Onko lounassuosikkisi sama kuin muiden suomalaisten?

Onko lounassuosikkisi sama kuin muiden suomalaisten?

Suomen paras lounas -voittajaravintola valittiin nyt jo viidennen kerran, kun kaikille hyvän ruoan ystäville suunnattu avoin äänestys oli käynnissä 1.9.-24.9.2023.  Teimme juuri ennen jännittävän kisan käynnistymistä yli 8000 suomalaisille kyselytutkimuksen heidän lounassuosikeistaan. Löydätkö vastauksista tuttuja ruokia ja omia suosikkejasi?

Buffetlounasta suosii jopa 70 % suomalaisista

Kysely osoitti, että buffetlounaat ovat vahva ja pidetty osa suomalaista ruokakulttuuria. Suomalaisista 70 prosenttia suosii buffetlounasta, kun 30 prosenttia puoltaa à la cartea eli lounaslistalta tilattavia lounasannoksia. Tämä heijastuu myös suoraan Edenredin järjestämän kilpailun tuloksiin. Viime vuoden Suomen paras lounas -voittajaravintola olikin Satama Bar & Bistron kasvispainotteinen lounasbuffet. 

Buffetlounaiden suosio on helppo ymmärtää:  runsaasta tarjonnasta saa itse valita omanlaisen annoksen, joka tarjoaa monipuolisen ravinnon. Ja kun hyödyntää runsasta salaattipöytää, ei lipsahda ylensyönniksikään. Runsaasta salaattibuffasta saa helposti kerättyä ravintosuositusten mukaisen annoksen värikkäitä kasviksia, jotka huolehtivat hivenaineista ja vitamiineista sekä kuidun lähteestä herkullisella tavalla.

Missä on sinun lempilounaspaikkasi? Suomen parhaasta lounaasta kisataan jälleen syksyllä 2024! Täältä löydät vuoden 2023 voittajat.  

Suomalainen kotiruoka, ruokaisa salaatti ja sushi ovat top 3 -suosikit

Suomalaisilla on kaksi selkeää lounasruokasuosikkia, jotka kiilaavat kärkeen lähes rinta rinnan. Ne ovat suomalainen kotiruoka ja ruokaisat salaatit. Kolmen lounassuosikkinsa joukkoon suomalaisista valitsee suomalaisen kotiruoan 48 prosenttia ja ruokaisan salaatin 41 prosenttia.  Kolmantena suosikkina paistattelee sushi, joka on löytänyt Japanista suomalaisten lautasille sekä sydämiin.

Perinteisten ykkössuosikkien jälkeen näkyy suomalaisen maun kansainvälistyminen. Seuraavaksi suosituimmat lounasruoat ovat Aasiasta. Neljänneksi suosituinta thaimaalainen ruoka ja viidenneksi suosituinta intialainen tai nepalilainen ruoka. Esimerkiksi pizzaa ja hampurilaisia suomalaiset eivät nimeä suosikeikseen, vaan terveellisyys on lounastamisessa tärkeää.

Vain 2 % työssäkäyvistä suomalaisista ei syö lounasta

Työpäivinä liki kaikki työlliset suomalaiset syövät lounaan. Vain 2 prosenttia ei syö lounasta. Lounastajista 65 prosenttia hankkii lounaansa ravintolasta ja 16 prosenttia ruokakaupasta. Eväät tuo kotoaan lounaaksi vain 18 prosenttia suomalaisista. 

Ravintoloilla onkin merkittävä asema suomalaisessa arjessa; 65 prosenttia työssäkäyvistä aterioi yleensä vähintään kerran päivässä ravintolassa. Siksikin Suomen Paras Lounas -kisan äänestys parhaasta lounasravintolasta on kiitos ravintoloitsijoille, jotka tekevät suomalaisten arjesta maukkaampaa ja sujuvampaa.

Lounaan tilaaminen ruokalähettipalvelulla on myös kyselyn mukaan yleistynyt; 46% käyttää lähettipalveluja lounasruokailuun. Suosituin ruokalähettipalvelu oli kyselyn mukaan Wolt. Lounaan tilaajista sitä käyttää 25 prosenttia.

Suurin osa lounastajista on huomannut lounaan merkityksen jaksamiseen

85 prosenttia Edenredin lounasedun Lounarin käyttäjistä sanoo sen kohentavan lounasruokailun monipuolisuutta. Lounasravintoloiden monipuolisen valikoiman ja runsaiden buffetpöytien lisäksi Lounasetu on käytettävissä myös ruokakaupoissa, esimerkiksi salaattibaariin. 

Terveellisyys on myös suomalaisille lounasruokailussa tärkeä arvo. Se on maun jälkeen toiseksi tärkeintä. Maku on tärkeimpiä ominaisuuksia 77 prosentille suomalaisista, terveellisyys 60 prosentille. Vain 9 prosenttia suomalaisista sanoo, ettei lounaalla ole vaikutusta jaksamiseen työpäivän aikana. 34 prosenttia sanoo saavansa hyvästä lounaasta lisää energiaa, 31 prosenttia sanoo olevansa paremmalla tuulella hyvän lounaan jälkeen ja 26 prosenttia sanoo keskittyvänsä paremmin. 

Tiedot selviävät Edenredin tekemän Lounaskysely 2023 -kyselytutkimuksen vastauksista. Kyselytutkimukseen vastasi 8273 suomalaista. 

Nappaa talteen Suomen parhaat lounaspaikat

Edenred järjestää syksyisin Suomen Paras Lounas -kilpalun, joka palkitsee parhaan lounaan tarjoajat maanlaajuisesti. Herkullinen, syyskuisin järjestettävä kilpailu nostaa erilaisia lounaspaikkoja parrasvaloihin, kun jokainen voi käydä äänestämään suosikkiaan helpon verkkolomakkeen avulla. Äänestäneiden kesken arvotaan vuosittain upeita palkintoja, kuten ilmaisia lounaita tai Wolt-lahjakortteja.

Suomen Paras Lounas -kilpailun voittajat:

2019: Keravan Pihvitupa, Kerava
2020: Mimosan Aito, Kouvola 
2021: JJ'S BBQ, Salo
2022: Satama Bar & Bistro, Helsinki
2023: Star Lunch, Vantaa

Löydä lounassuosikkisi