Lounassetelin historia: käytetyistä elokuvalipuista lähimaksamiseen mobiililla

Lounassetelin 45-vuotinen historia: käytetyistä elokuvalipuista lähimaksamiseen mobiililla

Lounasedun tietää tänä päivänä moni ja verotuettuja lounaita syödäänkin huimat noin 30 miljoonaa annosta vuodessa – määrän kasvaessa jatkuvasti. Harva kuitenkaan tietää tämän Suomen suosituimman työsuhde-edun tarinaa tai tulevaisuuden kehitysnäkymiä.
 


 

Kaikki alkoi vanhoista elokuvalipuista

 

Lounasseteleiden mielenkiintoinen historia vie vuosikymmenien taakse englantilaiseen ravintolaan, ja sitä kautta Pariisiin Champs-Elyseelle. 1950-luvulla bisnesmies John Hack keksi lounasedun ravintolassa ruokaillessaan, ja tämän inspiroimana ravintoloitsija Jacques Borel loi Ticket Restaurant® -lounassetelin Ranskassa vuonna 1962.

Borelin tavoitteena oli saada lounassetelin myötä lisää asiakkaita ravintolaansa. Ensimmäiset lounassetelit olivat vanhoja elokuvalippuja, joissa eri värit kuvasivat setelin arvoa.

Onneksemme Borelin setelit menestyivät, ja viiden vuoden kuluttua Ranskan hallitus julisti lounassetelit virallisiksi työsuhde-eduiksi.

 

Lounasseteli™  omistajalta toiselle

 

Lounassetelit levisivät nopeasti maailmalle ja Suomessa lounareilla pääsi maksamaan ensi kertaa Luottokunnan tarjoamana jo 1970-luvulla. Korttimaksamisen yleistyessä Luottokunta halusi varmistaa suomalaisten kilpailukykyiset korttimaksupalvelut ja aloitti yhteistyön Nets Holding A/S:n kanssa.

Tuolloin Luottokunta omisti sekä Lounas- että Virikesetelin, ja koko liiketoiminta myytiin Netsille vuonna 2012. Lopulta Suomessa vuodesta 2005 lähtien toiminut Edenred osti Lounas- ja Virikeseteliliiketoiminnan Netsiltä vuonna 2014.

Tänään, lounassetelit ovat edelleen vahva osa suomalaista lounaskulttuuria tarjoten työntekijöille virkistäviä, hyvinvoivaa työelämää tukevia taukoja. Edulla nautitaankin noin 250 miljoonan euron arvosta lounaita vuosittain ja etujärjestelmä tuo ravintola-alalle merkittävästi lisää kysyntää edistäen näin alan työllisyyttä yli tuhannen vuosittaisen työpaikan muodossa.

 

 

Lompakosta älypuhelimiin

 

Sen lisäksi, että lounasruokailua tuetaan enenevässä määrin, lounasravintoloissa näkyy selkeästi myös maksutapatrendin kehitys. Setelin sijaan yhä useampi vilauttaa tänään lähimaksulukijalle lounaskorttiaan tai puhelintaan. Modernit maksutavat helpottavatkin palveluntarjoajien työtä merkittävästi.

Nyt eletään maksamisen murrosvaihetta, kun käteinen katoaa ja korttimaksaminen vähenee maksukorttien siirtyessä lompakosta älypuhelimiin ja -kelloihin. Mobiilisti tehtävä lähimaksaminen kasvattaakin jatkuvasti suosiotaan ja Edenred on etulinjassa moderneissa digitaalisissa maksuratkaisuissa. Edenred lanseerasi suomalaisille asiakkailleen Apple Payn joulukuussa 2017 ja toi Google Payn maahamme etujoukoissa loppusyksystä 2018.

Apple Pay ja Google Pay mahdollistavatkin erittäin nopean korttimaksupäätettä hyödyntävän lähimaksamisen kännykällä tai kellolla. Palveluntarjoajalle tämä kehitys tarkoittaa entistä helpompaa maksun vastaanottoa sekä nopeampaa rahojen tilitystä.

Kaiken kaikkiaan vallitseva työhyvinvointitrendi yhdessä talouden noususuhdanteen kanssa vauhdittavat merkittävästi lounasruokailun kasvua ja ratkaisujen modernisoitumista ravintoloissa.

Yhä useampi työnantaja ymmärtää kunnon lounastauon merkityksen ja sen tukemisen vaikutukset, sekä modernien maksutapojen tuoman helppouden ja niiden luoman mielikuvan itsestä työnantajana. Samanaikaisesti ravintolat panostavat yhä monipuolisempaan, terveellisempään lounastarjontaan ja nauttivat kasvavasta ravintolassakäynti-kulttuurista.

Apple pay

 

Teksti: Miia Virtapuro

Tutustu lounasetuun ›


 

Tilaa Edenredin uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa työhyvinvoinnista sekä vinkkejä liikkumiseen ja terveelliseen ruokailuun.

 

Tilaa uutiskirje ›

16.11.17

Tutkimustulokset paljastavat: selkeä lounastauko lisää työtehoa

Säännöllinen lounastauko edistää työhyvinvointia sekä vaikuttaa olennaisesti työssä jaksamiseen ja työtehoon.

Lue lisää
5.09.17

Lounasetu toimii koko työyhteisön hyväksi

Lounasedulla on monia positiivisia vaikutuksia niin työntekijälle kuin työnantajallekin.

Lue lisää

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin henkilöstöeturatkaisuista? Autamme sinua mielellämme. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä.