Edenredin Ruokabarometrin 2025 tulokset

Edenredin Ruokabarometrin 2025 tulokset

 

16. lokakuuta vietetään Maailman ruokapäivää. Ruokapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta maailman ruokaturvan tilanteesta ja terveellisen ruokavalion merkityksestä. Ruokailu ja erityisesti lounastauko on paljon enemmän kuin pelkkä ateria – se on hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja kestävän arjen perusta.

Edenredin tuore globaali tutkimus Ruokabarometri 2025* kertoo, että suomalaisille työntekijöille lounasetu on yksi tärkeimmistä tavoista huolehtia näistä asioista arjessa. Se auttaa jaksamaan, syömään terveellisemmin ja selviämään myös ruoan hinnannousun keskellä.

Lounasetu helpottaa ruoan hinnannousun vaikutuksia

Elintarvikkeiden hintojen noustessa moni suomalainen pohtii, missä ja miten syö työpäivän aikana. Edenredin Ruokabarometrin mukaan 66 % työntekijöistä kokisi maksukykynsä heikkenevän ilman lounasetua, ja jopa 81 % kävisi harvemmin ravintoloissa, jos etua ei olisi käytössä.

Monelle lounasetu on palkankorotusta vastaava etu, joka on konkreettinen helpotus arjen menoihin. Työnantajalle se on puolestaan pieni mutta merkittävä investointi: hyvinvoiva ja virkeä henkilöstö on myös tuottavampi ja sitoutuneempi.

Suomessa lounasruokailun suosio on vakiintunutta ja työntekijät hyödyntävät ahkerasti työnantajan tarjoamaa lounasetua. Lounasetu tukee ihmisiä paitsi taloudellisesti myös terveellisten valintojen äärelle – se auttaa ihmisiä syömään ravitsevammin ja tasapainoisemmin, kertoo Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen.

 

Terveellinen ruoka on edelleen yksi tärkeimmistä valintakriteereistä

Terveellisyys korostuu tämänkin vuoden barometrissa:

  • 80 % työntekijöistä kiinnittää enemmän huomiota terveelliseen ruokaan.
  • 76 % työntekijöistä odottaa ravintolaruoalta terveellisyyttä.

Lounasetu tukee näitä tavoitteita tarjoamalla mahdollisuuden valita tuoretta ja monipuolista ruokaa lounasravintolassa, myös silloin, kun oma budjetti on tiukempi.

Terveellinen ja ravitseva lounas auttaa jaksamaan läpi työpäivän ja tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Ruuan terveellisyyteen panostaminen ja tuoreiden raaka-aineiden hyödyntäminen ovat trendejä, jotka ovat nousseet esiin myös aiempina vuosina. Ravintoloitsijat kiinnittävät huomiota siihen, että lounaslinjastolla on helppo tehdä hyviä valintoja, jotka tukevat terveellisiä elämäntapoja ja jaksamista läpi työpäivän, Lahtinen kertoo.

Ravintolat tukevat yhä enemmän vastuullista ruokakulttuuria, ja tekevät toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi

Maailman ruokapäivän ytimessä on vastuullinen ja kestävä ruoka – ja siinä myös ravintolat näyttelevät tärkeää roolia.


Ruokabarometrin mukaan:

  • 97 % ravintoloista tekee aktiivisia toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi – 12 %-yksikköä enemmän kuin viime vuoden tuloksista!
  • 48 % ravintoloista pakkaa asiakkaalle syömättä jääneen ruoan mukaan tai tekee yhteistyötä hävikkiruokasovellusten, kuten ResQ:n, kanssa.
  • 34 % ravintoloista käyttää ainesosia uudelleen.
  • 90 % ravintoloista kokee lounasedun vastaanottamisen positiivisena osana yritystoimintaansa.

Kun työntekijät käyttävät lounasetuaan ravintoloissa, he tukevat samalla vastuullista ruokakulttuuria ja auttavat vähentämään hävikkiä. Jokainen lounas on teko, jolla on merkitystä niin ympäristölle kuin paikallisille yrityksille.

On hienoa nähdä, että näin monet ravintolat ovat ottaneet ruokahävikin vähentämisen osaksi toimintatapojaan. Viime vuoteen verrattuna hävikin minimointi on kasvanut, ja ravintoloitsijat hyödyntävät entistä ennakkoluulottomammin erilaisia yhteistyökumppaneita, Lahtinen nostaa. 

Lounastauko on investointi hyvinvointiin

Lounasetu mahdollistaa työntekijöille paitsi ravitsevan lounastauon, myös hetken palautumiseen ja energioiden keräämiseen loppupäiväksi.

Tutkimusten mukaan säännöllinen lounastauko parantaa keskittymiskykyä, vähentää stressiä ja tukee jaksamista. Edenredin barometrin mukaan:

  • 69 % työntekijöistä kokee lounasedun vähentävän stressiä.
  • 64 % työntekijöistä kertoo syövänsä sen ansiosta ravitsevammin ja tasapainoisemmin.

Tauko ei ole pelkkä ruokailuhetki, vaan palauttava tauko työpäivään ja hyvinvoivaan yrityskulttuuriin.

Jokainen lounas on pieni teko hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden puolesta.
Edenredin tuore Ruokabarometri osoittaa, että lounasetu tukee sekä työntekijöiden terveyttä että vastuullista ruokailua, ja tuo helpotusta myös ruoan hinnannousun paineisiin.

Työnantajan tarjoamalla lounasedulla työntekijät saavat konkreettisen keinon huolehtia jaksamisesta ja ravitsemuksestaan, samalla tukien ravintola-alaa ja kestävää ruokakulttuuria.

 

*Edenredin Ruokabarometri 2025 on osa kansainvälistä FOOD-ohjelmaa, joka edistää tasapainoisia ruokailutottumuksia ja kartoittaa ihmisten odotuksia ja tottumuksia ruokavalion suhteen. Tutkimus on toteutettu jo yli 15 vuoden ajan. Kansainvälisesti tutkimukseen osallistui useita maita, kuten Ruotsi, Itävalta, Tšekki, Belgia, Ranska, Italia, Portugali, Romania, Slovakia, Espanja, Bulgaria, Puola, Turkki ja Kreikka. Tänä vuonna Suomesta siihen vastasi 854 työntekijää ja 58 ravintolaa.

Katso  yhteenveto tuloksista täältä.