Pupusaari – Lähiöiden olohuone ja arjen ihastuttaja

Pupusaari – alle vuodessa ketjuksi kasvanut lähiökahvila

Espoon Kivenlahdessa sijaitseva lähiökahvila Pupusaari vietti huhtikuun lopulla 1-vuotissyntymäpäiväänsä. Kahvilan ensimmäinen vuosi piti sisällään tapahtumia, joita kahvilan perustaja ja oman mediatoimistonsa toimitusjohtaja Linda Mustakari ei olisi osannut kahvilahaavettaan realisoidessa kuvitellakaan. Vuoden 2020 keväällä Suomen hallitus julisti koronapandemian vuoksi poikkeustilan ja ravintolat suljettavaksi, juuri kun Pupusaaren oli tarkoitus viettää avajaisiaan.

Ja silloin Pupusaari myös avattiin, keskellä poikkeusaikaa ja vailla tietoa siitä, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Ja silti jo avajaispäivänään, turvaväleillä ja ainoastaan take away -mahdollisuudella, kaikki myytiin loppuun. Heidät vastaanotettiin upeasti.

”Ensikäynti Pupusaaressa ja varmasti menen uudestaankin. Avokado bagel oli maukas, kanelimainen ja pähkinäinen granola oli herkullinen ja latte ihanan pehmoinen. Henkilökunta <3”
Facebook arvostelu.

Vuotta myöhemmin ja yli miljoonan liikevaihdon, tuhansien lähiölattejen, 14 viikon asiakkailta sulkemisen ja 15 henkilön työllistämisen jälkeen Pupusaari on kasvanut kahvilasta kahvilaketjuksi laajennuttuaan Kivenlahden lisäksi myös Soukkaan ja Olariin. Näistä asioista Mustakari ei osannut villeimmissä unelmissaan haaveilla, sillä Pupusaaren tulevaisuus pandemian keskellä mietitytti jo ennen kuin ovia oli ensi kertaa avattu.

Pupusaaren ensimmäiseen vuoteen mahtui myös titteli Espoon 3. parhaasta lounasravintolasta Edenredin ”Suomen Paras Lounas 2020” -kilpailussa sekä runsaasti mediahuomiota. Lehtiartikkelit kasaantuivat nostamaan keskellä poikkeusaikaa avattua kahvilaa yleisön huomioon myös Espoon ulkopuolelle.

 

Identiteetti Espoon lähiöissä

Pupusaaren tarina sai alkunsa klassisesta haaveesta oman kahvilan perustamisesta, kirkastuen ja jalostuen Mustakarin ravintola-alalla olevien ystävien kautta. Kivenlahdessa asuessaan hän huomasi usein haaveilevansa viihtyisästä paikasta, maittavasta lounaasta ja hyvästä kahvista ilman, että hänen tarvitsisi lähteä Helsingin keskustaan asti. Hän koki, että Espoon lähiöt ansaitsevat ikioman kahvilansa ja palveluita sinne, missä niitä ei vielä ole.

”Rakastamme Espoon lähiöitä ja meidän mielestä jokainen lähiö ansaitsee oman kahvilan. Paikan, johon tulla nautiskelemaan ja viihtymään”.
Linda Mustakari

Lähes 10 vuoden ”ehkä joku sen vielä tekee” -ajatuksen jälkeen Mustakari päätti itse olla se joku. Ajatuksen sinetöi vanhoilla kotikulmilla tutun liiketilan ikkunaan teipattu ”VUOKRATAAN” -kyltti. Pupusaaren perheyritys sai alkunsa ja Linda (vas.) ja hänen aviomiehensä Juhani Kähönen (oik.) pistivät tuulemaan. Vaikka he kohtasivat epäilyksiä pankeilta ja ”ei Kivenlahtelaiset käy kahviloissa” -kommentteja, he eivät lannistuneet. He rakensivat kahvilaansa määrätietoisesti itse, jokaista siveltimenvetoa ja täytettävää lupapaperia myöten.

”Ihana aamupala, viihtyisä tunnelma ja miellyttävä henkilökunta. Kerrassaan hienoa, että kävelymatkan päässä kotoa on tällainen helmi.”
Facebook arvostelu

Pupusaari on syntynyt ja perustuu täysin lähiöiden ympärille. Ne ovat erottamaton osa sen identiteettiä ja DNA:ta, sillä lähiöt ovat aina olleet Mustakarille ja hänen miehelleen yhtä kuin koti. Tämän lisäksi siellä asuu paljon ihmisiä, jotka ovat, varsinkin poikkeusajan myötä, jääneet tekemään kotiin etätöitä vailla kovin monipuolisia lounasmahdollisuuksia. Tämä näkyi mm. Edenredin lounaskorttien ja -seteleiden käytössä. Mustakari vahvistaa, että ihmisten toive käyttää lounasetujaan oli ”jäätävän suuri”.

 

 

Sopeutuminen ja innovointi poikkeusajan keskellä

Pupusaaren tarina on vaatinut alusta asti muutokseen sopeutumisen ja ”it is what it is” -asenteen. Toimintaa on kehitetty jatkuvasti, välillä kantapään kautta oppien ja vielä useammin menestyksekkäästi. Ideoita on keksitty itse, asiakkaiden palautteita on kuunneltu tarkasti ja kaikkia resurssien puitteissa mahdollisia ideoita on testattu ja jalkautettu käytäntöön. Resursseista ja niiden rajallisuudesta on myös viestitty asiakkaille brutaalin avoimesti, mikä itsessään jo tekee kahvilaketjusta aidon, helposti lähestyttävän ja inhimillisen.

