Työnantaja, näin työsuhde-etujen verotus toimii

Työnantaja, näin työsuhde-etujen verotus toimii

Verotuettujen työsuhde-etujen monipuolisuus ulottuu myös niiden tarjoamistapaan, jotta jokainen yritys löytää itselleen ja työntekijöilleen parhaan tavan tukea hyvinvointia – niin työssä kuin vapaa-ajalla. Jatka lukemista ja valitse teille sopivimmat edut ja tavat! 

Näin tarjoat lounasetua työntekijöillesi

Lounasetu on 25 % verovapaata, mikä tekee siitä kustannustehokkaan ja edullisen tavan tukea työntekijöiden hyvinvointia. Lounasedun määrä perustuu työpäivien kuukausittaiseen määrään. Työnantajana voit päättää, tarjoatko edun luontoisetuna vai lounasvähennyksenä Verohallinnon vuosittain vaihtuvien nimellisarvojen puitteissa

Kumpikin tapa tarjota lounasetua tekee lounastamisesta työntekijälle edullisempaa ja tukee hänen monipuolista ruokailuaan, palauttaa ja antaa energiaa työpäiviin. Lounasedun ansiosta työntekijä voi parhaimmillaan säästää kalenterivuodessa jopa yli 500 €.  

Lounasetu luontoisetuna 

Luontoisetuna tarjottu lounasetu on verotettavaa ansiotuloa ja käsitellään palkkana. Edun verotusarvo lisätään palkkaan, jolloin siitä maksetaan henkilökohtaisen veroprosentin mukainen tulovero. Luontoisetu on siis rinnastettavissa palkankorotukseen. Työnantaja maksaa lounasedusta nimellisarvon sekä työnantajamaksut vain 75 % osalta, mutta voi vähentää nämä kulut verotuksessa.

Esimerkki: Työnantaja tarjoaa työntekijälle lounasetua 200 € kuukaudessa. Työntekijän palkkaan lisätään edun verotusarvo 0,75 x 200 € = 150 €. Työntekijä maksaa 150 €:sta henkilökohtaisen veroprosenttinsa mukaisen veron. Työnantaja maksaa edusta 200 € + työnantajamaksut 75 % osalta (esim. 150 € x 22,5 % = 33,75 €). 

Lounasetu lounasvähennyksenä 

Lounasvähennys on kustannustehokas tapa tarjota lounasetua. Lounasvähennyksessä työntekijä maksaa lounasedusta verotusarvon (vähintään 75 %) tai aina vähintään 8,50 €. Työntekijä saa käytännössä lounaansa 25 % alennuksella, mikäli saa työnantajaltaan täyden lounasedun 13,50 € vuonna 2024.

Esimerkki: Työnantaja tarjoaa työntekijälleen lounasetua 21 työpäivää kuukaudessa. Työntekijä maksaa edusta 21 x (0,75 x 13,50) = 212,63 €, joka vähennetään häneltä palkasta. Työnantaja maksaa edusta vain 25 % eli 21 x (0,25 x 13,50) = 70,86 €, ja voi vähentää tämän verotuksessa.

Näin tarjoat liikunta- ja kulttuurietua työntekijöillesi 

Verohallinto on määrittänyt, että yritykset voivat tarjota työntekijöilleen liikunta- ja kulttuurietua, eli Edenred Virikettä verovapaasti vuosittaisten enimmäisrajojen mukaan, tarkista ajankohtainen arvo täältä Työnantaja voi tarjota henkilöstölleen koko etuuden, tai työntekijät voivat maksaa edusta omavastuun osuuden.  

Liikunta- ja kulttuurietu 0 % omavastuulla 

Työnantaja voi tarjota liikunta- ja kulttuurietua vuosittaisten enimmäisrajojen mukaan niin, että työntekijällä ei ole lainkaan omavastuuta, eli on työntekijälle täysin veloitukseton. Työnantaja voi vähentää verotuksessa maksamansa Virike-edun määrän.  

Liikunta- ja kulttuurietu työntekijän omavastuuosuudella 

Työnantaja voi tarjota liikunta- ja kulttuurietua myös työntekijän omavastuuosuudella, joka vähennetään tämän palkasta. Omavastuuosuus ja Virike-edun määrä ovat täysin työnantajan määriteltävissä (Verohallinnon enimmäismäärän puitteissa). 

Esimerkki: Työnantaja päättää tarjoa Virike-etua 300 €/työntekijä niin, että työntekijällä on 20 % omavastuu. Työntekijän palkasta vähennetään 60 € (20 % x 300 €) ja hänelle annetaan 300 € Virikesaldoa. Työnantaja voi vähentää verotuksessa vain maksamansa Virike-edun määrän, eli 240 €. 

Näin tarjoat työmatkaetua työntekijöillesi 

Verohallinto määrittää työmatkaedulla verovapaat, vuosittaiset enimmäisrajat, tarkista ajankohtainen arvo täältä Kyseinen arvo sisältää mahdollisen polkupyöräedun. Työmatkaetua voi tarjota työntekijöille samalla periaatteella kuin liikunta- ja kulttuurietua (kts. aiempi teksti). 

Näin tarjoat hierontaetua työntekijöillesi 

Verohallinto määrittää hierontaedun olevan verovapaata, kun se tarjotaan tavanomaisesti ja kohtuullisesti, takista Edenredin hierontaedun ajankohtainen arvo täältä Hierontaetua voi tarjota työntekijöille samalla periaatteella kuin liikunta- ja kulttuurietua (kts. aiempi teksti).