Lounassetelin historia: käytetyistä elokuvalipuista lähimaksamiseen mobiililla

Lounassetelin 45-vuotinen historia: käytetyistä elokuvalipuista lähimaksamiseen mobiililla

Lounasetu on työsuhde-etujen klassikko, ja verotuettuja lounaita syödäänkin huimat 30 miljoonaa annosta vuodessa. Suomen suosituimman työsuhde-edun tarina on täynnä mielenkiintoisia käänteitä!

 

Elokuvaliput uusiokäyttöön lounaalla

 

Lounasseteleiden mielenkiintoinen historia vie vuosikymmenien taakse englantilaiseen ravintolaan, ja sitä kautta Pariisiin Champs-Elyséelle. 1950-luvulla bisnesmies John Hack keksi lounasedun ravintolassa ruokaillessaan. Hänen inspiroimanaan ravintoloitsija Jacques Borel loi Ticket Restaurant® -lounassetelin Ranskassa vuonna 1962.

Borelin tavoitteena oli saada Lounassetelin myötä lisää asiakkaita ravintolaansa. Ensimmäiset Lounassetelit olivat vanhoja elokuvalippuja, joide vaihtelevat värit osoittivat setelin arvon. Borelin seteleistä tuli menestys, ja viiden vuoden kuluttua Ranskan hallitus julisti Lounassetelit virallisiksi työsuhde-eduiksi.

 

Lounassetelien suosio kasvoi nopeasti

 

Lounassetelit levisivät nopeasti maailmalle ja Suomessa Lounareilla voi maksaa ensi kertaa Luottokunnan tarjoamana jo 1970-luvulla. Korttimaksamisen yleistyessä Luottokunta halusi varmistaa suomalaisten kilpailukykyiset korttimaksupalvelut ja aloitti yhteistyön Nets Holding A/S:n kanssa. Tuolloin Luottokunta omisti sekä Lounas- että Virikesetelin, ja koko liiketoiminta myytiin Netsille vuonna 2012. Lopulta Suomessa vuodesta 2005 lähtien toiminut Edenred osti Lounas- ja Virikeseteliliiketoiminnan Netsiltä vuonna 2014.

Nykyään Lounassetelit ovat vahva osa suomalaista lounaskulttuuria ja ne tarjoavat työntekijöille ravitsevia ja palauttavia taukoja työpäivään. Edulla nautitaankin noin 250 miljoonan euron arvosta lounaita vuosittain. Lounasedulla tuetaan paikallisia yrittäjiä ja se edistääkin alan työllisyyttä yli tuhannen vuosittaisen työpaikan muodossa.

 

Paperisista seteleistä mobiiliratkaisuihin

 

Yhä useammat yritykset tukevat henkilöstönsä lounasruokailua. Lisäksi lounasravintoloissa näkyy selkeästi maksutapatrendien nopea kehitys. Lounassetelin sijaan monet maksavat lounaansa Edenred-kortillaan, älypuhelimellaan tai älykellollaan lähimaksun avulla. Edenredin modernit ja monipuoliset maksutavat helpottavat merkittävästi myös palveluntarjoajien arkea.

Mobiili lähimaksaminen kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja markkinajohtajana Edenred on edelläkävijä digitaalisissa maksuratkaisuissa. Lanseerasimme Suomessa Apple Payn joulukuussa 2017 ja toimme Google Payn maahamme ensimmäisten joukossa jo syksyllä 2018.

Apple Pay ja Google Pay mahdollistavat helpon ja nopean korttimaksupäätettä hyödyntävän lähimaksamisen kännykällä tai kellolla. Palveluntarjoajalle tämä kehitys tarkoittaa entistä helpompaa maksun vastaanottoa sekä nopeampaa rahojen tilitystä.

 

Lounasetu tukee henkilöstön hyvinvointia ja paikallista taloutta

 

Kaiken kaikkiaan vallitseva hyvinvointitrendi vauhdittaa merkittävästi lounasruokailun kasvua. Kätevät, digitaaliset maksutavat tekevät lounasruokailusta entistäkin mielekkäämpää. Samanaikaisesti ravintolat panostavat yhä monipuolisempaan, terveellisempään lounastarjontaan ja nauttivat Suomessa kovaa vauhtia kehittyvästä ravintolakulttuurista.

Lounasetua tarjoamalla yritykset tukevat paikallisia yrittäjiä ja lisäävät henkilöstönsä hyvinvointia. Työsuhde-edut motivoivat ja sitouttavat työntekijöitä sekä luovat positiivista työnantajamielikuvaa.

Edenred Lounari käy jo yli 15 000 Edenredin verkoston käyttöpaikassa. Löydät kaikki edun piiriin kuuluvat ravintolat, kahvilat ja ruokakaupat käyttöpaikkahaustamme.
Tutustu lounasetuun ›

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin työsuhde-eduista? Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.