Ovatko lounastottumukset linjassa terveystavoitteiden kanssa?

Ovatko lounastottumukset linjassa terveystavoitteiden kanssa?

Hyvä lounas on monipuolinen. Se sisältää kasviksia, proteiineja ja hiilihydraatteja ja taltuttaa nälän. Tasapainoinen annos on tärkeä, nautittiinpa lounas toimiston keittiössä tai lounasravintolassa. Jos valitset lounaan kaupasta, pelkkä valmissalaatti ei riitä; on tärkeää varmistaa, että annoksessa on tarpeeksi erilaisia ravintoaineita ja että se pitää sinut kylläisenä työpäivän loppuun asti. Lounasravintolat ottavat usein monipuolisen valikoiman huomioon tarjonnassaan, jolloin sinä voit helposti koota lounasannoksen kulutuksesi mukaan.

Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen vieraili MTV 3:n suorassa Huomenta Suomi -lähetyksessä 9.9.2025 yhdessä helsinkiläisten Satama Bar & Bistro -ravintoloiden ravintoloitsijan Habi Sainin kanssa kertomassa ajatuksiaan aiheesta.

Katso lähetyksen tallenne tästä.

Miten lounasruokailu edistää terveyttä?

Lounasravintolassa on helppo rakentaa monipuolinen annos, joka sisältää riittävästi proteiinia, kuituja ja kasviksia, ja joka taltuttaa nälän tehokkaasti. Henkilöllä, joka syö liian vähän päivän aikana, voi olla vaikeuksia löytää energiaa työpäivän jälkeen, mikä voi johtaa vähäiseen liikuntaan ja jaksamattomuuteen vapaa-aikana. Huonosti syönyt saattaa myös sortua syömään liikaa illalla, mikä voi vaikuttaa esimerkiksi unenlaatuun negatiivisesti.

Vaikka lounaan ensisijainen tarkoitus on taltuttaa nälkä, sillä on myös monia muita terveydellisiä vaikutuksia. Se tarjoaa tärkeän tauon työpäivään, jolloin voimme virkistyä ja irrottautua työasioista.

Lounasruokailulla on pitkäaikaisia vaikutuksia niin sosiaalisiin suhteisiin kuin jaksamiseen. Tauon aikana voimme usein keskustella kollegoiden kanssa muistakin kuin työasioista, mikä edistää myönteistä työilmapiiriä. Samalla ajatuksemme siirtyvät pois työn parista, mikä auttaa palautumisessa.

Kun lähdetään pois omasta työpisteestä ja kävellään vähän ulkona, aivot saavat happea ja päästään uuteen ympäristöön syömään, se auttaa iltapäivän tarkkaavaisuuteen ja keskittymiskykyyn sekä siihen, että pystytään suoriutumaan työpäivästä kunnialla, kertoo Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen.

Miten ravintolat ottavat huomioon terveellisen ruokavalion?

Asettelulla on merkitystä. Usein buffetlinjastossa aloitetaan salaatista, mikä voi johtaa siihen, että pääruokaa otetaan huomattavasti vähemmän. Monilla ravintoloilla on myös tarjolla kasvisvaihtoehtoja lihaproteiinin rinnalla, mikä lisää monipuolisuutta.

Lounastajalla on kuitenkin itse tärkeä rooli lounasannoksensa koon säätelemisessä. Ylensyönti voi tuntua väsyttävältä, joten on tärkeä muistaa, että kohtuullinen energiansaanti edistää virkeyttä sekä auttaa jaksamaan työpäivän loppuosan. Kohtuuden seuraaminen ruokailussa on siis avaintekijä energiatason ylläpitämisessä.

Millaiset ovat suomalaisten lounastottumukset?

Lounastottumukset juurtuvat suomalaisilla jo päiväkodeista, ja lounasetu tukee tämän tavan ylläpitämistä aikuisuudessakin. Lounasetu onkin suomalaisten suosikkityösuhde-etu!

Helsinkiläisten Satama Bar & Bistrojen ravintoloitsijan, Habi Sainin, mukaan perinteiset ruuat, kuten lohi, lihapullat perunamuusilla, lasagne ja makaronilaatikko, nousevat suosikeiksi lounasruokien joukossa. Vaikka osa kokeileekin innokkaasti uusia makuja, tuttu ja turvallinen on pääasiassa edelleen suosittua. Myös jälkiruoka on lähes ehdoton osa lounasta, sillä se on suomalaisten lounasruokailijoiden keskuudessa suosittu lounaskokemuksen viimeistelijä, jota moni ei jätä ottamatta.

Miten lounaan hinnanousu vaikuttaa lounasruokailijoihin?

Lounasedun arvo on noussut vuosi vuodelta ja niin on myös ravintolalounaan hinta. Satama Bar & Bistron Habi Saini ei kuitenkaan näe hinnannousun vähentäneen heidän asiakasmääriään.

Meillä on tosi tunnollinen asiakaskunta. Sellaista isoa muutosta emme ole huomanneet asiakkaiden käyttäytymisessä. Toki, ne on aina vaikeita päätöksiä kun hintaa joudutaan nostamaan. Usein taustalla on syynä raaka-aineiden kustannusten nousu, maailmantilanne ja muu mikä vaikuttaa kokonaisuuteen, kertoo Saini.

Raaka-aineet, tauon pitäminen työpisteen ulkopuolella ja perinteiset suosikit sekä uuden kokeilu motivoivat edelleen suomalaisia lähtemään lounaalle.