan seisovassa pöydässä, otathan lautasellesi vain sen mitä syöt. Seisovasta pöydästä ruokaa saa nimittäin hakea lisää! 

Lounasetu käy maksuvälineenä myös monissa ruokakaupoissa. Voit omalta osaltasi vähentää hävikkiä hyödyntämällä kauppojen tarjoamia alennuksia esimerkiksi sushibaarien ja tuoretiskien antimiin. Näin sekä luonto että lompakko kiittävät.

3. Valitse lautasellesi kotimaisia, sesongin raaka-aineita

Suomen neljä vuodenaikaa vaikuttavat raaka-aineiden laatuun, makuun, saatavuuteen ja hintaan. Kun valitset lautasellesi jokaisen vuodenajan parhaita kasviksia ja hedelmiä, syöt monipuolisemmin ja terveellisemmin. Samalla testaat uusia makuja ja saat ruokavalioosi vaihtelua. 

Kausiruokailu on myös kestävä valinta, sillä sesongin raaka-aineiden tuotanto vaatii vähemmän energiaa ja lannoitteita.*** Sesongit huomioimalla nautit herkullisia ja ympäristöystävällisiä aterioita sekä pienennät hiilijalanjälkeäsi.

Toteutamme kestävää kehitystä sekä suurin että pienin askelin

Edenred tukee kestävää kehitystä niin suurin kuin pienin askelin: Kestävän kehityksen arvot ohjaavat toimintaamme nyt ja tulevaisuudessa, niin pienien päivittäisten tekojen kuin maailmanlaajuisten vastuullisuus- ja hyväntekeväisyyshankkeiden kautta. Yhdessä käyttöpaikkaverkostomme ja etujemme käyttäjien kanssa tuemme kestävää kehitystä, kannustamme terveellisiin elämäntapoihin sekä lisäämme kokonaisvaltaista hyvinvointia. Yhdessä olemme enemmän. 

Lähteet: 

* Ravitsemuspassi (28.12.2021) 
** Hävikkiviikko (28.12.2021) 
*** Ruokatieto (28.12.2021)