Toiminimiyrittäjän henkilöstöedut

Toiminimiyrittäjän henkilöstöedut

Mitä työsuhde-etuja toiminimiyrittäjä voi hyödyntää?

Toiminimiyrittäjänä et voi tarjota itsellesi samoja verovapaita henkilökuntaetuja kuin osakeyhtiö voi yrittäjälle ja työntekijöilleen. Toiminimiyrittäjälle kuitenkin monet hyvinvointia ja työssä jaksamista tukevat kulut ovat vähennettävissä yrityksen verotuksessa. Tärkeintä on, että kuluilla on selkeä yhteys yritystoimintaan, jotta ne voidaan hyväksyä verovähennyksinä.

Hyödynnä ainakin nämä edut: 

  • Työterveyshuolto
  • Koulutus ja ammatillinen kehitys
  • Työhuonevähennys ja ergonomia
  • Työmatkakulut
  • Liikunta ja hyvinvointi (jos liittyy työhön)

Vaikka et voisikaan tarjota itsellesi etuja samalla tavalla kuin palkansaajille, voit optimoida verotuksellisia vähennyksiä ja investoida hyvinvointiisi fiksusti. 

Tässä katsaus siihen, mitä etuja voit hyödyntää ja millä ehdoin. 

1. Liikunta- ja kulttuuriedut

Toiminimiyrittäjä ei voi tarjota itselleen verovapaata Edenred Virike eli liikunta- tai kulttuurietua, mutta liikunta- ja kulttuurimenot voi vähentää verotuksessa, jos ne ovat osa yritystoimintaa. 
 
Miten tämä toimii?

  • Jos fyysinen kunto on oleellinen osa liiketoimintaasi (esim. liikunnanohjaaja tai rakennusalan yrittäjä), voit vähentää liikuntamenot osana yrityksen kuluja.
  • Jos käytät liikuntaa työkykysi ylläpitämiseen, voit yrittää vähentää sen osittain, mutta Verohallinto arvioi tapauskohtaisesti, onko se hyväksyttävää. 


2. Työterveyshuolto

Toiminimiyrittäjänä voit järjestää itsellesi työterveyshuollon ja vähentää sen kustannukset yrityksen kuluina. Työterveyshuolto voi kattaa esimerkiksi terveystarkastukset, fysioterapian ja yleislääkäripalvelut. 

Työterveyshuolto on vähennyskelpoinen vain, jos se on järjestetty työkyvyn ylläpitämiseksi, ei yleistä terveydenhoitoa varten. 

 
3. Työsuhdepolkupyörä

Työsuhdepolkupyöräetu ei valitettavasti ole mahdollinen toiminimiyrittäjälle, koska et voi olla työntekijä omassa yrityksessäsi. Sen sijaan voit ostaa polkupyörän yrityksen nimiin, jos sitä käytetään pääasiassa työajoihin (esim. asiakaskäynteihin).


4. Lounasetu

Toiminimiyrittäjänä et voi hyödyntää lounasetua samalla tavalla kuin palkansaajat, mutta voit vähentää työpäivien aikana ostettujen työaterioiden kuluja verotuksessa, jos ne liittyvät työmatkoihin. 

 
5. Koulutus- ja kehittymismahdollisuudet

Yritystoimintaan liittyvät kurssit, seminaarit ja koulutukset ovat vähennyskelpoisia kuluja. Tämä on yksi parhaista eduista, joihin kannattaa panostaa, sillä osaamisen kehittäminen voi tuoda liiketoiminnallesi suoraa hyötyä.


6. Työhuonevähennys ja ergonomiset työvälineet

Jos työskentelet kotona, voit tehdä työhuonevähennyksen verotuksessa. Lisäksi ergonomiset kalusteet, kuten sähköpöytä tai työtuoli, voidaan vähentää yrityksen kuluina, jos ne liittyvät liiketoimintaan.

 
7. Työmatka- ja matkakulut

Oman auton käytöstä voi vähentää kilometrikorvauksia tai todellisia kuluja, jos autoa käytetään työajoihin. Julkisen liikenteen liput työmatkoihin ovat myös vähennyskelpoisia. 
 
Haluatko lisätietoa siitä, miten voit hyödyntää henkilöstöetuja ja verovähennyksiä toiminimiyrittäjänä? Kysy rohkeasti neuvoa! 



Ota yhteyttä

Tutustu etuihin