Mindfulness osana urheilua

 

Vieraskynä: Aleksi Litovaara

Sohva vai lenkki – miten tunnistat kehon oikeat tarpeet liikkua sekä levätä?

En nyt oikein jaksaisi, pitäisi tehdä lapsille ruokaa, oli pitkä työpäivä, tänään tulee lempparisarjan uusi jakso…” Tunnistatko mielen lipevät tekosyyt, tilannearviot ja negatiiviset tulkinnat, jotka tunkeutuvat hetkiin, joissa olet tekemässä päätöksen urheilemaan lähtemisestä? ”En voi löysäillä, vain luuserit jättävät punttiksen väliin. Pakko mennä koska ohjelmassa lukee niin ja mainostin Tinderissä olevani sporttinen…” Toisaalta, mieli on taitava suostuttelemaan meitä urheilemaan myös niissä tilanteissa, kun keho tarvitsisi palautumista. Miten tunnistat kehon oikeat tarpeet?

Nykypäivän teknologia mahdollistaa hyödyllisen datan saamisen kehon tilasta. Käytän itse Oura-sormusta ja tarkempaan datatarpeeseen FirstBeat-hyvinvointianalyysiä. Esimerkiksi nouseva käyrä leposykkeessä ja laskeva HRV-arvo sydämen sykevälivaihtelussa saattaa viitata palautumisen tarpeeseen. Vastaavasti käyrien osoittaessa vastakkaisiin suuntiin, aktiivisuuden lisäämisen voi olla paikallaan. Teknologia on hyvä renki auttamaan hyvinvoinnin seuraamisessa, isännän roolin jättäisin kuitenkin… No, isännälle itselleen.

Mindfulness kehon hyvinvoinnin tukena

Jos et omista hyvinvointia tukevia laitteita, tai haluat tutustua itseesi syvemmin ilman ulkoisia mittareita, suosittelen mindfulness-harjoittelua. Se on harjoitus- ja itsetutkiskelumenetelmä, jonka avulla saatat tiedostaa kirkkaammin pinttyneitä ajatusmallejasi, uskomuksiasi ja asenteitasi. Voit alkaa tunnistamaan helpommin ajatusten, tunteiden ja kehon yhteistyöhön liittyviä toistuvia kuvioita – olivat ne hyvinvointiasi tukevia tai eivät.

Tietoisen hyväksyvän läsnäolon (mindfulness) harjoittaminen on kuin sisäänrakennettu hyvinvointilaite – leikkimielisesti sanottuna. Ehdotan sinulle, että seuraavalla kerralla kun pähkäilet sohvan ja lenkin välillä:

  1. Pysähdy hetkeksi ja keskity havainnoimaan sisään- ja uloshengitystä. Miltä hengitys tuntuu kehossa fyysisesti – laajenemisena ja supistumisena.
  2. Voit kysyä hiljaa keholtasi: mitä tarvitset? Älä pakota vastausta tai yritä keksiä sitä, ole vain hetki kysymyksen äärellä.
  3. Voit hetken kuluttua toistaa kysymyksen ja havainnoida kehoasi – mitä huomaat? Missä kohtaa kehoa tunnistat esimerkiksi jännitystä tai rentoutta? (On myös ok olla huomaamatta mitään erityistä).
  4. Jos kehosi saisi päättää, mitä se valitsisi?
  5. Kun kehosta on noussut vastaus, voit vielä tarkastella miltä vastaus tuntuu lyhyen ja pidemmän tähtäimen hyvinvointiperspektiivistä. Onko mielesi ”samaa mieltä” kehosi päätöksestä?

”Sohva vai lenkki” ei tarkoita mustavalkoista oikein-väärin pähkäilyä. Kun osaat kuunnella itseäsi ja tunnistaa mikä on tarkoituksenmukaista milloinkin, sekä sallia itsellesi viisaita valintoja, olet hyvinvoinnin ytimessä. Olet itsesi paras asiantuntija – ole läsnä itsellesi!

 

Lempeyttä, läsnäoloa ja liikettä kevääseen!
Aleksi Litovaara

Lue lisää Aleksin liikuntapalveluista  täältä ›

 


Kiinnostaisiko sinua Vieraskynä-blogin kirjoittaminen sivuillemme? Mieti valmiiksi aihe lounas-, liikunta- tai kulttuurietuumme liittyen ja kerro siitä meille! Lähetä ideasi sähköpostitse osoitteeseen oona.nyblom@edenred.com niin puhutaan lisää!

 

24.02.21

Oulun hyväntuulisin liikuntakeskus

Tutustu VoittoKotiin! -verkkopalvelun tarinaan ja Oulun hyväntuulisimpaan liikuntakeskukseen. Liikuntakeskus Voitto on Edenredin tyytyväinen kumppani.

Lue lisää
6.04.21

Suositut FitFarmin verkkovalmennukset

FitFarm nousi Edenredin käyttäjien keskuudessa huippusuosituksi Virike-käyttöpaikaksi vuonna 2020. FitFarm haluaa edistää ihmisten terveyttä, auttamalla heitä liikunnan eri muodoissa, ruokavalion muokkaamisessa ja painonhallinnassa. Heiltä löytyy kaikkiin näihin osa-alueisiin luotettavia ja toimivia verkkovalmennuksia.

Lue lisää

Haluatko kuulla lisää?

Haluatko tietää enemmän Edenredin työsuhde-eduista? Täytä alla oleva yhteydenottolomake, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.