Työsuhde-eduista voi kertyä lähes 3000 euroa palkanlisää vuodessa

Työsuhde-eduista voi kertyä lähes 3000 euroa palkanlisää vuodessa

Työsuhde-etujen ansiosta työntekijä saattaa säästää vuodessa jopa 3000 euroa vuodessa. Kun inflaatiolukujen valossa kuluttajien nettopalkan ostovoima leikkautui vuonna 2022 keskituloisella palkansaajalla noin 2500 €, työsuhde-etujen merkitys korostuu entisestään. 

Moni työnantaja kustantaa työntekijöilleen erilaisia työsuhde-etuja.  Yhä useammat työntekijät alkavatkin hahmottaa työsuhde-etujen merkityksen kokonaisansioissa, ja siksi työsuhde-eduilla on sitouttava vaikutus. Työsuhde-etujen tarjoaminen on niistä saatavien veroetujen vuoksi työnantajille edullisempi tapa tarjota palkanlisää kuin perinteinen palkankorotus. 

Työsuhde-edut tukevat työntekijän ostovoimaa ja sitouttavat työpaikkaan

Kun inflaatio syö kotitalouksien ostovoimaa, työntekijät ovat entistäkin tietoisempia siitä, kuinka merkittävä rahallinen arvo työsuhde-eduista kertyy. Yleisin työsuhde-etu on lounasetu, ja monelle tuttuja etuja ovat myös puhelinetu, autoetu ja työmatkalippuetu sekä liikunta- ja kulttuurietu. Myös laajennettu työterveyshuolto on paljon tarjottu ja käytetty työsuhde-etu. Yhteen laskettuna tyypillisimpien työsuhde-etujen rahallinen arvo nousee keskimäärin jopa 2919,58 € vuodessa.

"Keskituloisen suomalaisen palkan arvo suhteessa hintoihin pieneni viime vuoden aikana noin 2500 euroa. Tuo rahan arvo tarkoittaa ostovoimaa. Palkansaajien ostovoiman viimevuotinen muutos on arvioitu 2000-luvun heikoimmaksi. Tilastokeskus laski joulukuussa inflaatioksi 9,1 prosenttia. Suomalaisten ansiot kasvoivat viime vuonna keskimäärin 2,6 prosenttia. Keskimääräisen suomalaisen ostovoima siis pieneni viime vuonna noin 5,5 prosenttia", Edenred Suomen toimitusjohtaja Peter Hiltunen kertoo.

Työntekijä voi säästää lähes 3000 euroa vuodessa hyödyntämällä etunsa

Kuinka paljon omaa rahaa työsuhde-etujen ansiosta voi säästää? Tässä karkea Edenred Suomen laskema esimerkki (laskettu vuoden 2023 työsuhde-etujen verovapailla arvoilla), johon on otettu mukaan muutamia yleisimpiä työsuhde-etuja sekä keskimääräistä palveluiden käyttöä.

Esimerkkilaskelma työsuhde-etuista saatavasta säästöstä

Lounas

Lounasedulla voi maksaa 12,70 € arvoisia lounaita. Työnantaja maksaa siitä 25 prosenttia eli n. 3,18 euroa. Työpäiviä on kuukaudessa keskimäärin 21 kappaletta. Säästöä koituu 66,78 €/kk eli 798,18  € vuodessa. Toinen vaihtoehto on, että työnantaja kustantaa työntekijälle koko lounaan hinnan. Kuukauden kokonaishinta lisätään palkan päälle, ja työntekijä maksaa siitä vain veroprosenttinsa verran.

Säästö 798,18 € / vuosi

Työmatkat

Työsuhdematkalippu on verotonta 3400 € asti vuodessa. Pääkaupunkiseudun HSL-lipun hinta AB-vyöhykkeellä on kuukausittain ostettuna 65,30 €/kk. Tampereella vastaava kahden vyöhykkeen lippu maksaa 56 €/kk. Säästö riippuu siis muun muassa asuinpaikasta.

Säästö 783,60 € / vuosi

Liikunta- ja kulttuurietu

Liikunta- ja kulttuurietu ovat käyttäjälleen verottomia 400 € summaan asti vuodessa. Vuosittainen säästö on siis 400 €. Esimerkiksi kuntosalijäsenyyden hinnat vaihtelevat, mutta karkeasti 400 € maksaa lähes kokonaan salin vuosikustannukset. Vaihtoehtoisesti summalla saa 36 kappaletta 11 € hintaista elokuvalippua tai katettua lipputyypistä riippuen 40–80 prosenttia Kansallisoopperan kausikortista.

Säästö 400 € / vuosi

Hammashoito

Työnantaja voi kustantaa työntekijöille myös hammashoidon. Hammashoito on verovapaa etu, jos se on verottajan määritelmän mukaan tavanomainen ja kohtuullinen, ja koko henkilökunnalla on mahdollisuus käyttää etua. Hammastarkastus maksaa Kela-korvauksen jälkeen yksityisellä hammaslääkäriasemalla noin 55 € ja hampaan paikkaus noin 80 euroa. Tarkastuksesta ja hampaan paikkauksesta maksettavaa kertyy 137 €, minkä voidaan laskea keskimäärin oleva normaali määrä hammashoitoa vuodessa, eli hammastarkastus ja yksi tavanomainen hoitotoimenpide.