Pupusaaren vuoden varrelle on mahtunut kokeilemisen kautta muun muassa vaihtuvia lounasmenuja, aamupalasettejä, brunssia, iltapäiväteetä, tapaksia (eli pupusaaren kesken pupuksia), Espoon panimon Pupusaari-oluita, take-away panttibokseja, pyörillä liikkuva Pupusaari Beach Bike -kahvila ja lounasjoogaa. Viimeisimpänä, kun ruoka ei yltänyt kuljetuspalvelun kautta kaikille halukkaille asti, he solmivat yhteistyön Autoverkkokauppa.fi:n kanssa ja saivat käyttöönsä ajoneuvot, joilla he laajensivat kuljetusaluettaan toimittamalla Pupusaaren antimia asiakkailleen myös itse.

 

Hyvän tekeminen vastuullisesti, yhdessä ja yhteisön voimalla

Kaiken toimintansa keskellä Pupusaari ei ole unohtanut ajatella myös muita. He korostavat myös yhteisön voimaa, muita yrittäjiä sekä vähäosaisempia ihmisiä. Pyyteetön hyvyys paistaa tekemisestä läpi, eivätkä pupusaarelaiset halua tehdä sitä yksin, vaan osallistaen kaikki halukkaat, esimerkiksi mahdollisuudella tarjota anonyymisti ennakkoon maksettu ”kaipauskupillinen” kahvia sitä tarvitsevalle tai hankkimalla Linnanmäkirannekkeita vähäosaisille lapsille.

Kahviloissa myydään paikallisilta yrittäjiltä toimitettuja herkkuja ja pienyrittäjien tuotteita (esim. isoäidin neulomat villasukat), joille jaetaan aktiivisesti myös sosiaalista mediatilaa. He nostavat itsensä lisäksi esille myös muita paikallisia ravintolayrittäjiä, joiden luokse he toivovat asiakkaidensa vaikeina aikoina löytävän:

”Me kaikki tarvitsemme teitä. Tilaa ruokaa miltä tahansa paikalliselta ravintolalta. Vaikka Pupusaaren herkut olisivatkin meidän mielestä paras vaihtari, niin kaikki muutkin tarjoavat herkullisia ja suussasulavia makuja.”
Pupusaaren Instagram-tili

Hyvän tekeminen tarkoittaa Pupusaarelle myös vastuullista tekemistä. He hyödyntävät kierrätyskeskuksen aarteita iltapäiväteen astiastona, raportoivat kuukausittain vähennetyn ruokahävikin määrää ja ruokahävikkiä vähentävä ResQ-sovellus on heillä arkipäiväisessä käytössä.

 

Pupusaari pyrkii tekemään asiakkaidensa päivästä aidosti paremman

Kysyttäessä Pupusaaren valttikorteista ja ensiluokkaisten palautteiden perimmäisistä syistä, ei Mustakarin tarvitse pohtia vastausta kauaa:

”Me halutaan pitää töissä hauskaa, ylittää asiakkaiden odotukset joka päivä ja tuoda asiakkaille välitön ja aito palvelukulttuuri, tehdä heidän päivästään pikkuisen parempi. Siihen suomalaiset eivät ole välttämättä tottuneet”.

Tämä jenkeistä asti jalkautunut asiakaspalveluasenne – kirjaimellisesti, sillä Mustakarin mies on puoliksi amerikkalainen – on ensihämmennyksen ja kuulumisten varovaisen vaihtamisen jälkeen ihastuttanut ja täyttänyt Pupusaaren tavoitetta olla ihmisille kuin olohuone. Sinne kutsutaan viihtymään ja nauttimaan herkuista omana itsenä, ja jo Pupusaaren ikkunoissa lukeva teksti toivottaa kaikki tervetulleiksi:

”Näiden ovien läpi kulkevat maailman ihanimmat ihmiset. Meidän asiakkaamme.”

Pupusaari haluaa olla valonpilkahdus arjen keskellä ja sen tarina jatkaa kasvuaan. Mustakari ei pidä epätodennäköisenä toteuttaa omaansa ja asiakkaidensa toivetta laajentaa Pupusaaren reviiriä myös Espoon ja jopa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle – tinkimättä lähiökahvilan identiteetistä.

 

”Me ollaan tuotu palveluita sinne, missä niitä ei ennestään ole ollut. Me toimitaan yrittäjinä ja otetaan yrittäjyyden mukana tuomat riskit, koska me halutaan tehdä meidän asiakkaiden ja työntekijöiden elämästä piirun verran parempaa. — Kiitos. Ilman teitä ei olisi meitä.”
Pupusaaren Instagram-tili

 

Tutustu Pupusaareen, heidän herkulliseen ruokalistaansa ja ajankohtaisiin uutisiinsa osoitteessa www.pupusaari.fi

Seuraa Pupusaaren tarinaa myös Instagramissa @pupusaari ja Facebookissa Kahvila&Putiikki Pupusaari

 

Edenred Lounari toimii myös Pupusaaressa.

Pupusaari on yksi 15 000 lounaskäyttöpaikasta, joka vastaanottaa Edenredin lounasetua. Tutustu ja tilaa lounasetua täältä ›

 

25.05.21

Fazer Café maukkaan ja laadukkaan lounaan edelläkävijänä

Hyödynnä Edenredin lounasetua Fazer Cafén herkullisiin lounasvaihtoehtoihin!

Lue lisää

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin työsuhde-eduista? Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.