Lounas- ja liikuntaetujen verohelpotus myös yrittäjälle

Näin hyödyt lounas- ja liikuntaetujen verohelpotuksesta

Lounasetua voi tarjota kahdella eri tavalla, joko lounasvähennyksenä tai luontoisetuna. Liikunta- ja kulttuurietu on verovapaata 400 euroon asti vuodessa.

 

Kaksi tapaa tarjota lounasetu työntekijöille

Lounasetu on 25 % verovapaata, mikä tekee siitä kustannustehokkaan ja edullisen tavan tukea ja motivoida työntekijöitä. Työnantaja voi päättää, tarjoaako lounasedun työntekijälle luontoisetuna vai lounasvähennyksenä. Verottaja määrittää lounasedulle vuosittain luontoisetupäätöksen mukaiset nimellisarvot ›

 

Esimerkki 1

Lounasvähennyksessä työntekijä maksaa lounasedusta työnantajalleen verotusarvon 75 % verran lounasedun ajankohtaisten maksurajojen mukaisesti. Tällöin lounasedun käytöstä ei synny verotettavaa etuutta.

 

lounasetu lounasvahennys

Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijä maksaa edusta 75 % x 200 €= 150 €, joka vähennetään häneltä palkasta. Työnantaja maksaa edusta vain 25 % eli 50 €, mutta voi vähentää tämän verotuksessaan.

 

Esimerkki 2

Luontoisetuna tarjottu lounasetu on verotettavaa ansiotuloa ja käsitellään palkkana. Edun verotusarvo lisätään palkkaan, jolloin siitä maksetaan henkilökohtaisen veroprosentin mukainen tulovero. Työnantaja maksaa lounasedusta nimellisarvon sekä työnantajamaksut 75 % osalta, mutta voi vähentää nämä kulut verotuksessa.

 

lounasetu luontoisetuna

Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijän palkkaan lisätään edun verotusarvo 0,75 x 200 € = 150 €. Työntekijä maksaa 150 €:sta henkilökohtaisen veroprosenttinsa mukaisen veron. Työnantaja maksaa edusta 200 € + työnantajamaksut 75 % osalta (esim. 150 € x 22,5 % = 33,75 €).

Kumpikin tapa tarjota lounasetuutta tekee lounastamisesta työntekijälle edullisempaa ja tukee työntekijän monipuolista ja terveellistä ruokailua. Lounasedun ansiosta työntekijä voi säästää jopa yli 500 euroa vuodessa. Työntekijä voi laskea omat säästönsä Edenredin säästölaskurilla.

Etuuden määrä määräytyy työssäolopäiviä kohden. Etuutta voi antaa keskimäärin 21 seteliä tai latausta kuukautta kohden.

Tarkista työpäivien määrä Edenredin työpäiväkalenterista ›

 

 

Liikunta- ja kulttuurietua voi tarjota verovapaasti 400 euroa vuodessa

Yritykset voivat tarjota työntekijöilleen liikunta- ja kulttuurietua verovapaasti enintään 400 euroa vuodessa. Työnantaja voi tarjota koko etuuden, tai työntekijät voivat maksaa edusta omavastuuta. Virike-etuuden määrä ja omavastuun osuus ovat täysin työnantajan määriteltävissä.

 

Esimerkki 1.

Työnantaja tarjoaa Virike-etua 400 €/työntekijä niin, että työntekijällä on 0 % omavastuu. Työntekijälle ladataan Virikekortille saldoa tai annetaan Virikeseteleitä 400 € edestä. Työnantaja voi taas vähentää verotuksessa maksamansa Virike-etuuden määrän, eli 400 €.

 

Esimerkki 2.

Työnantaja tarjoaa Virike-etua 300 €/työntekijä niin, että työntekijällä on 20 % omavastuu. Työntekijältä vähennetään 60 € (20 % x 300 €) palkasta ja hänelle ladataan Virikekortille saldoa tai annetaan Virikeseteleitä 300 € edestä. Työnantaja voi taas vähentää verotuksessa maksamansa Virike-etuuden määrän eli 240 €.

Edenredin valikoimasta löydät kolme vaihtoehtoista ratkaisua etujen tarjoamiselle: seteli, kortti tai mobiiliratkaisu. Edenred on tyäsuhde-etujen markkinajohtaja ja digitaalisten maksuratkaisujen edelläkävijä.

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin työsuhde-eduista? Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.