Säästö 137 € / vuosi

Hieronta

Työnantaja voi kustantaa työntekijöille myös vaikkapa hierontaa. Hieronta on verovapaa etu, jos se on verottajan määritelmän mukaan tavanomainen ja kohtuullinen, ja koko henkilökunnalla on mahdollisuus käyttää etua. Yksi tunnin hieronta maksaa noin 60 €. Kahdesta hieronnasta maksettavaa kertyy 120 €. Edenredin hierontaetua voi saada 360 euroa vuodessa.

Säästö 120 € / vuosi

Puhelin

Oletetaan, että liittymän kuukausimaksu on 36,90 €/kk. Vuodessa tämä tekee 442,80 €. Työntekijän palkasta vähennettävä puhelinetu on nykyisin 20 €/kk eli 240 €vuodessa. Työntekijä säästää 202,80 € verrattuna siihen, että hän maksaisi puhelinkulut itse.

Säästö 202,80 € / vuosi

Työterveys

Tilastokeskuksen mukaan suomalainen käy lääkärissä keskimäärin 2,4 kertaa vuodessa. Oletetaan siis, että lääkärikäyntejä on vuodessa kaksi. Terveyskeskuksessa käynnit maksavat yleisimmin 20,90 €. Jos käynnillä on kiire eikä akuuttiajan saaminen onnistu, on käännyttävä yksityislääkärin puoleen. Kelan verkkosivuilta löytyvän esimerkin mukaan yksityislääkärivastaanoton hinnaksi arvioidaan 65 e (alle 20 minuutin käynti), josta Kela-korvaus on 13,50 €. Jäljelle jää maksettavaksi 51,50 €. Tämän summan päälle tulee vielä noin 24 € arvoinen palvelumaksu. Maksettavaa työntekijälle kertyy siis noin 75 €/lääkärikäyntikerta. Jos käyntejä on kaksi vuodessa, summa on 150 €. Laskelmaan ei ole otettu mukaan mahdollisia laboratoriokokeita eikä muita koituvia kustannuksia. Työterveyshuolto on työntekijälle ilmainen.

Säästö 150 € / vuosi

Tapaturmavakuutus

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus vakuuttaa työntekijän tapaturmien ja ammattitautien varalta. Työnantaja voi halutessaan laajentaa työtapaturmavakuutuksen kattamaan myös etätyön tauot ja ruokailun sekä vapaa-ajan. Yksityisen tapaturmavakuutuksen hinta riippuu mm. iästä ja asuinpaikasta sekä mahdollisista alennuksista. Tässä laskelmassa tapaturmavakuutuksen hinnaksi on eri vakuutusyhtiöiden hintoja vertailemalla laskettu 10,8 €/kk eli 130 € vuodessa.

Säästö 130 € / vuosi

Virkistäytyminen

Oletetaan, että työnantaja kustantaa henkilöstölle kahdet työpaikkajuhlat vuodessa. Pikkujoululounaan hinnaksi arvioidaan 50 €/henkilö ja kesätapahtuman aterian ja ohjelman yhteishinnaksi 100 €/ henkilö. Näin säästö tästä virkistäytymisestä olisi vuodessa 150 euroa.

Säästö 150 € / vuosi

Kahvi

Jos kahvia juo työpaikalla kaksi kuppia päivässä, säästö on 4 €/kk eli 48 € vuodessa. Summa on laskettu oletuksella, että yhdestä 500 gramman kahvipaketista (hinta 6 €) saa 65 kuppia kahvia.

Säästö 48 € / vuosi 

Yhteensä: 2919,58 € / vuosi

Mukaan ei ole laskettu mahdollisia aineettomia etuja, kuten etätyötä, liukuvaa työaikaa ja koulutusta

Tiivistelmä työsuhde-etujen rahallisesta arvosta vuodessa

 

  • Lounasetu  798,18  €
  • Työsuhdematkalippu 783,60 €
  • Liikunta ja virkistys 400 €
  • Hammashoito (tarkastus ja paikkaus) 137 €
  • Hieronta (2 krt) 120 €
  • Puhelimen liittymä 202,80 €
  • Lääkärit (2 krt/vuosi) 150 €
  • Tapaturmavakuutus 130 €
  • Juhlat ja lahjat 150 €
  • Kahvi (2 kuppia/pv) 48 €

YHTEENSÄ: 2919,58 

+ Työnantajan tarjoamat työvälineet, joista esimerkiksi puhelin ja tietokone voivat olla käytössä myös vapaa-ajalla n. 500–2000 €

Työsuhde-etu on palkankorotusta edullisempi tapa palkita

Työsuhde-etujen tarjoaminen on työnantajalle edullisempi tapa kannustaa ja palkita työntekijöitä kuin samansuuruinen palkankorotus, sillä työsuhde-eduista ei tarvitse maksaa sivulukuja. Työntekijälle edut ovat edusta riippuen joko verotettavaa tai verotonta tuloa.

”Tässä on vain voittajia: työtekijä saa työsuhde-eduista rahanarvoista palkanlisää ja työnantajalla on mahdollisuus kohentaa yritysmielikuvaa ja sitouttaa työntekijöitä. Kuumentuneilla rekrymarkkinoilla se yritys, joka tarjoaa paremmat edut, tulee todennäköisesti valituksi,” Hiltunen päättää.

 

Työnantaja, tutustu Edenredin tarjoamiin työsuhde-etuihin ja erotu eduksesi!

Ota edut käyttöön Pyydä tarjous